Solvågtind
Salten utenom Bodø
Turkart | GPS-spor Fra camping | Finn kart |
Turen til Solvågtind er ca 14-16 km tur/retur (litt avhengig av nøyaktig trasè), og tar nok minst 6-8 timer avhengig av pauser og form. Solvågtind er 1559 meter høy og ligger i Saltdal kommune. Total stigning er ca 1400 meter, så det er en ”voksen” tur. Solvågfjellet, som man også kan bestige på samme tur, er 1401 m, og medfører ikke den altfor store omveien.
Solvågtind ser sånn passe karakteristisk ut når man kommer kjørende nordover ned Saltfjellet. Man ser at det er et høyt fjell, men det ser kanskje ikke SÅ interessant ut. Kommer man kjørende fra grensen mot Sverige ser imidlertid fjellet helt annerledes ut. Herfra kan det se ut som en vulkan som stikker opp oppe i skyene.
Uansett utseende har jeg i lang tid hatt lyst på å gå opp på Solvågtind. I 2014 ble det endelig tur dit! Jeg ble med Saltdal turlag på den faste årlige turen som de bruker å arrangere i slutten av august hvert år.
Turstart var ved Polar camping, hvor det er både flott skilting og flott sti/skogsveg oppover lia. Ved tilbakekomsten var hele skiltet tildekket. Et typisk eksempel på privatisering av tursti? Vel, uansett grunn synes jeg faktisk kanskje at startplassen bør være på Storjord ved Nasjonalparksenteret. Her finnes det både parkeringsplasser, fin sti og ikke minst gode forfriskningsmuligheter etter turen, selv om distansen kanskje blir noen hundre meter lengre.
Oppe i lia kom vi etterhvert til Storjordfjellkoia. Den ligger i Junkerdalsura naturreservat, like utenfor Junkerdal nasjonalpark. Det virket som en koselig og åpen (gratis!) hytte med 4 (6) sengeplasser. Et stykke ovenfor hytta/koia kom vi inn i Junkerdal nasjonalpark. Her åpenbarte også Solvågtind seg for første gang. Oppover lia er det flotte vandreforhold med delvis gress og lettgått steinur. Oppe ved det navnløse 1290-vannet er det flott å ta seg en rast, noe vi også gjorde. Her tok jeg meg mitt høyest beliggende bad noensinne. Kaldt men deilig!
Videre oppover kommer man til selve tinden, også her er det lettgått oppover. Det er ikke mye nærkontakt med store stup, men om man vil har man muligheten til å gå ut og se når man går i dette området.
Oppe på toppen er det den ”obligatoriske” varden. Utsikten er flott alle veger herfra.
Turen nedover kan man nyte den frodige vegetasjonen fra ca 1200 meter og ned. Å vandre i ettermiddassol ned de gresskledte fjellsidene ovenfor Trækta er en flott opplevelse. Trækta/Træktvatnet er for øvrig en grei veimarkør for å finne stien igjen på tur nedover.
Det er viktig å følge rødmerkinga ned gjennom bjørkeskogen. Hvis ikke kommer man i ulendt terreng. Det finnes ruter med andre startpunkt, men disse går ikke jeg inn på her.
×
- Sentrumsnært - med "den nære marka"
- Bodømarka
-
Merkelinje
- Nordsia
- Heggmoen og Tverlandet
- Resten av Bodø
- Hemmelige plasser
- Bading
-
Diverse badesider
-
Annet
- Turskøyting
- Skiturer
- Salten utenom Bodø
- Rana og Helgeland
-
Helgeland
-
Rana
-
- Diverse
-
Hytter
-
Resten av Norge
-
English