Hvordan bygge et friluftsbibliotek - Turbading

Gå til innhold

Hvordan bygge et friluftsbibliotek

Diverse
Bygge eller lage friluftsbibliotek? Hm – på et slikt prosjekt er det så mye forskjellig å tenke på at ‘bygge’ rett og slett er det riktigste ordet!

Et bibliotek ute i naturen kan ha mange navn. Turbibliotek. Byttebibliotek (som det står på skiltet på Tussvatnet). Bytteturbibliotek. Minibibliotek? Eller friluftsbibliotek, som sikkert er det vanligste.

Små regntette plasser hvor alle kan ta med seg bøker både til og fra. Ja, noen har tilogmed brukt det til andre ting (en gang lå det bl a ei fiskestang som noen ville gi bort i Tussvatnet-biblioteket). Det er også fint med ei turhilsenbok inne i bibliotekene hvor alle kan skrive navnet sitt - eller en hyggelig turhilsen. Rundt omkring i Norge så jeg under «researchen» til dette at det mange plasser finnes lignende bibliotek.

Plutselig dukket det bare opp i hjernen min at jeg ville lage noe slikt. Og når jeg først føler noe – utfører jeg det ikke så lenge etterpå! Så Tussvatnet-biblioteket ble bygd. Her var det jo en del å planlegge. Men mesteparten av materialene jeg trengte var rester fra mine tidligere byggeprosjekter! Har du ingenting – men har alt av verktøy som du må bruke - koster kanskje materialer og alt som trengs i overkant av 2000 kr en plass (om du er heldig). Mere hvis du må kjøpe noe verktøy.

Så hva må du ha for å bygge dette? Mange forskjellige ting! Lekte-bord (gjerne 36x48) til rammeverket, hylleplater, vindtettplate (gjør at det holder seg helt tett og ikke kommer insekter inn), kledningsbord, lekter under kledningen, hjørnebord (på et av bibliotekene hadde jeg imp 10x48-rester jeg brukte), takplate, lekter til taket, materialer til døren (inkl hengsler, håndtak, krok og øye for å holde det lukket og evnt pleksiglass for å kunne se inn). Forskjellige skruer og litt fugemasse (for ordentlig tetting på svake punkt). Og til sist maling! Og gjerne en del bøker som «startpott». Og det er jo ekstra fint at hvert bibliotek har sitt eget skilt (se på bilder). Noe ble sikkert glemt i denne oversikten i tillegg.

Se i fotogalleriet for det jeg hadde for planlegging av et slikt bibliotek med mål og sånt (eller oppe der turkartene vanligvis finnes).

I praksis gikk all fritiden ei hel uke (mandag til fredag før helga) med til å bygge et slikt bibliotek – så det tar en del timer også. Men det er morsomt arbeid!!

Så lovet jeg også faren (da jeg ikke hadde kjøpt han bursdagsgave) min å lage et slikt bibliotek også ved hytta deres i Sila i Lurøy kommune. Så der (der merket sti opp til Smaltind tar av fra hytteveien) står pr nå i 2024 versjon 2 av et slikt bibliotek - Sila byttebokbibliotek står det på skiltet. Noen forbedringer ble det jo – men alt i alt fungerer begge bibliotekene like bra (og ikke minst – jeg har aldri sett antydning til inntrengning av noe vått i dem – til og med like etter white-out snøstormer!). Så kan det selvsagt hende at det kommer inn litt vått når det er besøkende ved våtvær - og døra da åpnes.
Tilbake til innholdet