Badearkiv - Turbading

Gå til innhold

Badearkiv

Bading

Her er arkivet av ulike ting jeg har skrevet etter de ulike somrene som har vært.

2012

Sommeren 2012 var motpunktet til sommeren 2011. Det var veldig få perioder med ordentlig fint vær denne sommeren. Likevel ble det selvsagt endel bading, og endel turhøydepunkter. Å gå over alle 7-8 Mjelletindene en fin soldag i august var et høydepunkt. Overnatting i midnattsol på Lille Bahamas i juni et annet. Overnattingstur under åpen himmel ved Mariannevatnet mellom Breivik og Misvær et annet.

2011

Sommeren 2011 var en lang og fin sommer, full av badehøydepunkter! Den startet med tropevarme i pinsehelga (!). Heggmokulpen, Vannbassenget Saltstraumen og Svartvatnet holdt 9. juni 18-19 grader, så det ble mye svømming. En stopp i Gunnhildvatnet med over 30 i lufta og 21 i vannet hørte med på tur til hytta i Sila. Kulpene/elvene ved Tortenkøta holdt fra 16 - 27.4 grader! Altså nesten badekarvarmt i de varmeste kulpene (hvor vannet blir varmet opp av bergene og solen). Rundturen min ned fra Hatten (uten EN eneste ting med meg, inkludert klær!) der Tverråga i Sila starter med bading i ihvertfall 5 kulper var super! Flere kvelder med kveldssvømming i Svartvatnet ovenfor Turisthytta i juni. En kjempefin lørdagstur i supert vær med syklene med til Landego med flere fine strender, selv om ikke vannet var så varmt der. Langvatnet ved Festvåg er et sikkerstikk for å finne varmt vann. De to ukene på Østlandet ble det også endel bading, her huskes særlig avstikkeren til Verdens Ende med sine svaberg. Over 21 grader i Vallvatnet ved Fauske var en super stopp på turen hjem. Kveldssvømming i Tussvatnet ved Tussen huskes som en fin og sunn opplevelse. Lille Bahamas besøkes alltid minst to-tre ganger hver sommer. Der er vannet kaldt, men plassen i seg selv kjempefin. Min dagstur over tåken i solskinnet oppe ved Skauskardvatnet og Sandjordvatnan innbød til veldig mye svømming og en fin tur helt hjem. Odden i Klubbvatnet med behagelig vann minnes som en kjempefin stund. Likeså stoppet ved Kristivatnet og mange fine hopp fra hoppeberget der. Dagsturen over Mjønesskardet med alle sine varme kulper, en ny kulp i Allmenningselva og den kjente plassen ved utløpet var utrolig fin. Sørfoldturen med de varme vatnene i Rørstaddalen huskes godt. Ikke minst det utrolige høydepunktet med bading i Botnstraumen i 19 grader varmt sjøvann med straumen som sendte oss i full fart innover! En sydenstrand litt lengre inn innbød til bading og soling, inntil været plutselig snudde. Sandnesvatnet ved E6 i Hamarøy var en fin stopp med godt vann etter en tur til Lofoten og Troms hvor vannet ikke var så varmt. Nordlivatnet før Festvåg (ikke 100 % lovlig) gir alltid en utrolig badeglede. Jeg oppdaget Skjelstad naturreservat med sitt fine område! Selv etter flere år med naturinteresse kan man altså enda oppdage nye og ganske ukjente plasser som er så fine. En tur opp i Valnesfjord huskes med at Sætervatnet har noen fine strender og Djupvatnet har en bra potensiell hoppeplass. Alt i alt en super sommer!! Badefilen min avslører at jeg badet godt over 100 ulike plasser denne sommeren. Tviler på at det er så veldig mange andre i Norge som badet mer :-)

2010
2010 var et litt merkelig år. Dyster start kan man kanskje si. Det var den kaldeste vinteren på mange år, den kaldeste våren, den våteste våren osv. Det var et vulkanutbrudd på Island som visse folk hevdet kunne formørke sommeren (det var kun flytrafikken som ble formørket). Juli var våt og ganske kald, selv om det selvsagt var enkelte fine dager. August ble en fin måned som vanlig, september ekstra fin. Det er ofte slik at når juli er dårlig blir september bra (og omvendt). Den kalde våren og kalde juli gjorde at vanntemperaturen aldri nådde de vanlige temperaturene i Nordland. En stund i august var det antydninger til det, men det ble liksom aldri skikkelig. Så sett fra en baders perspektiver var det en dårlig sommer. Siste badet ble faktisk utført i september i 16 graders vann, noe som er sjeldent, så høsten var fin.

De beste badeopplevelsene for meg denne sommeren var i Kristivatnet, ved Allmenningen og på Lille Bahamas. På et av besøkene våre på Lille Bahamas kom faktisk vannet der plutselig opp i over 15 grader, slik at man kunne være lenge i vannet. Helt klart vann hvor man flere meter ned så bunnen. Kjempefint! På de fine bergene innerst i Kristivatnet hadde jeg og en fin badeopplevelse. For nesten første gang den sommeren svømte jeg i varmt vann, det huskes. Allmenningen huskes for den fine turen vi hadde i midten av juli, og som vi tilbrakte alene ved Allmenningen.

4. juni 2010 : Så nærmer en ny badesesong seg! Badetemperaturen her i nord kan bli badelig ved fint vær fra 20. - 25. juni og framover. Jeg har en stor liste av nye spennende plasser jeg skal sjekke ut, i tillegg til de mer vante plassene. Heggmokulpen var 15-16 grader en fin dag allerede i slutten av mai, så på fine dager er det godt mulig med tidligere sesong om man drar de rette plassene.

Mai 2010 : Hva er bedre enn å dra på tur for å sjekke ut en plass man ikke vet noe om. Sommeren 2009 datt jeg bare over Lille Bahamas. Sommeren 2008 var det de utrolige bademulighetene mellom Klubbvatnet og Sørfjorden. Før turen lurer man på om det er et myrhull, går det an å bade der? Og når man kommer fram så oppdager man at det er en veldig fin badeplass! Jeg hadde en slik opplevelse for en uke siden i Saltstraumen. Jeg skulle sjekke ut vannet som jeg hadde sett på kart der, som heter Vannbassenget. Pga navnet visste jeg ikke om det engang var lov å bade der (navnet gir jo assosiasjoner til drikkevann). Det finnes heller ikke noe på nettet noen plasser om det. Det kunne også bare være et myrhull. Men når jeg kom fram viste det seg at det var et fint lite vann som var fint å bade i. Selv om det bare var slutten av mai måtte jeg kaste meg uti engang (vannet var rundt 13 grader, men når garantert over 20 på sommeren). Ellers er det bare å si ifra om noen vil være med på noen av turene. Hvis jeg drar alene på sånne turer og finner en fin hoppeplass er det fint å være flere på tur. Hopper man alene og det skjer noe har man liten sjanse. Driver også og gjør undersøkelser i forhold til å kjøpe meg våtdrakt, for å forlenge sesongen.


2009! Nå (26. juni) kan man vel kalle badesesongen for offisielt åpnet! Igår holdt Svartvatnet 15-17 grader på ulike plasser rundt vannet, det ble et deilig første sommerbad. Idag dro jeg til området rundt Auvika, kom meg endelig ned til den nydelige tosidige stranden uti der! Noen damer jeg pratet med på Auvika sa det heter Høvden der. Sjøvannet holdt på den sørvendte stranden 10.4 grader, og på den nordvendte 12.8 grader, så det var ganske kaldt, men klarte svømme en stund på den nordvendte. Tjernet like i nærheten holdt 21.4 grader (!), så det ble et deilig bad der. Det var en nydelig tur. Jeg har vært skuffet hittil siden jeg bare har målt 10-12 grader inntil i går, men temperaturen blir fort fin i hovedsakelig ferskvann når det blir fint vær. Følg forøvrig med på badingfilen (med badeplasser og temperaturer som oppdateres løpende). De to beste og varmeste ukene i Nordland av sommeren 2009 tilbrakte jeg på Østlandet i dårlig vær, så gikk glipp av veldig mange bad med gode temperaturer i Nordland den sommeren. Jeg vil nok alltid bli skeptisk til å forlate Nordland siste uken i juli og de to første ukene i august framover!

Etter å ha badet mange plasser i starten av juli 2008 i Bodø, må jeg si jeg var imponert over vanntemperaturen! Den holdte da stort sett minst 19 grader i vannene ovenfor Turisthytta og vannene på vegen mot Heggmoen. Og det uten at det var noe enormt varmt i lufta. Det var mye sol, som nok er hovedgrunnen til det varme vannet, siden sola skinner i mange timer her nord når det er fint vær. Til og med Sørfjorden holdt 18-19 grader da vi var der! Bra til å være sjø, som stort sett holder 12 grader maks. Så ingen skal komme og si at ikke badetemperaturen her i Nordland kan bli bra (så lenge man holder seg unna snøsmeltevann slik som f eks Børvatnet, og storhavet). Nå var vanntemperaturen i andre halvdel av august tilsvarende skuffende i fjor, med maksimum 16 grader.

Bading sommeren 2007

Som tradisjonen er badet jeg ganske mye denne sommeren. Men langtfra nok egentlig. I slutten av august blir plutselig vannet mye kaldere, og badesesongen ute for dette året er over. Temperaturene er for det meste tatt på følelsen (men noen plasser hadde vi med temperameter).
August (26.)   Daviddammen   14 grader   Dro ut til Tverlandet for å prøve Daviddammen. Men den var skuffende, det gikk jo nesten ikke an å svæmme noe der (for lite vann).
August (19.)   Futelva   14 grader   Jeg og Benjamin dro og kjølte oss ned en kveld etter trening. Vannet var blitt betraktelig kaldere siden sist.
August (15.)   Futelva   20+ grader   Vi stoppet i Futelva også (ca kl 22 på kvelden). Temperaturen imponerte virkelig der. Fant oss også noen plasser å hoppe fra.
August   Soløyvannet   17   Et kveldsbad en kveld etter jeg hadde vasket hele leiligheten. Sendte melding til 4, kun Benjamin (og hunden hans) ble med.
August   Klokkerhagen   20+ grader   Et kveldsbad en regnfull kveld i august hvor temperaturen virkelig imponerte. Erling (som aldri bader, men kjente på vannet) var enig i et temperaturen var bra.
August   Skarvatnet   18 grader   Deilig vann i Skarvatnet oppi Selforslia.
August   Silastranda   15 grader   Kaldt i lufta og skuffende i vannet (Silavågen kan jo bli ganske varm).
August   Hellåga   16 grader   Måtte hive meg uti vannet ved den funkye rasteplassen også. Det går jo trapp helt ned til vannet.
August   Tortenkøta   15-20+ grader   Mange kulper oppi her, med varierende vanntemperaturer. Noen veldig varme, tipper den ene nok var minst 24 grader. Den var dog for liten til å svømme i, men flere var store nok til svømming. De blir oppvarmet av berget.
August   Kykkelvatnet   17,2 grader   Jeg badet på andre siden av vannet fra rasteplassen, hvor de har laget det så fint til. Til og med en flytebrygge! 14 grader i lufta, 17,2 grader i vannet.
August   Futelva   20+ grader   Som året før måtte jeg også teste ut vannet i Futelva samme dag. Deilig vann der også.
August   Soløyvannet   21-23 grader   23 grader inne ved vann, 21 grader lenger ut. Vi hadde med temperameter. Nydelig vann. Men hvorfor finnes det ikke noen flytebrygge ved badestranda der? Veldig langgrunt.
August   Bremnes   13 grader   Dro dit en dag i lunsjen en finværsdag. Kaldt vann. Når det liksom rykker litt i halsen kaller til og med jeg vannet for kaldt.
August   Mjelle   13-14 grader   Skuffende temperatur på Mjelle. Forrige sommer holdt vannet grei temperatur her. Men det er klart den store Vestfjorden er vanskelig å varme opp.
August   Kykkelvatn   18 grader?   Fint og veldig langgrunt ved rastehalsen på Kåsmohalsen. Uten tvil den badingen med mest positiv tilvenningseffekt denne sommeren. I starten første gang jeg var i vannet virket det litt kaldt, men de neste gangene føltes det bare varmere og varmere.
August   Klokkerhagen   17 grader   Måtte ha meg et kveldsbad en kveld, som var deilig.
Juli   Klokkerhagen   18-20 grader   Klokkerhagen bruker være en av de varmeste plassene å bade i Rana. Godt vann.
Juli   Hauknesstranda   14 grader   En dag med heller dårlig vær var jeg og badet på Hauknesstranda for første gang. Skuffende vanntemperatur.
Juli   Vispen   17 grader   Da vi var på besøk i Skjærviken måtte jeg jo få meg et bad i Vispen. Kjetil og lillesøsteren hans Mari ble med.
Juli   Hvervenbukta   20+ grader   En av få nydelige dager i Oslo dro jeg og badet i Hvervenbukta. Fint der, men skittent på flytebryggene! Badevaktene kunne jo bare svømt ut dit og vasket det på noen minutter når de først jobber der. Varmt vann, konkurrerer med Nordvika om å være varmest havtemperatur denne sommeren.
Juli   Bø Sommarland    Her ble det litt bading ja, mest skliing.
Juli   Dagaliveien / Solbergstrand   18-19 grader   Både bading i svømmebassenget ute i Oslo, og ute i Solbergstrand.
Juli   Nordstrand Bad   18 grader   Første gang jeg prøvde ut Nordstrand Bad, som ligger ganske skjult like ved Mosseveien E18.
Juli   Støvelvannet   14-15 grader   Veldig fint å bade ved Støvelvannet i Kvinesdal kommune. Fine berg man kan hoppe rett uti vannet fra! Også fint for Sigurd å vasse rundt om kring.
Juli   Flekkefjord (Rauli)   16 grader   En dag med heller dårlig vær måtte jeg jo prøve ut bading i Flekkefjord da jeg først var der. Ingen andre badet samtidig.
Juli   Sørlandsbadet    Badelandtesteren i aksjon i Lyngdal
Juli   Agder   18 grader   En stopp i Agder en plass sør for Kristiansand. Eneste plassen jeg så brennmaneter sommeren 2007!!
Juli   Nordvika   20+ grader   En rask stopp med bading like før Valnesfjord hører med. Varmt og deilig vann.
Juli   Sila   Ca 14 grader   Både havet og kulpen tre dager på rad 3. - 5. juli. Ganske lik temperatur.
Juni   Løp   13?   Santhansaften badet jeg og Kåre på Løp
Juni   Sila   Ca 10 grader   Første bading så tidlig som 2. juni! Vannet da er kaldt med smeltevann og diverse. Strandvassing og svømmetak i kulpen.

Bading sommeren 2006

September   Svarttjønna   For andre gang denne sommeren tok jeg meg en dukkert der. Svømte ut til flytebryggen. Første dag i september, så vannet var begynt å bli betydelig kjøligere enn forrige besøk
August   Ulsrudvann   Varmt vann siste dagen i august. Det er jo dette vannet som hvert år topper målelistene til Aftenposten Aften.
August   Ingierstrand   Fikk prøvd ut Ingierstrand en dag i slutten av august. Var der helt alene. Svømte ut til den ene flytebryggen. De har stupetårn på 1,3,5 og 10 meter der. Gikk kun opp til 5-meteren, dog uten å hoppe akkurat denne dagen. 10-meteren virker veeeldig høy da....
August   Vispen   Jeg og Kjetil kastet oss i vannet da vi var på besøk til dem. Astrid, Anette, Sigurd og Kristian måtte stå på land. På grensen mellom Fredrikstad og Sarpsborg.
August   Sandaholm   Et stykke forbi Karlstad (mot Norge) stoppet vi så jeg badet ved en fin badeplass like ved E18.
August   Harnäsbadet   Fin badestrand utenfor Gävle, med stupetårn og flere flytebrygger. På vegen mot den familieparken.
August   Ångersjön   En fin badeplass ved en rasteplass 8-10 mil nord for Gävle (like etter vegen blir 4-felts). Alltid like fint der.
August   Hamptjärn   Et fint vann i Örnsköldsvik. Varmt vann (20-25). Astrid, Sandra, Tina og Helen var også med og badet, denne plassen var de nesten ikke til å få opp.
August   Gullvik   Måtte ha oss en tur ut til Gullvik. Hoppet fra brygga. Sandra og Tina var mest interessert i å fange fisk med en håv som lå der.
August   Bonäset   I havet nedenfor der Unni og dem bor. Varmt, men ikke noe typisk badeplass egentlig.
August   Dalselv   Vi prøvde ut denne plassen innerst ved bruen. Gikk an å svømme innover og stå under fossen.
August   Klokkerhagen   Jeg ble med Sandra, Tina og Charlotte og badet i Klokkerhagen. Ganske varmt vann etter noen dager med godvær.
August   Sila, kulpen   Kulpen var kaldere enn havet ja, men et godt bad likevel.
August   Sila, havet   Det var godt vann i Sila. Jeg, Astrid, pappa, Sandra og Tina badet. En som var der målte temperaturen ute ved marabakken (et stykke ut), der var det 18,5 grader. Så minst 20 ved land. Bare noen få brennmaneter
August   Alteren   På turen til Sila badet jeg og Sandra litt i kulpen ved sjøen, mens Astrid og Sigurd sov i bilen.
August   Løp   Stranden nedenfor der Kåre og Mabel har vogna er veldig fin. Greit å bade der også.
August   Mjelle   På soldager kan man virkelig gjøre som i sangen, lengte utover til Mjelle. Det er store strender der ute. Fra p-plassen er det en 20-30 minutter å gå. På Mjelle er sanden så finkornet at den sitter litt fast på kroppen selv når man har tørket helt. Denne gangen var vannet nydelig, og det var INGEN maneter der.
Juli   Soløyvannet   Badet her samme dag som i Futelva. Det er veldig fint på Soløyvannet. Lang strand og ok vanntemperatur på soldager. Barnevennlig plass med langgrunt vann. Solen står perfekt over vannet der sent på ettermiddagene.
Juli   Futelva   Det er laget en stor platting med benker og bord, og ei tretrapp som går rett ned i vannet. Fint for dem som ikke liker å bli sandete. Jeg hadde en fin svæmmetur her. Elva er ganske dyp der hvor badeplassen er.
Juli  Gjælentunet   Veldig fin plass. Vannet var dog kaldt når vi var der. Det er sikkert varmere på dager med 20+ i temperatur. Det er flere turistforeningshytter på Gjælentunet, båter kan legge til, det er ei fin gress-slette nede ved vannet som barn kan krype på.
Juli   Nordlandsbadet   Siden det var første gang Sigurd var med i badeland tar jeg med dette innebadet også.
Juli   Geitvågen   Geitvågen er en campingplass med et ganske stort oppdemmet sjøvann. Siden det er demmet opp holder vannet her litt høyere temperatur enn ellers i sjøen i området. Det er mange plasser å sette seg ned rundt vannet.
Juli   Svarttjønna   Ca 7 km utenfor Tynset, sørover langs Rv30 mot Tylldalen. En fint tilrettelagt badeplass, med eget skifterom med wc. Flytebrygge er det der, og fin temperatur i vannet. Stiene er til og med tilrettelagt for funksjonshemmede.
Juli   Glomma   "Beachen", som en av de jeg pratet med kalte det. Faktisk en enorm sandstrand ved Glomma like nord for Alvdal. Man tar av rv3 til en skogsvei og parkerer. Litt trøblete å komme inn på veien igjen, pga rimelig dårlig sikt og bakke opp. Veldig fin strand, man kan springe oppover sanden en km og kaste seg i Glomma og la seg frakte nedover igjen. Eller man kan svømme oppover selv...
Juli   Rabbalstjern   Ca 1000 meter over havet. En fin plass, selv om vannet selvfølgelig er kjøligere på fjellet.
Juli   Sperillen   På turen til Valdres ble det en stopp med bading i denne innsjøen. Varmt badevann, langgrunt.
Juli   Solbergstrand   Fin plass å bade i Oslofjorden litt sør for Drøbak.
Juli   Hvitsten (Vestby)   Sigurd fikk sitt første utendørs bad her. Ok strand ca 7 km fra Vestby
Juli   Huk (Bygdøy)   Tenkte jeg måtte prøve ut en av de mest populære i Oslo. Fint der, masse folk.
Juli   Nøklevann   Østmarka i Oslo. Grei nok plass, men det er nok finere andre plasser rundt vannet enn akkurat der jeg var. Et barn ropte, "se en orm i vannet" da jeg svømte. Noe som naturlig nok ikke ble så populært hos meg, hadde ikke vært morsomt å kjent en orm under seg i vannet.

Hamptjärn i Ørnskøldsvik                                     Angersjøn i Sverige                                                         Svarttjønna i Tynset

Tilbake til innholdet