Svartnes friluftsområde ved Soløyvatnet - Turbading

Gå til innhold

Svartnes friluftsområde ved Soløyvatnet

Bodømarka
Turkart rundtur
Turkart fra travbanen
GPS-spor 1 (travbane)
GPS-spor 2 (hytteveg)
GPS p-plass Soløyv.
Finn kart
Markatur til ruinen på Svartnes!

Ser du etter en plass med strand, bålplass, vann, skog, gress, en gammel ruin – anonymt og lett tilgjengelig? Velg Svartnes som dagens turmål!

Turbeskrivelse fra travbanen på sti – 4,5 km tur/retur: Følg Soløyvannsvegen 5,4 km fra Grønnåsenkrysset eller 11,1 km fra rundkjøringen på Bertnes fram til den store parkeringsplassen ved travbanen. Følg gjerdet av travbanen (mot nord) til du kommer bort til sti som du tar mot høyre. Herfra går resten av turen i en nordøstlig retning helt fram til Svartnes. Det er noen myrpartier før du kommer til skogsvegen. Det er flere store maurtuer ved stien i starten av turen. De siste hundre meterne går du i utkanten av jordet fram til ruinen.

Mjåvasslivegen – 6 km tur/retur: Kjør Soløyvannsvegen og parkèr ved starten av Mjåvasslivegen (hytteveg med bom). Gå igjennom bommen og følg hyttevegen, så passerer du Langvatnet / Mjåvatnet, går ned en del høydemeter, holder til venstre i kryssene og har hytteveg et godt stykke. Fra like før ruinen er det skogsveg. Siste biten ned til vannet er det sti.

Fra travbanen via veien – 5,5 km tur/retur: Ta av Soløyvannsvegen like sør for travbanen. Følg veien forbi travbanen og hestesenteret (her er det muligens noen parkeringsplasser, men hør med de på hestesenteret) og igjennom et anleggsområde. Herfra følger du en skogsveg fram til jordene på Svartnes. Siste bit er litt uklar, men hold østlig retning i utkanten av jordet så ser du ruinen. Herfra finner du enkelt veien ned til vannet.

Alle tre rutene er fine å kombinere som rundturer! Mjåvasslivegen er i tillegg godt mulig å sykle med «vanlig» sykkel.

Utsikt: Fin markautsikt fra Svartnes. Du ser bl a slalåmbakken på Skarmoen, Steigtindtrollet, tinder i Sjunkhatten nasjonalpark og Børvasstindene.

Sol og vann: Fine solforhold på denne turen. Kveldssolen er ikke lengst oppe i Bodøområdet her, men det er ekstra idyllisk ute på Svartnes en augustkveld med nyslått gress og varm kveldssol! Lite drikkevann underveis tilgjengelig. Veldig flott nede ved Soløyvatnet nedenfor ruinen (ca 250 meter videre), med både sand, svaberg og flotte badeforhold! Det er et karakteristisk område med sine svarte "jordklipper". Vannet i Soløyvatnet varmes opp etter at snøsmeltingen er unnagjort i marka. Som de andre plassene ved Soløyvatnet når vannet her 20 grader på gode dager utpå sommeren, og er heller ikke plaget av blodikter slik stranda ved hestesenteret er når vannet er over 20 grader.

Annet: Svartnes er et flott men forholdsvis lite brukt turområde i Bodømarka. Bodø kommune eier området, slik at det er sikret for allmennheten. Ruinen er etterlatenskapene etter den gamle gården her, hvor hovedhuset ble brent ned rundt 1990. Gresset på jordene slås og holdes godt ved like av en lokal gårdbruker. I skogen ned mot vannet står det en lavvo som Bodø Jeger- og Fiskerforening i sin tid satte opp, som dog pr nå (2021) er veldig slitt.

Vil du gå videre er det ca 600 meter langs vannet bort til gapahuken med egen utedo (!) på Slankneset. Halvveis er det en fin strand med en liten bålplass.

Først galleriet med nyere bilder - så galleriet med bilder fra 2016 og eldre. Har også laget en side med Svartnes som skiturmål, med noen rundturer og!
Tilbake til innholdet