Steigtind
Bodømarka
Opp på hele Bodø sitt Steigtindtroll!
Turteksten ble i sin tid skrevet til denne siden, og også brukt til Ti på topp.
Høyde: 793 moh, med ca 780 meters stigning. Startpunkt ligger på ca 10 moh på både Skaug og ved Vatnveien.
Turbeskrivelse fra Skaug, ca 12 km tur/retur: Starten er ved Grendehuset ved Fv 834 like nord for Skaug sentrum. Her er det god plass til biler. Følg delvis merket løype inn i marka og etterhvert på anleggsvegen fram til vanntårnet, hvor stien går på høyre side av vanntårnet. Her fra lifoten er det bratt sti opp gjennom skogen til Skaugskaret, ca 400 moh. Langs denne stigningen er det tre hvileplasser. Oppe på skaret står det tydelig skilting som viser veien til Steigtind (venstre), og du er nå kommet inn i Sjunkhatten nasjonalpark. Stien går langs ryggen østover Tonfjellet frem til foten av Steigtind. Omtrent midt på fjellfoten går det en tydelig sti opp til toppen.
Turbeskrivelse fra Vatnveien, ca 13 km tur/retur: Start fra p-plass ved Vatnveien, ikke så langt unna Vatnet gård, 4,4 km fra Hopen. Gå langs veien til venstre opp til Sjunkhatten leirskole (Vatnlia). Det kan også være muligheter for å parkere oppe ved leirskolen, men spør om lov i så fall. Herfra går det en tydelig sti bak et av husene opp til Langvasselva, som følges et godt stykke. Rett etter brua går det en sti til høyre som følges langs vestsiden av en bekk. Stien blir etter hvert betydelig brattere til stien forsvinner ved et koselig tjern ved høyde 456. Det er lett å gå langs berget og sikte seg inn på foten av Steigtind, hvor det går en tydelig sti opp til toppen. Denne stien passerer hullet i Steigtind, som er verdt å få med seg.
Merking: Det er merking og skilting enkelte plasser langs ruten fra Skaug. Starten kan likevel oppleves forvirrende for noen, med mange ulike stier. Ingen merking fra Vatnlia.
Utsikt: Utsikten er fin alle veier. Mot nord med blant annet Kjerringøy og Steigen i horisonten – og rett ned stupet mot Steigtindvatnet! Mot sør og vest med Bodømarka og kysten utenfor Bodø i sikte.
Sol og vann: Fine solforhold de fleste plasser sommerstid opp mot Steigtind. På høsten mer begrenset sol på dagtid opp fra Skaug. God vanntilgang fra begge utgangspunkter, bortsett fra siste bit opp på selve Steigtindtrollet. Kommer du stien fra Vatnlia er det flott å ta et bad i den fine fossekulpen i Langvasselva! Denne er ikke synlig fra stien, men du hører den.
Annet: Steigtind byr på bratt stigning de siste par hundre høydemetrene, og her bør du passe på med tanke på løs stein. På toppen er det stup på mange hundre høydemeter rett ned. De med høydeskrekk bør holde seg godt unna kanten – men de går kanskje uansett ikke på tur til Steigtind?
Uansett hvilken vinkel Steigtind ses fra er fjellet veldig gjenkjennelig. Fjellet endrer utseende fra side til side. Fra Bodømarka (sørsiden) kan det det ut som et troll som ligger med hendene på magen – derav navnet Steigtindtrollet. Fra andre siden ser det dramatisk og spennende ut.
Det anbefales at du tar deg en tur bort og ser på hullet i Steigtind. Dette ligger noen hundre meter inn på fjellet mot sørøst fra selve toppen. Du kommer ikke forbi det om du kommer opp fra Skaug, men det er greit å følge annen sti bortover fra selve toppen og se på hullet.
«Magen» til Steigtind, høyde 730, er mulig å bestige enklere enn selve Steigtind. Også her får du flott utsikt. Den midterste tuppen kommer du ikke helt opp på uten tau og klatreutstyr.
Kommer du stien fra Vatnlia er det flott å ta et bad i kulpen i Langvasselvfossen! Også i tjernet ved høyde 456 er det flotte bademuligheter.
×
- Sentrumsnært - med "den nære marka"
- Bodømarka
-
Merkelinje
- Nordsia
- Heggmoen og Tverlandet
- Resten av Bodø
- Hemmelige plasser
- Bading
-
Diverse badesider
-
Annet
- Turskøyting
- Skiturer
- Salten utenom Bodø
- Rana og Helgeland
-
Helgeland
-
Rana
-
- Diverse
-
Hytter
-
Resten av Norge
-
English