Skånlandsfjellet og Middagsfjellet - Turbading

Go to content

Main menu:

Skånlandsfjellet og Middagsfjellet

Turplasser i Bodø 2
Lengde: Ca 4 km t/r. Mye lengre fram og tilbake fra Gjælen.
Høyde: 572 moh, med ca 380 meters stigning. Ca 600 meters stigning fra Gjælen.

Skånlandsfjellet er et velkjent turmål på grensen mellom Bodø og Gildeskål. Det er to ulike startalternativer hit.

Nr 1 er å parkere ved Fv17 i Ertenvågdalen, ca 350 meter etter kommunegrensen. Her starter man på 200 høydemeter, slik at det blir en veldig overkommelig tur for de fleste. Sti i skog går her etter hvert over til høyfjellet, hvor det er vardet en del plasser.

For en litt alternativ veg kan man følge sti rundt Nordvatnet en av vegene. Her går det et 50 meter høyt stup rett ned i vannet! Nordvatnet er dessverre drikkevann, slik at man ikke kan bade der. Langvatnet, Djupvatnet og Valnesvatnet kan heller brukes til en badestopp med utgangspunkt fra Ertenvågdalen.

Alternativ nr 2 er å starte fra parkeringsplass på Gjælen, som også er parkeringsplass for Gjælentunet. Herfra følger man rødmerket sti oppover skogen. Oppe på Gjelfjellet og den merkede rutas høyeste punkt tar man av og følger ryggen mot sørvest. Etter hvert passerer man Middagsfjellet med en høyde på 358. Videre følger man fjellet oppover uten noen ordentlig bratte parti, med god utsikt hele vegen. Selve Skånlandsfjellet ser man ikke før noe før man er der.

På Gjelfjellet skal det for øvrig ifølge tidligere turbøker være en fin rasteplass med grue og steinbenker.

Skånlandsfjellet har en stor varde som er grenseskille imellom Bodø og Gildeskål. Utsikten er flott alle veger her oppe – og midnattssolen er på plass på klare dager i juni!

Selv gikk jeg fra Gjælen og oppover. En utrolig flott regnbue viste seg fram denne dagen! I perfekt bue over Straumøya med byen i bakgrunnen.

Det er også mulig å ta dette som en rundtur – ved å sette sykkel eller en ekstra bil på et av stedene. Det skal i tillegg være mulig å gå ned til Skånland og følge kysten til Gjælentunet. En tur til Skånlandsfjellet passer veldig fint samtidig som man overnatter på Gjælentunet.


Trykk på bildene for å se større versjon. Bruk piltaster eller sveip for å bla fram og tilbake.
Back to content | Back to main menu