Finnvali naturpark ved Kykkelvatnet - Turbading

Gå til innhold

Finnvali naturpark ved Kykkelvatnet

Resten av Bodø

Vegbeskrivelse: Kykkelvatnet ligger ved  Kulturveien Fv 812 og er godt synlig fra veien. For å komme til Finnvali naturpark tar man av Kulturveien og kjører inn på Rv 813 mot Beiarn. Allerede etter et par hundre meter tar man av til venstre, og følger det diskret skiltet som er plassert i veikanten (tipper mange som kjører forbi ikke får med seg det skiltet). Men parkerer på en tilordnet parkeringsplass, betaler for sitt opphold og rusler ned til vannet. Rasteplassen Kåsmohalsen ligger langs Fv812 litt sør for avkjørselen til Beiarn. Enda nærmere avkjørselen ligger Sandvik brygge.


Området: Kykkelvatnet (noen plasser også kalt Kjukkelvatnet) er et veldig fint vann hvor lokalbefolkningen virkelig har stått på for å lage det fint for både de veifarende og andre besøkende.


Finnvali naturpark er rett og slett en helt utrolig plass. Se på bildegalleriet (med bilder fra 2015) og bli imponert over den utrolige rikholdigheten av hjemmelagede ting som er her!


Etter hvert som man ser seg rundt oppdager man flere og flere flotte ting som er plassert ut i terrenget. Masse leker er der som barna kan låne, man kan låne båt (og til og med guide), man kan kjøpe seg ved om man vil grille, man kan bedrive staurbæring eller bade. Andre tjenester som tilbys er scootertransport om vinteren, guiding i fjellet, tilsyn av hytter, overnatting i lavvoer med feltsenger og leie av teltplasser. Den ene lavvoen er en lavvo med bålplass inni lavvoen, mens den andre kan benyttes til overnatting for de som vil leie den til det. Griller, benker og hengekøye er andre ting som er på plass. Det er pyntet med blomster rundt omkring, og over bekken (som kan være tørrlagt i fine somre) går det noen fine bruer. Halljbua, melkespann, staurbæring, sjørøverskip er andre stikkord (se på bildene).

Her er det ei fin sandstrand, som har en ting man finner veldig få plasser ellers i Nordland ; flytebrygge! Bodø kommunes eneste flytebrygge på offentlig badeplass (red: noen har i 2015 laget en flytebrygge i Gangvatnet på Straumøya)? Den er fin å hoppe uti vannet fra. I tilknytning til flytebryggen er det lagt ut en temperaturmåler som måler temperaturen både i lufta og vannet. Da vi var der var det 14 grader i lufta og 17,2 grader i vannet, så det kan nok bli deilig vanntemperatur på godværsdager. Badetemperaturen legges om sommeren ofte ut på Facebook-siden til plassen.

Prisen for et dagsbesøk står det godt informert om ved inngangen til plassen. I 2015 kostet det 200 kroner for en familie, noe det absolutt er verdt!

Naturlig nok koster det mye av både energi og motivasjon å holde en slik plass oppe. Slike plasser er ofte veldig avhengige av ildsjelene som drifter dem. Men jeg håper at denne plassen vil bestå langt inn i framtiden.


På andre siden av vannet, langs Kulturveien Rv 812 finner man Kåsmohalsen rasteplass. Det må virkelig være en av Norges fineste rasteplasser. Det er laget til benker og gapahuk med grillplass her. Det finnes til og med ved å få kjøpt hvis man vil grille. Veden ligger der, så legger man penger i en tresprekk alt etter hvor mye man tar. Toalettet er helt rent (beboerne i nærheten holder det rent på dugnad), noe som man ikke akkurat kan kalle toalettene som vegvesenet har ansvar for langs veiene ellers i Norge. Nede ved vannet er det fint å bade for barn. Siden det er veldig langgrunt ved Kåsmohalsen, anbefales det heller for voksne å bade ved Finnvali naturpark.

Noen hundre meter lenger bort, like ved krysset imellom Fv812 og Fv813 ligger Sandvik brygge. En flott hjemmesnekret "brygge" med noen stoler og bord. Båt kan leies via Finnvali naturpark. Det er forøvrig best kveldssol ved denne siden av vannet i forhold til der Finnvali naturpark er.


Vannforhold: Om sommeren er det gode muligh
eter for god vanntemperatur her. Dog vil det nok drøye et godt stykke ut i juli før vannet har varmet seg opp. Da jeg var her midt i august 2007 var det 14 grader i lufta og 17,2 grader i vannet, så det blir nok deilig vanntemperatur på godværsdager utpå sommeren.

Helhet: En topp plass, enten man bruker det som badeplass, rasteplass, turplass, fiskeplass eller overnattingsplass! Det skal være meget fin ørret i vannet. Mange flere burde stoppe her!

Tilbake til innholdet