Festvågområdet utenfor turstien - Turbading

Gå til innhold

Festvågområdet utenfor turstien

Nordsia
På skogstur i et veldig trivelig område med gode minner!

Festvågmarka er rett og slett en ‘uendelig deilig skogstur blant nyutsprunget løv og friske vann’.

Hvis du starter ved parkeringsplassen ved Skarrvatnet kommer du raskt til en navnløs tjønn. Passende navn her kan være f eks Svingvatnet eller Brattbakktjønna. På vegsiden av denne er det noen hoppeplasser. Fortsetter du videre kommer du ganske raskt til Langvatnet, som er et koselig lite vann ikke så langt unna veien.  Her er det en hoppeplass på 2-3 meters høyde, og vanntemperaturen kommer raskt opp mot eller over 20 grader finværsperioder.

Mjellevatnet er det neste vannet du kommer til, like ovenfor Langvatnet. Det er et fint beliggende vann under et markant stup. Følger du stien på bysiden av vannet kommer du ut til en veldig fin odde hvor folk iblant bruker å stå og fiske. Fortsetter du stien på andre siden av vannet kommer du etterhvert til en hytte. Vannskillet går her, slik at vannene på andre siden er "lovlige".

Neste vann, Nonsvatnet, er dog ikke særlig aktuelt for bading, der er det litt mye myr og siv. Men siden det holdte 22 grader en varmdag sommeren 2021 måtte vi jo bare hoppe uti her også…Går du litt videre kommer du til Nøkktjønna. Herfra går det sti/kjerreveg ned mot Festvåg. Se egen side for dette og turstien på den siden. Husvatnet, som ligger lenger ned mot Festvåg, ser ikke særlig aktuelt ut for bading eller som turmål.

På den andre siden av Fylkesvegen fra Skarrvatnet er det flere store vann, bl a det svære Steigtindvatnet. Elveområdet nedenfor blir kalt for Småvatnan og Husvatnet, navn som altså går igjen i området. Nordlivatnet og Svartvatnet er de neste vannene nedover her. Sommeren 2009 gikk jeg meg en tur til Steigtindvatnet. Det var en periode med mye sol, men lufttemperaturen var ikke av de høyeste pga nordavind. Steigtindvatnet holdt 15 grader, nedover Strinnan varierte temperaturen mellom 17-18,6 grader, i Nordlivatnet var det 16,4 mens det i Langvatnet var 17 grader. Nordlivatnet har en fin stein hvor det på vannsiden er skjermet for innsyn. Både omgivelsene og rent og behagelig vann er perfekte her! På sørsiden av vannet er det flere potensielle hoppeplasser med veldig stor høyde. Det er sikkert noen bademuligheter i havet ved Festvåg i tillegg, men dette er ikke undersøkt.

Se også siden med mine turskøyteturer for to flotte vann-til-vann-turer i dette området!

Under her er min gamle turtekst fra området – sannsynligvis skrevet rundt 2006, siden dette var en av de første stedene som var med på tursiden min. Beholdt for minnene sin del, ikke tekstkvaliteten :-)

Helt siden vi tok noen turorienteringsposter et av de første årene etter at jeg flyttet til Bodø (og jeg samtidig lærte meg å gå tur) har dette området vært en plass jeg liker. Særlig i juni liker jeg å gå i dette området - med nyutsprunget løv på trærne. Mjellevatnet er litt spesielt, med en bratt og markant fjellside på ene langsiden. Mjellevatnet, Nonsvatnet, Svartvatnet, Langvatnet, Skarrvatnet, Nordlivatnet, Møllevatnet og Steigtindvatnet er navnet på de fleste vannene i dette området. Strinnan kalles elveområdet mellom Steigtindvatnet og Nordlivatnet på noen kart, mens det kalles Småvatnan og Husvatnet på andre kart. Svartvatnet like ved riksvei 834, nedstrøms og nord for Steigtindvatnet, har inntak for Festvåg vannverk, noe som betyr at det ikke er lovlig å bade der.

I området står det "bading forbudt"-skilt mange plasser, så de fleste vannene har begrenset bruk. Det er en utrolig stor ulempe å legge beslag på så mange vann for et vannverk som gir vann til så få husstander! Så det er liten tvil om at det ble gjort en veldig klønete planleggingsjobb da dette vannverket ble bygget i sin tid. Hvis f eks inntaket heller hadde blitt bygget i Mjellevatnet kunne resten av vannene blitt brukt til bading.

Jeg har imidlertid hørt rykter fra mange (inkludert lokalbefolkningen flere ganger) om at dette forbudet ikke tas noe alvorlig på fine sommerdager, da lokalbefolkningen og hyttebefolkningen ofte tar med seg barna og bader i vannene.

Ny tekstdel:

                               

Under her er mitt «gamle galleri» med bilder fra vannene i området.
Tilbake til innholdet