Åpne gapahuker i Bodøområdet - Turbading

Gå til innhold

Åpne gapahuker i Bodøområdet

Diverse
Det er et veldig rikholdig utvalg av åpne gapahuker i Bodøområdet! De fleste bydeler og plasser har sin egen gapahuk – i tillegg til at det er gapahuker i mange ulike turområder og på noen topper.

Jeg har ikke lagt ved noe kart eller nærmere spesifikasjoner, men se i bildegalleriet og bli inspirert! Man har ikke tid til alt heller.

Av de mest bynære toppene så er det flotte gapahuker både på Keiservarden og Junkerfjellet. Særlig den på Keiservarden (Kværmannsbu) er veldig ofte i bruk, så dette er ikke plassen å dra om du vil ha en gapahuk for deg selv. Å dra til gapahuken på Junkerfjellet og fyre opp i bålet med byen framfor seg er en flott tur særlig i de mørkere delene av året. Ved Maskinisten er det flere veldig populære gapahuker ikke langt unna hovedstien. I selve byen er det en fin gapahuk ved en lekeplass like ved Aspmyra. I Bodøsjøen er det «presenning-gapahuker» flere plasser, både i «Hekseskogen», «Trollskogen» og «Hundremeterskogen», og en ordentlig gapahuk ved Per Helgesens veg.

I Løpsmark er det gapahuk med mer like ved turstien, en samlingsplass for lokalbefolkningen. Lenger opp i lia i Løpsmark finnes det en enda større og dobbel gapahuk, like ved turveien. Ved Joveien finnes det en gapahuk som heter Johuken. I Stordalen er det en gapahuk i skogen.

På Asylsetra ved Vågøyvatnet ble det i 2016 satt opp en "skjeltersjå" på et veldig flott område. En lignende «skjeltersjå» ble satt opp i 2018 ved Svartvatnet ved den mest brukte ruten opp til Keiservarden.

På Skaug er det gapahuk oppunder «Forsan» og en flott grillhytte ved det nye vannbygget.

På Hunstadtoppen står gapahuken Torgeirsjåen. På veg opp mot Hunstadtoppen er det en gapahuk ikke langt ovenfor Hunstad skole – med et lite amfi framfor. På andre siden av Hunstadstoppen er det gapahuk ved den flotte «tauskogen» ved Sørstrupen. I Mørkvedmarka er det gapahuk ved Vanntårnet, Kretjørna (stor gapahuk!) og i skråningen over Soløyvatnet. Nede ved Mørkvedbukta er det en gapahuk på Skagen.

Ved Soløyvatnet er det gapahuk med utedo på Slankneset. Ved Vasshauet der Soløyvatnet renner ut er det to store gapahuker med stor kapasitet. I dette området planlegges det også etter sigende en lavvo i skogen. På Bestemorenga er det flere veldig populære gapahuker ved akebakken. Det er også en gapahuk ved BJFF sin fiskedam, like ved veien men ikke synlig derfra.

Ved Frosktjønna står det en åpen «hjemmelaget» gapahuk like ved den låste «hjemmelagede» bua. Ovenfor Engan er den ganske ukjente Først til mølla-gapahuken. Opp mot Bordstulia er det en gapahuk med veldig fin utsikt kalt Barnhellaren. Langs Malmvegen er det gapahuk ved Brennlia. Ved skiløypetrasèen rundt Soløyvatnet er det en helt ny gapahuk i krysset opp mot Langliløypa. Ved utløpssiden av Tussvatnet er det laget en fin gapahuk og bålplass.

I Tverlandsmarka er det gapahuk ved Klatreberget og på Sjurnakken. Ved Storelva er det en gapahuk som heter Elvely ved den nylig oppgraderte stien. Ikke langt unna er det to gapahuker uten sitteplasser, også ved Storelva. Ved Vatnvatnet er det gapahuk med mer nedenfor vegen ved Jentofts Minde. Det er også flere gapahuker der ovenfor vegen, men disse er nok for stedets brukere. Ved parkeringsplassen ved kraftstasjonen på Heggmoen er det en gapahuk / lysthus med bålplassen inni. Ved Heggmokulpen er det en velding fin gapahuk man kan overnatte i. I Hopen er det gapahuk både ved lysløypa og lenger opp i Hopsmarka.

Valnesfjord har flere ulike gapahuker, min favoritt her er gapahuken ved den flotte plassen ved Store Svartvatnet. I tilknytning til helsesportsenteret er det gapahuk bl a ved Skaiti. Ved den flotteste trasèen opp til Kvalhornet (fra Bringsli), er det en kjempeflott gapahuk som heter «Slåtte». Ved Hømmervatnet er det gapahuk med bordbenk utenfor.

Opp mot Valnesfossen er det en flott gapahuk ved elva. Ved Valnesvegen er det et veldig fint lekeområde for barn med en liten huk kalt "Sjågan". I Saltstraum-marka er det en gapahuk i Stokkmodalen.

I Tuvlia er det en veldig flott gapahuk med utsikt rett ned i Saltstraumen. Anbefales!

I Skjerstad er det gapahuk på den spesielle plassen Graddholmen. I Breivikmarka er det en gapahuk ved Storvatnet. Ovenfor Misvær er det gapahuk med utedo ved Rognlivatnet. På den flotte rasteplassen Kåsmohalsen ved Kykkelvatnet er det gapahuk med mer. I Sørdalen står det en åpen høyskytte. På den gamle boplassen Kvanto, ovenfor Oldereid, er det en flott gapahuk som har fått navnet Kvantomons.

På Tverrånes i Beiarn er det en flott plass med gapahuk like nedenfor Beiarstua ved elva. I tillegg er det mange ulike gapahuker hovedsakelig ment for laksefiskere langs elva i Beiarn.

I tillegg kommer et utall gapahuker som er ført opp av barnehager og skoler – disse gapahukene som er plassert på de ulike barnehagene og skolene sine tomter tar jeg ikke med i denne oversikten.

Artig er det at det også finnes naturlige berg-gapahuker noen plasser. Den beste er å finne på tur ut mot Bremnesodden nord for Mjelle. Ved «Sadelvatnet» (navn jeg har gitt) på 264 moh under Heggmotind er det også en slik plass. Det er også en berg-gapahuk oppe ved Gjura, steinformasjonen over Ausvika. Ved Skarmoklubben, noen hundre meter ovenfor varden på ca 350 moh er det også en flott berg-gapahuk. Her har noen prøvd å sette inn steinheller som vegg. Imellom Løp og Ausvika, oppe på Hovden og i området der man går opp fra Futskardet til Mjelletindan er det flere slike fine huker.

Reglene rundt hva som bør stå åpent eller ikke er for øvrig ikke helt klare. Det naturlige å tenke er jo at de som står på felles grunn til bruk for friluftsliv (kommune eller stat) bør stå åpne til bruk for alle – men dette er visst ikke noe krav. Lignende at de som står på privat grunn er låst og til privat bruk – men at det kan finnes unntak siden noen ildsjeler ønsker å tilby dette for alle.

Denne oversikten er langt fra fullverdig – det finnes garantert flere gapahuker enn jeg har fått med her og siden dette ble opprinnelig skrevet i 2019. Noen av de som er nevnt her kan også være stengt etter at dette ble skrevet. Tips meg gjerne! Gapahuken i Bordstulia, skjeltersjåen ved krysset imellom Soløyvat rundt-løypa og videre opp mot Furumoen, gapahuk ved Linken - er vel de jeg kommer i hu fra de siste årene.
Tilbake til innholdet