Stortjønna - Turbading

Gå til innhold

Stortjønna

Rana og Helgeland

Tilgjengelighet/vegbeskrivelse: Stortjønna kan nås med stier fra Alterneset, Moanvegen og Skillevollen. Moanvegen er skogsbilvegen som tar av til venstre fra Øyjordsvegen nedi bakkene ca 1 km etter avkjørselen til Skillevollen. Gode parkeringsmuligheter langs skogsbilvegen. Man følger traktorvegen fra Moanvegen opp lia og opp på fjellet. Underveis krysses skiløypene fra Skillevollen. De siste 500 m inn mot Stortjønna går traktorvegen over til sti.

Området/fasiliteter: På nordøstsiden av vatnet er det bålplass med koie. Stortjønna har alltid vært et viktig turmål og møteplass for ung og gammel. Kommunen eier ca halve tjønna mens resten er privat. Det fins både ørret og røye i tjønna. Følger man stien fra Moanvegen er det godt mulig å ta en avstikker til Undergangshølet, som ligger 250-300 meter nord for traktorvegen. Noe av informasjonen tatt fra "Dine nære turstier". Sommeren 2008 fulgte jeg skogsvegen fra Alterneset (den siste delen var sti). Den kvelden badet jeg ved den eneste hytta ved tjønna. Kanskje en privat plass, men det var et fint svaberg med et bord der. I august gikk jeg en tur til Stortjønna med Erling, da prøvde jeg ut hoppeplassen ved Stortjønna. Fra et berg på sørsiden av vannet kan man hoppe, høyden er kanskje 3-4 meter. En fin hoppeplass, som det finnes veldig få av rundt Mo. På nordsiden av vannet er det en liten strand.

Vannforhold: Det er ofte fin badetemperatur i Stortjønna om sommeren. Høster med skikkelig barfrost kan gi flott skøyteis. En julikveld i 2008 var det ca 19 grader i vannet, i midten av august var det 16 grader.

Helhet: Et veldig fint turmål og en fin badeplass som også har en hoppeplass.

Tilbake til innholdet