Junkerfjellet
Sentrumsnært - med "den nære marka"
Utsiktsvandring på adelsmann Prebens skuldre!
Denne turbeskrivelsen ble i sin tid skrevet for denne siden, og så oppdatert for å passe for Ti på topp.
Høyde: 283 moh, med ca 240 og 180 meters stigning. Startpunkt ved Maskinisten ligger på ca 40 moh og ved travbanen på ca 100 moh.
Lengde tur/retur: 3,4 km (Maskinisten) og 6,4 km (Travbanen).
Tidsbruk: Turen tar rundt en time pluss pauser i et middels tempo, med variasjoner etter hvor fort du går, hvilken rute du velger og hvor god form du er i.
Turbeskrivelse fra Maskinisten: Den store parkeringsplassen i Maskinisten (ved krysset imellom Junkerveien og Kleivaveien) har som oftest ledige plasser.
Gå turvegen i kanten av Rønvikjordene mot gapahukene. Ved første gapahuk og samlingsplass er det kryss med skilt mot bl a Junkerfjellet. Her følger du turvegen inn dalen imellom Pinfjellet og Frostfjellet. De ulike stikryssene er godt skiltet i dette området. Ved enden av vegen følger du stien oppover. Stien er til tider veldig bratt. Dette er ikke noe problem ved tørt vær, men når det er bløtt kan den bli ganske sleip. Etter hvert åpner utsikten seg og du kommer til den flotte gapahuken. Høyeste punkt er litt forbi gapahuken, på et berg like ved vegen.
Turbeskrivelse fra travbanen: Best parkeringsmuligheter fra Bestemorenga-siden er det på parkeringsplassen til travbanen - 5,4 km fra Grønnåsenkrysset eller 11,1 km fra rundkjøringen på Bertnes langs Soløyvannsvegen. Alternativt kan du parkere ved Bestemorenga skianlegg. Det er også mulig å parkere noen biler ved starten av grusvegen opp til Junkerfjellet (noe de fleste gjør).
Følg Soløyvannsvegen ca 100 meter til krysset der grusvegen begynner, like ved skibrua. Herfra er det enkel vandring langs grusvegen opp til toppen. Noen plasser der vegen tar store svinger kan du ta små sti-snarveger.
Rundturmulighetene er ellers veldig gode – i dette turområdet har du et stort utvalg av stier å velge i. Turen kan f eks kombineres med Vågøyvatnet rundt mot nord eller Stordalen og Storliryggen mot sør.
Utsikt: Byen, Bodømarka og fly som lander og tar av fra flyplassen er det ekstra god utsikt til fra Junkerfjellet. Samtidig ser du hele byens omland med fjellverdenen som hører med.
Sol og vann: Flotte solforhold hele døgnet fra Junkerfjellet. Lite drikkevann tilgjengelig, selv om det er noen bekker i marka. Vågøyvatnet ligger rett nedenfor Junkerfjellet, med sine spennende viker og strender.
Annet: Junkerfjellet har også brukt å bli kalt for Junkeren, men dette er en omtale som har vært mindre i bruk de siste årene. Fjellet har fått navnet sitt etter Preben von Ahnen, junker Preben. Junker betyr her adelsmann. Han var en tysk adelsmann som var lensherre for «Nordlandene» og hadde sitt sete på Bodøgård fra 1646.
Grusvegen ble bygd på 1970-tallet av Forsvaret, og er stengt for vanlig motorisert ferdsel. Den er godt mulig å sykle eller gå med barnevogn om sommeren. Om vinteren er det ofte tråkket sti helt opp, siden dette er en mye brukt rute hele året.
Bodø Østre Skytterlag har skytebane ved Bestemorenga. Hører du skudd så kommer de med stor sannsynlighet herfra.
Bodømarkas Venner har satt ut benker flere plasser i området.
Fra gårdshistorien ser vi: «Kampfjell var navnet på den nordligste og høyest ‘pynten’ på Junkerfjellet. Krusemunken var et tverrberg i øst – der Junkerfjellet begynte å helle. Krusemunken strakte seg nord-sør og lå sør for den dalen som gav skille mellom Froskfjell’ og Junkerfjell’. I nord gikk tverrberget først fram til en stor stein «midt på fjellet» og siden ned til Vågøyvatnet. En liten, tørr bekk som falt ut i nordøstenden av vatnet, var dele mellom Pinnfjell’ og Junkerfjell’.»
Noe som betyr at fjellet kanskje ville hett Kampfjell eller Krusemunken om det ikke hadde blitt kalt opp etter adelsmannen?
<
>
×
- Sentrumsnært - med "den nære marka"
- Bodømarka
-
Merkelinje
- Nordsia
- Heggmoen og Tverlandet
- Resten av Bodø
- Hemmelige plasser
- Bading
-
Diverse badesider
-
Annet
- Turskøyting
- Skiturer
- Salten utenom Bodø
- Rana og Helgeland
-
Helgeland
-
Rana
-
- Diverse
-
Hytter
-
Resten av Norge
-
English