Nyholmen Skandse - Turbading

Gå til innhold

Nyholmen Skandse

Sentrumsnært - med "den nære marka"
På tur til hele byens Skandse – hvor Bodøs skyline synes best! (NÅ med «knekt» parkeringskode!)

Jeg har i mange år ikke helt skjønt meg på parkeringen til Skandsen, og derfor parkert ulovlig der hvor veien starter opp dit. Men i 2020 knekte jeg endelig koden! Om du kjører litt videre igjennom «betongkummene» kommer du til området til Kystlaget Salta. Her er det plass til endel biler. Innenfor det røde «compagniekvarteret» går det sti rett opp til Skandsen.

Nyholmen Skandse er selve Stedet om du vil se Bodøs ”skyline” fra land. Skandsen ligger relativt bortgjemt til ute på Nyholmen, som er en del av halvøya Burøya. For å komme hit må du passere igjennom et industriområde.

Skandsen er en flott plass for å følge med på båttrafikken inn til Bodø havn. Her ser du alt fra store Hurtigruter til små sjarker komme farende forbi. Dette er en plass som ”byborgere” kan ta med sine besøkende til for å vise dem utsikt til byen. Her får du både utsikt, frisk luft, hav og følelsen av byliv i ett. Og mange kanoner som er flotte bildemotiver.

Like nedenfor Skandsen står Nyholmen fyr. Fyret er mulig å klatre opp i (men vær forsiktig om du prøver på det).

Fiskemulighetene er gode fra Skandsen. Samtidig er det godt mulig å ta seg et bad her. Hoppemulighetene er også tilstede. Bare ikke forvent høye temperaturer, sjøen nært Bodø sentrum overstiger sjelden 10 grader (mulighetene for minst doble temperaturer andre plasser i Bodøområdet er mange).

Historien til Skandsen:

Skandsen ble bygget i 1810 for å beskytte kornlagrene på Hundholmen mot britiske krigsskip under napoleonskrigene. Kystfortet ble nedlagt i 1835 og forfalt raskt før restaureringsarbeidet startet på slutten av 1960-tallet. Anlegget har i dag tolv kanoner som er reprodusert og drives av Nyholms Skandses Compagnie. Nyholmen skandse er Bodøs tusenårssted. Dette avsnittet er tatt fra Wikipedia.

Hver 17. mai runger det noen kanonsalver fra Nyholmen Skandse. Nyholmen Skandse Compagnie gjør en flott jobb med å vedlikeholde Skandsen. Det er også de som har bygget stedet opp igjen etter at det var ordentlig forfalt.
Tilbake til innholdet