Mofjellet med Finnsetvegen, Varden og Vindskjermen - Turbading

Gå til innhold

Mofjellet med Finnsetvegen, Varden og Vindskjermen

Rana og Helgeland

Tilgjengelighet/vegbeskrivelse: Mofjellet ligger som navnet tilsier, over Mo. Det mest sentrale og mest brukte utgangspunktet er å starte ved Finnsetveien i Langneset. Alternativt kan man starte fra Hammeren eller Åga.

Område og fasiliteter: Ved startplassen for Finnsetveien i Langneset er det satt opp en fin informasjonstavle. Herfra går det fin sti (turvei) oppover Mofjellet. Vanlige stoppeplasser er Torasvingen og Appelsinhaugen (kalles også for Furuhaugen), hvor det er fin utsikt over Mo sentrum. Etter at selve Finnsetveien slutter går det videre en sti som delvis er murt opp. Man passerer Grotneshytta, hvor det i likhet med på Appelsinhaugen er turbok man kan skrive seg inn i. Etterhvert går det merket sti videre til vindskjermen på Mofjellet, som Gruben IL har laget. Her er det også en bok man kan skrive seg inn i. Videre bestemmer man selv hvilken retning man vil gå i. Man kan enten gå vestover mot Veten og Varden på Mofjellet. Derfra er det en fin rundtur å følge en anleggsveg tilbake mot Finnsetveien. Hver nyttårsaften er det tradisjon å brenne bål her. Da bruker de fleste å starte fra Ågaveien, hvor det bare er halvparten så langt å gå som fra Finnsetveien. Selv gikk jeg en tur via Kvernbekktjønna, noen navnløse tjønner, Tjørna og ned forbi Skistua til Hammeren. Jeg rakk også å gå forbi Perdammen, en liten dam ovenfor Hammeren.

Lenger øst på Mofjellet er det kjente turmål som Skistua, Anleggshammeren og Bertelberget. Det går veg som man om sommeren kan kjøre et langt stykke opp på fjellet her. Fra Vatna ovenfor Åga er det fine startmuligheter for å komme seg til vestre del av Mofjellet, et lite brukt område.

Siden Mofjellet ligger på sørsiden av byen er det nettopp Mofjellet som tar endel av sola på vinteren. Dette er imidlertid ikke noe problem om sommeren.

Finnsetveien er sannsynligvis den eldste turveien som finnes på Mo. Det var Tora Meyer som i 1935-1936 fikk laget vei opp til Appelsinhaugen.

Vannforhold: Mulig å svømme og fiske fra noen av vannene. Sannsynligvis ikke særlig behagelig temperatur, men fint likevel. Kvernbekktjønna holdt 12,8 grader midt i august 2011.

Helhet: Mofjellet er et flott og stort turområde for Ranas befolkning.

Tilbake til innholdet