Sagelva friluftsområde - Turbading

Gå til innhold

Sagelva friluftsområde

Resten av Bodø
Hva - et område med strand med omkledningsrom, elv med kulper, bålplass og foss – som nesten ingen vet om? Velkommen til Sagelva!

Sagelva er et flott turområde med både sjø, mark og elv! Her eier Bodø kommune et 1100 dekar stort område på begge sider av elva, som er sikret som friluftsområde. Området var mer brukt før i tiden og er nå rett og slett ganske bortglemt. Innflyttede Bodøværinger vet i hovedsak ikke om dette området. Nordvika, 5-6 km lenger øst, er mer kjent og mye mer brukt.

Sjøområdet

Området ligger ved Rv 80 en km øst for kommunegrensen mot Fauske. Det er en rimelig stor parkeringsplass like ved elva. Krysser du Rv80, går over jernbanen på en gammel gangbru av betong og følger stien videre kommer du ned til sjøen. Her nede er det et strandområde med eget omkledningsrom! Det er ikke mange plasser i distriktet som har eget omkledningsrom, men det har altså Sagelva.

Det er også satt ut to bordbenker på stranda, med to bålplasser tilgjengelig like ved. Noe som også gjør dette til en perfekt rasteplass for vegfarende langs Rv80. Stranda holder ikke den beste kvaliteten, med mange småsteiner. Langgrunn sjø som passer fint for barn. Fin gress-slette i bakkant av stranden. Dårlig med kveldssol grunnet mye trær, men deilig morgensol og midt-på-dagen-sol.

«Sagelva har lange tradisjoner i Bodø. Fra 50-tallet har badeplassen vært mye brukt. Bruken har gått noe tilbake de senere åra. Området ved stranden er på 7,5 dekar. Strandas store forse er badetemperaturen. Den ligger jevnt høyt sett i forhold til andre badeplasser i sjø i distriktet. Like ved parkeringsplassen ligger et fint kulturminne, den gamle vegbrua – ei buebru av naturstein». (informasjonen tatt fra inatur og informasjonsskilt).

Elveområdet

Hvis du heller vil kan du følge selve elva innover fra parkeringsplassen. Herfra er det best å gå på nordsia av elva, hvor det er ca 1 km til Storheia og Storfossen. Alternativt (og anbefalt om du skal gå på denne siden av Rv80!) kan du gå fra parkeringsplass ved Øyjordkulen, rundt 500 meter sørvest for Sagelva parkeringsplass. Det er upraktisk å måtte følge sterkt trafikkerte Rv80 mot byen i ca 200 meter fram til der stien starter, men herfra kan du nesten ikke gå feil. Stien går over myra og igjennom skogen til en flott bålplass ved elva. Her er det både en kulp og en mindre foss. Herfra er det et par hundre meter opp til Storfossen, som ligger like ved kraftlinja.

«Kjernen i området er Sagelva med kulper, fosser og stryk. På varme dager innbyr kulpene til bading. I flomtida er Storfossen et fint syn. Fossen, med stryket ovenfor, har et fall på 35 meter. Øyjordkulen er utgangspunkt for fotturer og skiturer til Mjønesfjellet». Informasjon fra skiltet på parkeringsplassen. Tur herfra til Mjønesfjellet var nok mye mer aktuelt før i tiden - særlig som fjellskitur.

                                   

Elva er omgitt av myr og furuskog, så husk godt fottøy. Vil du gå enda lenger opp i dette badeområdet? Sjekk ut turforslaget Mjønesskardet!
Tilbake til innholdet