Vågøyvatnet - Turbading

Gå til innhold

Vågøyvatnet

Sentrumsnært - med "den nære marka"
Et vann i den bynære marka hvor du har mulighet til å være alene?

Dra til Vågøyvatnet!


Vågøyvatnet er en velkjent plass i de befolkningsnære delene av Bodømarka. Mest kjent er nok turstien "Vågøyvatnet rundt". At det ved selve vannet er flere flotte viker og strender og at alle her kan finne seg sin egen anonyme plass er kanskje ikke like kjent – så les videre!

Vågøyvatnet er lettest tilgjengelig ved å følge skiløypa fra Maskinisten eller skiløypa fra travbanen ved Bestemorenga. Fra Bestemorenga er det under 10 minutter å gå til vannet om du følger korteste veg, noe mange sikkert ikke er klar over. Fra Maskinisten tar det lengre tid, minst 30 minutter om du skal inn til de fineste plassene.

Den mest kjente stranda er den på sørsiden av vannet, like ved stien. Men det finnes flere! På vestsiden av vannet er det ei fin «morgensolstrand» rett nedenfor lysløypa (tett skog, så du ser den ikke, men den ligger rett nedenfor lys-stolpen med beskyttelsesmadrass). Det er også et barnevennlig område ved myra på vestsiden av vannet. Dette området ser du faktisk litt fra skiløypa siden det ikke er så mye skog der. På nordsiden av vannet ved Hestbakken er det ei fin og barnevennlig vikstrand hvor Bodømarkas Venner har satt ut bordbenk. Etter at du har passert brua midt på østsiden (hvor sti fra Bestemorenga kommer inn) er det flere flotte plasser ved vannet. På denne siden av vannet er det god kveldssol, i juni er den oppe til ca kl 22. Se i fotogalleriet og finn «din plass»!

Nordøstsiden av vannet er ofte godt skjermet fra østavinden, noe som på vindfulle finværsdager er et vesentlig poeng! Her er det også flere øyer, for de som liker å svømme ut til slike. Skiløypa på vestsiden har mye gran rett ved som ødelegger utsikten – eller bevarer vannet fra innsyn.

Vågøyvatnet ble i sin tid frigitt til bading etter at vannanlegget fra Heggmovatnet åpnet. Det fungerer dog enda som reservekilde, slik at det er visse restriksjoner.

Det er en maksgrense på 50 personer i hver gruppe som bruker vannet organisert til friluftsformål. Organisert er det ikke lov å bade her. F eks ville en «Bodø Badeklubb» ikke fått lov å legge en organisert tur hit - men som privatpersoner er det fullt lovlig å ta seg et bad! Ikke bli skremt av skiltene rundt vannet. Her er en noen artikkel fra da vannet ble vedtatt åpnet i 2004. Her er artikkelen fra da dette endelig ble iverksatt i 2008.

Vanntemperaturen i Vågøyvatnet er noe kaldere enn f eks nærliggende Soløyvatnet. Vannet her blir ikke like ofte over 20 grader slik det kan bli i Soløyvatnet. Men på ekstra fine dager kan du være heldig og oppleve over 18 grader i vannet. Sommeren 2018 var det sågar 22 grader i vannet noen varme dager!! Innerste del har rent vann som gir stor badeglede. Området ved demningen har ofte skittent vann som ikke passer til bading. Vannet er dog noe varmere i denne delen av vannet.

Vågøyvatnet rundt er en klassisk joggetur i marka. Turen har til og med har fått en sang oppkalt etter seg, som er laget av Kråkesølv.

I området ved gamle Hestbakken husmannsplass ligger området hvor B&OIs skihytte lå før den i 1960 ble flyttet til Skarmoen. Du kan enda se rester av hvor den lå, med en informasjonsplakat (se i galleriet). Ved Asylsætra noen hundre meter over vannet er det en flott samlingsplass med skjeltersjå og bålplass.

Vågøyvatnet er spennende å skøyte på når forholdene ligger til rette for det. Her er flere øyer som kan utforskes. En vinter var isen ekstra spennende, den hadde lagt seg som ramper og hopp på holmer og øyer i vannet – artig!

Våren 2018 var vannstanden noe høyere enn vanlig, slik at flere av strendene og bergene rett og slett var under vann. Kanskje hadde det noe å gjøre med at demningen imellom den indre og ytre delen av vannet var pusset opp - eventuelt var det helt naturlige svingninger. Heldigvis gikk vannstanden ned til "vanlig" nivå til sommeren - slik at området kunne brukes som vanlig.
Tilbake til innholdet