Turkart på mobiltelefon - med erfaringer fra ulike apper - Turbading

Gå til innhold

Turkart på mobiltelefon - med erfaringer fra ulike apper

Diverse
Sist oppdatert: februar 2019 - har hatt lyst til å lage en oppdatert tekst - men ikke hatt tid. Usikker på hvor mye som stemmer av dette pr nå :-)

Både nybegynnere og erfarne turgåere har de siste årene fått et nytt og veldig praktisk hjelpemiddel: turkart på mobiltelefon! Der du før har måttet lese ut av papirkartet hvor du er hen, kan du nå enkelt gå inn på mobilen og se hvor du er til enhver tid.


GPS kan selvsagt avhengig av terrengforhold ikke fungere 100%, men min egen erfaring etter flere års bruk er at dette virker så godt som hele tiden. Da med veldig nøyaktige stedsanvisninger. Noen få ganger har det skjedd at den viser feil, men da har det sagt seg selv at dette ikke kan stemme. Jeg husker heller ikke når det sist skjedde.

Setter du mobilen over i flymodus og kun har på GPS-funksjonen med offline kart, bruker mobilen mye mindre strøm og varer lenger enn om den er tilkoblet det ofte svake mobilnettet underveis. Har du samtidig med powerbank på tur er du veldig godt dekket mot at batteriet går tomt.

Hvis mobilen mot formodning skulle slutte å virke mens du er på tur, kan du uansett ta fram turkartene du har med deg. Husk at om du er på tur i høyden eller i ukjent område bør du uansett ha med deg et fysisk kart som reserve. Kart kan kjøpes eller skrives ut gratis fra nett.

Husk at om du har noen hjemme som liker å følge med på hvor du er f eks i Endomondo, vil de ikke ha muligheten til det hvis flymodus er satt på. Da kan du f eks «logge deg på» en gang i timen for å vise hvor du er, om du er i et område med mobilsignaler.

«Vanlig» GPS har enda sine fordeler, men så lenge du har smartmobil mener jeg at du kan droppe en vanlig GPS. Og da spesielt i tørt og fint vær. ‘Alle’ har jo en velfungerende mobiltelefon i lomma som kan tas i bruk på tur! Det er selvsagt en veldig stor fordel å ha en telefon med godt batteri som er vanntett og kan brukes ute uten bekymringer – men i tørt og fint vær er dette ikke noe tema.

Å bruke smartmobil i dårlig vær og med våte fingre er enda dessverre ganske vanskelig – her har «vanlige» GPS-enheter sin (eneste?) fordel.

Om vinteren er det en fordel å ha mobilen nært kroppen for å holde den varm. Dette gjør at batteriet holder lenger.


Høydekurver i kart vises som koter (streker). 20-meters-kote betyr f eks at det er 20 høydemeter imellom hver strek. Har du mobilkart med stor zoom kan det vise helt ned i 5-meters-koter. Dette er veldig nyttig om du er på tur i et ukjent terreng!

Jeg har på de ulike appene sett på hvor god spor-funksjonen er (innspilling av ruter / GPS-spor). Er det enkel import og eksport av GPS-spor, både egne og andres?
Har appen automatisk opplasting til Dropbox eller lignende?
Viser appen i hvilken retning du står?
Hvordan føles det å zoome i kartene, går dette raskt?
Er det enkelt å laste ned kart til offline bruk, og er kvaliteten bra?

Enkel vurdering av ulike apper

Telefon brukt: Huawei Mate 20 Pro. Operativsystem: Android

Norgeskart

Norgeskart har lenge hatt en klar ulempe: kartene du laster ned forsvinner etter to uker. Nå har de tilgjengelig en pro-versjon som koster 40 kr pr år hvor du får beholde kartene du har lastet ned – det er denne jeg har på min mobil.

Erfaringen min er likevel at dette ikke er stabilt. Det har skjedd at alle kartene jeg har lastet ned plutselig har forsvunnet. Lignende har alle sporopptakene jeg har gjort også forsvunnet. Selv om jeg har vært logget inn på kontoen min i appen. Håpløst.

Nedlasting av offline kart er rimelig enkelt. Men selve funksjonen har en helt håpløs funksjon: du må ha mobilen oppe med skjermen på og Norgeskart visende for at nedlastingen skal skje. Ringer f eks tlf og tlf blir brukt til noe annet, må du senere åpne appen og fortsette nedlastingen da. Irriterende. Og helt utrolig at det enda er slik nå i 2019 (jeg trodde ikke det kunne være mulig, men slik er det). Bare å laste ned Bodømarka offline i god zoom tar et par timer hvor mobilen må være på og kun brukes til dette! Mye av tålmodigheten med Norgeskart er dermed oppbrukt allerede i starten.

Norgeskart har tilgjengelig flere typer temakart over ulike deler av Norge som de andre appene ikke har. Integrasjon med telltur et pluss.

Zooming av kart går fort unna så lenge de er lastet ned. Kartene ser litt uklare ut – noe som er merkelig, og nok et klart minus med Norgeskart.

Av en eller annen grunn har Norgeskart ikke det alle bruker klart mest på førstesiden: still inn kartet på der du er nå! Her må du først trykke på et ikon før du får dette valget opp, noe som føles veldig unødvendig. Strek som viser avstand vises kontinuerlig, noe som er bra. Lignende med pil som viser hvilken vei du står.

Det er ikke mulig å laste opp eller ned GPS-spor fra Dropbox eller andre tjenester, noe som er et stort minus. Her må du gå via Norgeskart sin egen kartportal, som for øvrig er et flott tilbud.

Innspilling av spor og merking av punkter fungerer fint med appen – bare husk å overfør disse til web-tjenesten før de kanskje forsvinner.

Norgeskart har med andre ord mange mangler – og kan ikke helt konkurrere med Locus Pro og Mytrails – den er langt unna nivået til de appene - men er likevel en flott app, som ikke minst er norskprodusert! Vi får håpe den blir løpende forbedret – potensialet er jo der. Merk at det meste av erfaringene med Norgeskart ble gjort for et par år siden – kanskje de har forbedret seg nå? Jeg må innrømme at tålmodigheten med appen forsvant da mobilen måtte stå med skjermen på i flere timer under nedlastingen av offline kart da jeg hadde fått ny mobil!

Locus Map Pro – Outdoor GPS

Pro-versjonen av Locus Map koster ca 70 kr å laste ned (engangskostnad). Dette er en app med veldig mange funksjoner.

Zooming i nedlastede kart går fort unna, og kartene ser bra ut. Innspilling av spor fungerer flott og er veldig stabil. Det er fort gjort å koble til din egen Dropbox-konto for både å eksportere og importere spor. Uansett hvilken zoomgrad du har vises det en strek som viser avstander på kartet. Det er mulig å få opp kontinuerlige avstandssirkler i kartet. Flott og tydelig pekelinje som viser i hvilken retning du står!

Det er i det hele tatt mulig å konfigurere det meste til å vises eller ikke i denne appen. Veldig bra! Noen ulogiske oversettelser i appen kan forvirre (ikke lett å vite om f eks «Spor» eller «Sporopptak» fører til gps-sporene du har tatt opp).

Totalt sett er Locus Map Pro en veldig bra app med få mangler. Den har også mange muligheter som jeg enda ikke har testet ut.

Minuset er (i likhet med andre apper) at det er noe vanskelig å laste ned kart. Kart for Norge ligger ikke klare, du må inn på Locus-butikken og legge dem til (gratis). Begrensningen på 5000 kartblad hvert døgn gjør også at det tar tid å laste ned større områder. Nedlastingen går imidlertid fort unna, og du trenger ikke ha skjermen på. Når alt dette er gjort har du en helt suveren følgesvenn på tur!

Mytrails

Mytrails er den appen hvor bruk av nedlastede kart føles best ("smooth"). Zoomingen går utrolig raskt – og kartkvaliteten på skjermen er rett og slett bedre enn Norgeskart. Pro-versjonen koster en engangskostnad på ca 50 kr.

Heller ikke i Mytrails er det spesielt enkelt å laste ned kart, men etter mye trykking fram og tilbake vil nok de fleste klare det. Det er ikke noe begrensninger i kartblad for hvert døgn – en klar fordel i forhold til f eks Locus. Strek som viser avstand er på plass.

Eksport og import via Dropbox (eller andre tjenester) fungerer flott – du har muligheten til å sette opp at nye spor automatisk lastes opp etter at de er lagret. Innspillingen av spor er stabil og nøyaktig. Litt liten og uklar pekepil som viser hvilken vei du står, denne burde vært forbedret.

Totalt sett er Mytrails en veldig bra turkartapp. Et must for meg å ha på mobilen min!

Viewranger

Viewranger går eller gikk i hvertfall etter det jeg skjønner for å være den beste turkart-appen tilgjengelig – blant annet brukt av diverse redningsteam. Den har mest nedlastinger av turkart-appene jeg har sett. Denne har jeg likevel ikke testet av en enkel grunn: du må betale over 1100 kr for kart over Norge! Dette er da samme kart som Locus, Mytrails, Geoviewer og Norgeskart har gratis tilgjengelig for alle! Klart stryk for Viewranger med andre ord.

Endomondo

Endomondo er en flott aktivitetsapp for å spille inn dine turer. Her kan du følge med «live» hvor vennene dine er hen (de må da ha påslått mobilsignaler og være innenfor dekning). Kartene som brukes holder imidlertid kun mål i bebodde strøk. I terrenget viser de så godt som ingenting. Dette er synd – siden ordentlige kart hadde gitt appen en ny dimensjon. Men dette er kanskje ikke meningen?

Geoviewer – «Hele Norge rett i lomma»

Ved å bruke ca 5 GB lagringsplass på telefonen din kan du ha hele Norge rett i lomma – med høy kvalitet! Legger du til en ekstra GB får du også de nærmeste områdene av Sverige tilgjengelig!

Hvis du f eks er ute på kjøretur og lurer på hva ‘det fjellet’ heter, eller hvordan terrenget er bak den knausen - er Geoviewer perfekt å ha tilgjengelig.

På fjellturer og andre turer i naturen er Geoviewer også en perfekt turkamerat. Appen er veldig stabil og feiler sjelden.

Du har ikke tilgjengelig kart med zoom ned på 5-meters-koter i Geoviewer. Et klart minus om du er i et ukjent fjellterreng. Geoviewer viser også mindre stier enn apper med større zoom tilgjengelig. Det vises ikke avstander i kartet, men du har muligheten til å måle avstander i appen.

Du har muligheten til å laste ned kart i normal og høy kvalitet – her anbefaler jeg at du laster ned kart med den beste kvaliteten. Du laster ned fylkesvis rett fra nettsidene til Norgeskart. Du kan ikke spille inn eller se GPS-spor eller legge til punkter med Geoviewer.

Som på andre turkartapper: selve installeringen av kartene er ikke av de enkleste. Det anbefales å bruke pc som ‘mellomstasjon’, og klippe og lime dem inn i en bestemt folder – for deretter å legge dem til i appen. Men når du har gjort det har du en bra og gratis app på telefonen.

Geoviewer finnes også i en pc-versjon. Her kan du finne områder fra hele Norge, med den zoomen du selv vil – og laste ned kartet til din pc som jpg. Veldig praktisk – selv om akkurat den samme muligheten selvsagt finnes på nettsiden til Norgeskart.

Lage turkart på nett

Norgeskart har en veldig flott funksjon ved at alle kan gå inn på internett og lage sine egne turkart til nedlasting som pdf. Her kan du velge om kartene skal ha målestokk 1:25000 eller 1:50000. Kartene får rutenett over hver kilometer og blir flotte kart. Har du tilgang på fargeprinter kan du med andre ord skrive ut turkart over hele Norge selv!

Avslutning

Totalt sett har det de siste årene vært en rivende utvikling innen mulighetene alle har for å skaffe seg sine egne turkart – både på mobil og som utskrift.

Det er en del jobb å sette opp appene – men når du har gjort det har du et fantastisk hjelpemiddel på tur.

Selv bruker jeg Geoviewer mest på kjøreturer og for å bare sitte hjemme og «bla rundt i naturen», mens den ikke blir så mye brukt på selve turen. Den siste tiden har jeg vekslet imellom Locus Map Pro og Mytrails på alle turer – siden de har kart med 5-meters-koter ser man mer av terrenget på kartene på disse appene. I tillegg spiller jeg inn rutene jeg går med disse appene. Hvis dette hadde vært en test hadde disse to appene vært de klare vinnerne.

Norgeskart har mange mangler – men har helt klart potensiale til å ta opp kampen mot disse om det satses på utvikling.

En ting jeg selv ønsker, er at man kan få tilgang på mobil (gjerne ved å betale) til Norges mange ulike turkart som kommuner og friluftsråd har gitt ut på papir. Dette er ikke mulig i dag, noe som er synd.

Karakterer i Google Play februar 2019:

Locus Map Pro: 4,7
Mytrails: 4,3
Norgeskart: 4,4
Viewranger: 4,2
Geoviewer: 3,9

Det finnes selvsagt mange flere lignende apper der ute – men det er disse som jeg har hatt tid til å teste. Jeg har heller ikke prøvd appene på Apple-produkter, men vet at Geoviewer og Norgeskart i hvert fall er tilgjengelig til disse.

Se galleri med eksempler lenger ned på siden.
Tilbake til innholdet