Svartvatnet - Turbading

Gå til innhold

Svartvatnet

Sentrumsnært - "den nære marka"
Befolkningsnært badevann og turområde!

Svartvatnet er et befolkningsnært og flott vann og turområde. Vannet her gir ofte stor badeglede. Det går sti rundt hele vannet. Hovedstien (med stor trafikk av turgåere til Keiservarden) går på vestsiden, så om du vil være litt mer alene går du heller de litt mindre stiene langs de andre sidene av vannet. Særlig på østsiden av vannet er det mindre trafikk.


Fra Snippen (Rv80) følger du Rønvikveien gjennom Rønvikkrysset og over jernbanelinjen helt til du møter på Fjellvegen og følger den opp til parkeringsplassen på Rønvikfjellet. Til Svartvatnet er det rundt 600 meters gange herfra. Raskest er det å følge sti til høyre for Øvre Vollvatnet (denne kan være rasfarlig om våren). Det er også mulig å sykle helt opp til vannet ved å følge hyttevegen. En alternativ og mindre brukt rute går opp Stordalen fra Pålan. Innerst i Pålan er det plass til noen biler, og du følger stien oppover skogen.

I likhet med Nedre- og Øvre Vollvatnet er dette et perfekt vann for de som vil ha seg et raskt bad imellom hjem og jobb. Den store styrken til vannet er nærheten til byen. Svartvatnet er mer avskjermet enn Vollvatnene, slik at du lettere kan bade uten forbipasserende. Det er også mulig å finne seg et par fine hoppeplasser ved Svartvatnet.

Hvis det er vind på sørsiden av vannet kan det ofte være stillere på nordsiden. Solforholdene er gode - på østsiden ved en av de 'anonyme' vikene går solen ned ca 2230 midt i juni.

Vannet kan nå opp mot 18-20 grader på fine sommerdager. Merk dog at det tar en god stund før vannet når disse temperaturene. Ikke så fine dager om sommeren ligger vannet ofte rundt 12-14 grader og gir deg ekstra mange endorfiner. «Supersommeren» 2014 nådde vannet over 21 grader, som nok er absolutt makstemperatur her.

Bodø Jeger & Fiskerforening hadde rundt 2012 et spennende forslag om utvikling av hele området - kalt Rønvikfjell Aktivitetspark. Disse planene ble imidlertid lagt bort pga manglende finansiering. Svartvatnet ble ilag med Øvre Vollvatnet frigitt til vanlig bruk i 2004-2005. Før dette var vannene i området klausulert som drikkevann.

Bodømarkas Venner har laget en flott «Skjeltersjå» ved vannet. De har også fikset på stien rundt vannet, Svartvatnet rundt (1,6 km).
Tilbake til innholdet