Høgtuva - Turbading

Gå til innhold

Høgtuva

Rana og Helgeland

Gammel tekst, med potensiale for forbedring om tiden strekker til :-)


Høgtuva ligger ikke så langt unna Marmorslottet, som er behørig beskrevet en annen plass på siden min. Man kjører E6 nordover fra Mo i Rana, tar til venstre ved Røssvoll og følger skiltingen mot Melfjorden. Ca 46 km fra Mo har man kommet til en veibom/brøytestasjon, og herfra kan turen starte. Om bommen ikke er stengt og veien brøytet kan man kjøre lenger opp mot Leirvatnet og gå ut derfra. Man kan parkere bilene når man ser tre varder på høyresiden av veien. Veien sier seg selv herfra, men pass på. På turen vi var på i mai sa turførerne at det kan være bresprekker noen plasser. Vi så ingenting som lignet på det da vi gikk turen. Om sommeren er det ihvertfall en elv som må passeres.

Vi hadde bestemt oss for å være med på Rana Turistforenings fellestur til Høgtuva i 2003 (så fort årene går!). Det møtte opp 30 personer pluss to turledere. Vi fylte opp bilene og kjørte til Melfjellet, der vi stoppet ved vardene. Der spente vi på oss ski og startet turen. I starten var det ikke så mye stigning, men etterhvert ble det mye oppover. Ikke rart, siden turens endepunkt tross alt ligger på rundt 1270 meter. Etter en laang bakke rastet vi i skaret under selve toppen av Høgtuva. Godt med kakao. Siste biten måtte vi gå på føttene pga hard snø og en veldig bratt bakke. På toppen var det virkelig fint! Vi så blant annet helt utover til Dønna, inn til Mo og mye annet.

Nedoverturen fra Høgtuva gikk fint, selv om jeg ikke akkurat var like stødig i nedoverbakker på ski på den tiden.

Glomådeltaet ligger i nordvestenden av Langvatnet i Rana, og bygges opp av de store mengdene med løsmasser som breelvene Leiråga og Glomåga fører med seg. Glomådeltaet har et rikt og meget variert fugleliv. Blant annet er 10 andearter, 17 vadefuglarter og 34 våtmarksfuglarter registrert her. Les mer om Glomådeltaet landskapsvernområde her.

Tilbake til innholdet