Mjelle - Turbading

Gå til innhold

Mjelle

Nordsia
Ah, Mjelle! Rød og deilig barfotsand!

Mjelle er faktisk en av landets mest kjente strender (takket være Terje Nilsen sin sang med samme navn). Også en av landets fineste, selv om Bodøområdet i seg selv og Nord-Norge har et utall andre konkurrenter til den tittelen. Selv om jeg personlig etter hvert har funnet mange andre utrolig flotte strender og turmål i Bodøområdet - noe som gjør at jeg sjelden er på Mjelle - prøver jeg å få meg minst èn tur til Mjelle hvert år!

På fine sommerdager får man ekstra fin strandfølelse på Mjelle. Slike dager er det folkevalfart ut hit. Derfor er Mjelle heller ikke plassen man drar for å være alene. Også resten av året er Mjelle mye brukt til turgåing, selv om aktiviteten selvsagt er høyest på sommeren. Er du nytilflyttet til Bodø er Mjelle ofte en av de første turplassene du drar til.

Nord for Skaug tar du av Fv834, her er det skiltet til Mjelle. Du følger vegen over en høyde og ned igjen, og etter noen hundre meter langs en trang gårdsveg (med plass til bare èn bil i bredden) finner du en bra parkeringsplass, som dog kan være full på fine sommerdager.

Derfra følger du stien nordover ca 1 km. På Mjelle kommer du først til en sørvendt strand (Mjeldevika) - men selve hovedstranda er nordvendt et par hundre meter lenger å gå (heter Urdvika - Nordlisanden). Her er det en veldig fin og rødlig sandtype!

Den sørvendte stranda er fin for de som liker å samle skjell. Denne er også den med den høyeste vanntemperaturen. Det er imidlertid så grunt på sørstranda at det er vanskelig å svømme der. Det er ved hovedstranda det er best å svømme. Her er det iblant bølger for de som liker det. På nordstranda er det fine forhold for midnattssol eller fin kveldssol om sommeren. Ved sørstranda er det en fin gress-slette for de som har med seg telt eller lavvo.

Vannet er som sjøvann ellers i området generelt kaldt, men du kan være ekstra heldig og oppleve greie badetemperaturer. Men da må du time riktig i forhold til flo og fjære. Jeg har opplevd god temperatur på Mjelle èn gang jeg var der (i 2006). Vannet er uansett temperatur klart, rent og gir god badeglede! Lite drikkevann tilgjengelig i området.

Mjelle er statlig sikret. Totalt 2000 dekar er sikret som friluftsområde.                           

Det er en fin tur å gå videre fra Mjelle mot Bremnesodden. Stien her er koselig og kronglete. Auvika og den tosidige stranda på Hovden er andre nærliggende strender som krever lengre gåtid.
Tilbake til innholdet