Mjønesskardet - Turbading

Gå til innhold

Mjønesskardet

Resten av Bodø
En plass med varme badevann, foss, kulper og hvor du er garantert å «få være i fred»?

Test ut Mjønesskardet!

Mjønesskardet er skardet som ligger ovenfor Mjønes og Sagelva i Bodø – med Mjønesfjellet og Mjønestindan på hver side. Ved Sagelva er det en stor parkeringsplass du kan bruke. Selv brukte vi en skogsveg/hytteveg (kommer brått på fra Rv80) hvor vi parkerte bilen og fulgte hytteveg/sti oppover. Les også turbeskrivelsen min om Sagelva friluftsområde for å se en alternativ sti inn til Mjønesskardet.

Mjønesskardet har mange ulike kulper og vann med gode temperaturer. Følger du Sagelva oppover helt nede fra vegen kommer du forbi et par fine kulper. En av kulpene (like ovenfor kraftlinja) har en fin foss som du kan dusje deg i. Storfossen er også i dette området. Lenger opp går en del av elva over til å hete Trolldalselva. Her er det en veldig fin badesklikulp, hvor du kan sette deg på berget og skli ned i kulpen. Denne plassen var det mange folk ved da vi gikk forbi en veldig varm sommerdag, sannsynligvis fra hyttene nede ved Rv80. Slik at hele plassen ikke er helt uten folk alltid – men området er stort slik at det er lett å finne seg sin egen «tumleplass».

Mjønesskardet videre oppover er et veldig lite besøkt turområde hvor du kan være ganske sikker på å få gå alene. Litt ovenfor badesklikulpen er det en dyp myrkulp som på tross av å være en myrkulp er ok å svømme i. Like ved denne ligger det nederste av Trolldalsvatnan idyllisk plassert. Vannet er dessverre for grunt til å svømme i. Ovenfor den bratte lia ved det nederste vatnet ligger det øverste av Trolldalsvatnan. Også dette er veldig grunt over hele vatnet. Bergene ved siden av vannet gjør dette særlig bra egnet til å ha en rast. Ca 600 meter lenger opp ligger det to fine svømmevann. Det største så ut til å ha noen fine hoppeplasser, men dette fikk vi ikke prøvd ut. Det andre (nr 7 på kartoversikten) ble mye svømt i... Det passet fint til å svømme fram og tilbake i. Selv om det var et par grader kaldere enn de andre plassene var det likevel ganske varmt, og ga skikkelig badeglede. Vil du bare bade en plass på denne turen er dette plassen å gjøre det på.

Utsikten bakover mot Skjerstadfjorden er fin nesten hele veien oppover Mjønesskardet. Ved høyeste punkt 391 meter over havet kommer du over på Heggmoensiden med fin utsikt den veien. 189-vatnet ligger 200 høydemeter ned fra toppen, og er for det meste grunt. Til høyre for elven som renner inn i 189-vatnet er det imidlertid fint å svømme. Temperaturen i dette vatnet er fint på fine dager, det holdt 20 grader når vi var der. Videre nedover kommer du til Heggmoen med alle sine flotte badeplasser.

Et tips for en fin rundtur er å først kjøre og sette sykkelen på endeplassen, deretter kjøre bilen til der du starter, gå over skardet og sykle tilbake og hente bilen (ca 70 minutters sykkeltur). Eller starte turen med sykling…

Går du om morgenen eller formiddagen kan du starte på Heggmoen og gå mot Mjønesskardet, men senere på dagen er det best å starte fra Sagelva pga solen.
Tilbake til innholdet