Skjelstad naturreservat og forsvarsområde - Turbading

Gå til innhold

Skjelstad naturreservat og forsvarsområde

Nordsia

Tilgjengelighet/vegbeskrivelse: En følger Fv834 nord for Bodø til Skjelstad. Ut mot havet ser man etterhvert en asfaltert vei med en port og mange navigeringsmaster i luften. Her det plass til mange biler. Dette er den letteste veien inn i naturreservatet, selv om skiltet sier "adgang forbudt". En kan også stoppe midt på den store sletten, hvor det er en skogsveg med plass til 1-2 biler. Obs, ikke kjør forbi naturreservatskiltet, da kan man få en stor bot.

Området/fasiliteter: På Skjelstad nord for Bodø ligger Skjelstad naturreservat. Her snublet jeg sommeren 2011 over et stort og fint strandområde, med både viker, berg, holme og strand. Ifølge Fylkesmannen er dette en av de mest kalkrike strand- og kyststrekningene i landsdelen. Her kan man selv velge hvor man vil være... Ved fjære sjø er det lett å komme seg rundt omkring i området. Ved flo sjø blir deler av området liggende under vann, sånn at det letteste da er å komme fra militærområdet. Ca midt i området ligger en kjempefin strand. Området er ganske stort sånn at man oftest finner en avskjermet plass om man vil være alene. Solforholdene er veldig gode med sol til langt på natt.

Like ved naturreservatet finnes det en "ulovlig" plass. Den er sågar "beskyttet" med et skilt som sier ulovlig adgang. Det er ikke så strengt som skiltet ved porten skulle tilsi. Lokalbefolkningen går eller sykler ofte turer ut langs stranden der. Men det er klart at noen utenforstående ikke går ut der når de ser skiltet. Forsvaret har et stort navigeringsanlegg her med mange master og diverse bygg. Går man rett fram og følger veien til høyre kommer man til en stor sandstrand, hvor Forsvaret har en hytte som de leier ut til sine ansatte. Hit var jeg heldig og fikk komme på besøk til noen som leide hytta sommeren 2010. Det ble et hyggelig besøk hvor jeg fikk se en totalt ukjent plass for meg. Går man videre forbi hytta kommer man etterhvert fram til naturreservatet sitt store strandomtråde.

Vannforhold: Muligheter for litt varmt vann til rette tidspunkter etter flo og fjære i vikene som ved fjære er uten vann, men med flo går fint å svømme i. Ellers for det meste kaldt.

Helhet: En spennende og ukjent plass like ved vei! Perfekt hvis man vil dra en ettermiddag etter jobb og være en plass med lite folk. Også mulig å gå på tur om vinteren siden det pga sin nærhet til havet er lite snø her. Dog ikke mulig å lage bål her pga at det er et naturreservat.

Tilbake til innholdet