Sankt Olav og Tverrbrennstua - Turbading

Gå til innhold

Sankt Olav og Tverrbrennstua

Resten av Bodø
Uhindret og ukjent 360 på Beiarfjellet!

Perfekt turmål for en lettgått kosetur med base på Tverrbrennstua.

Høyde: 707 moh, med ca 180 meters stigning. Startpunkt ligger på 560 moh.

Lengde tur/retur: 7 km fra Fv813.

Tidsbruk: Turen tar rundt to timer pluss pauser i et middels tempo, med variasjoner etter hvor fort du går og hvor god form du er i.

Parkering: Stor parkeringsplass ved Fv813 er startpunktet. Denne ligger ca 400 meter etter at man fra Bodø har kommet inn i Beiarn kommune oppe på Beiarfjellet. Bussen stopper også her, for de som ikke har bil. Skulle denne parkeringsplassen mot formodning være full er det en til stor parkeringsplass ved tunnelen ved Reinhornheia ca 1,5 km lenger fram.

Turbeskrivelse: Fra parkeringsplassen følger man rødmerket rute mot Tverrbrennstua. Her må man enkelt litt opp og litt ned før man etter 1,7 km er framme ved Tverrbrennstua. Tillitsvalgte i Turistforeningen har de siste årene oppgradert stien med klopper i sibirsk lerk en del plasser.

Ved Tverrbrennstua ser man Sankt Olav som en rygg mot øst – litt nordøst - 1,8 km unna. Hvis man har blinket seg ut hva som er Sankt Olav gir det seg selv hvor man skal gå. Det går ikke noen sti rett fra Tverrbrennstua mot Sankt Olav, men etter hvert kommer man inn på en klar sti som går oppover lia. Like over stien mot nord (venstre) ser man en varde, som er «fortoppen» til Sankt Olav. Ved stien ser man selv hvor man vil gå opp, både høyre og venstre side er mulig. Fra varden er det ca 300 meter til Sankt Olavs høyeste punkt 710 moh. Herfra følger man enkelt ryggen bort til punkt 707, i trekanten som vises på kart. Det er mulig å gå rett ned fra punkt 707 mot Tverrbrennstua.

Vil man ikke gå via Tverrbrennstua er det mulig å følge stien direkte, som starter like ved brua før hytta.

Utsikt: Fra Sankt Olav ser man «alt» og har en uhindret 360-graders utsikt i alle retninger, til tross for at toppen på avstand ikke gjør så mye ut av seg. «Hemmeligheten» er at toppen er et av de høyeste punktene på hele Beiarfjellet. Lurfjelltind, Gråtåtind, Høgtind, Sulisfjellene, Solvågtind og Ølfjellet er noe av det man ser. I tillegg har man god oversikt over Beiarfjellet og nærområdet med alle sine tjønner.

Sol og vann: Flotte solforhold i området! Godt med drikkevann i både bekker og vann.

Annet: Oppe ved Sankt Olav er det et gruveskjerp fra gamle dager. Det er flere varder i området.

Tverrbrennstua består av to hytter, og passer perfekt for de som vil ha en rolig helg med god mat, lange morgener og enkle turer i nærområdet. Vel, om man har barn er kanskje ikke lange morgener like lett å få til… For hytta og området passer perfekt for barnefamilier! Den gamle hytta har 10 sengeplasser og den nyeste hytta har 11 sengeplasser med god plass til minst 4 på hemsen i tillegg. Hund er kun tillatt i den gamle hytta.

Det er tilgjengelig kano, som ligger like utenfor gammelhytta om sommeren. Denne bør bæres noen hundre meter mot tjønn 549 eller Tverrbrennvatnet, siden tjønna like nedenfor hytta ikke er veldig egnet for kano. Snowboardutstyr er også tilgjengelig inne i den nyeste hytta (hør med Bodø og Omegns Turistforening for å få koden til låsene på forhånd). Fiskemulighetene er gode i flere av vannene i området.

Grensen imellom Bodø og Beiarn går midt i tomten til Tverrbrennstua, mens Sankt Olav i sin helhet ligger i Bodø. Både Tverrbrennstua og Sankt Olav ligger i Gåsvatnan landskapsvernområde. For langturgåere er Tverrbrennstua strategisk plassert, med 17 km til Lurfjellhytta og 20 km til Bjellåvasstua i den andre retningen.

Hyttene er låst med standard DNT-nøkkel, som fås til medlemmer for et depositum på BOT-kontoret. Se bot.no for priser på overnattingen (medlemmer betaler halv pris). Dagsbesøk som bruker hyttenes fasiliteter koster et mindre beløp for voksne, gratis for barn.

Bodø Jeger- og Fiskerforening har egen hytte til utlån i området, søk etter Tverrbrennhytta på nettet for informasjon og hyttekalender.

BOT (både de generelle turene og turer med Barnas turlag) arrangerer stadig turer til eller via Tverrbrennstua. Følg med på turprogrammet deres for dette.

Skiføret på Beiarfjellet bruker å være flott til i hvert fall mai, slik at det er fullt mulig å ta toppen som en skitur nesten helt fram til sommeren. Skiterrenget i området er tilpasset alle skiferdigheter og kondisjoner.

Finnvali naturpark, ved Kykkelvatnet like ved krysset imellom Fv812 og Fv813, er en utrolig flott stoppeplass på turen imellom Bodø og Beiarfjellet. Her finnes det alt fra leker, sjørøverskute, heks, båtutleie og strand med badebrygge til halljbu. Anbefales for alle!
Tilbake til innholdet