Telnestind, Kjølviktind og Sandvikfjellet - Turbading

Gå til innhold

Telnestind, Kjølviktind og Sandvikfjellet

Salten utenom Bodø
Lengde: Ca 10 km t/r.

Høyde: 654, 582 og 329 moh, med ca 800 meters stigning totalt.

Denne turen går til topper som «alle» i Bodø ser, uten å riktig vite hva heter. Telnestind, Kjølviktind og Sandvikfjellet ligger på Sandhornøya – veldig godt synlig «skrått» fra Bodø. De fleste som ser i denne retningen ser nok automatisk på det mye mer kjente Sandhornet, uten å vite hva de andre toppene i området heter.

Anbefalt trasè går opp fra Alsvik-siden. Man kjører veg 478 mot Alsvik, og stopper ved en sving, hvor man kan følge terrenget oppover. Eventuelt kan man kjøre helt til veis ende forbi Alsvik, og parkere på en stor parkeringsplass. Herfra følger man ryggen enkelt oppover. Bodø er i luftlinje fra Alsvik ikke mer enn 10 km unna rett over Saltfjorden, slik at man har god utsikt mot byen bak seg. Falkflågtindan er også godt i syne.

Etter hvert kommer man forbi flere vann i Alsvikmarka, med navn som Holmvatnet, Krokvatnet, Langhammarvatnet og Stengvatnet. Etter Stengvatnet begynner man på hovedoppstigningen av fjellryggen. Her gjør man lurt i å holde seg mest mulig ut langs kanten – for her er det veldig flott å gå opp! Da ser man ned mot den flotte Langsanden (Sandviksanden) det meste av tiden. Her vandrer man på blomsterdekte og grønne gressenger – en flott opplevelse. Det er stupbratt ned de fleste plassene, så vær forsiktig med å gå for langt ut.

Første topp man kommer til er Kjølviktind. Her er det (i likhet med Telnestind 1 km unna) flott utsikt alle retninger. Særlig Bodø og Sandhornet vises godt herfra. Man må gå ca 60 høydemeter ned fra Kjølviktind. Der «nede» er det noen tjønner. Jeg badet selv i den som er ytterst på kanten, ei tjønn som ga god badeglede. Deretter er det grei vandring videre mot Telnestind. På denne toppen er det to store varder – og også et par tjønner. Så i tillegg til vardetitting ble det selvsagt et bad – her i ca 15 graders vann. Telnestind var med i Fjelltrimmen i Gildeskål dette året – så jeg skrev meg inn i boka på toppen.

Nedoverturen går greit unna i veldig behagelige omgivelser. Ved Stengvatnet er det fint å holde til venstre og følge kanten noe oppover (ca 75 høydemeter) ut mot Sandvikfjellet, 329 meter høyt. Dette er et flott «gress-slette-fjell» med fin utsikt utover havet og mot Bodø by. Sandvikfjellet står ikke benevnt på kartet, men er fjellet over Sandvik. Varden(e) i området så ut til å være av nyere dato. Et par hundre meter lenger ut kalles det for Tuva, men her fant jeg ikke noe varde eller slikt.

Vil man ha en liten rundtur er det fint å gå ned til vegen like før Alsvik herfra, og da følge vegen tilbake til endepunktet hvor bilen står.

Jeg teltet selv ved Stengvatnet på denne turen. En flott plass å telte, selv om vannet var for grunt til å svømme i. Ingen andre turgåere kom forbi. Kunstprosjektet Salt var tilstede på Langsanden denne sommeren, så jeg hørte litt musikklyder og sånt derfra utover kvelden. Neste morgen var det (veldig!) tykk tåke, noe som ga en trolsk stemning på turen ned til bilen.

Det er også mulig å gå opp fra andre siden (fra vei 472), noe som betyr at om man har to biler eller har sykkel med er dette en flott rundtur!
Tilbake til innholdet