Steigtind - Turbading

Gå til innhold

Steigtind

Bodømarka
Lengde tur/retur: Ca 9 km fra Skaug, ca 11 km fra Vatnlia

Tidsbruk: 3 – 5 timer

Vanskelighetsgrad: Medium til høy

Parkering: Grendehuset på Skaug eller ved Vatnet gård eller Vatnlia leirskole.

Rutebeskrivelse: Det er to vanlige ruter opp til Steigtind.

A) Start fra Skaug
Starten er ved Grendehuset ved Fv 834 like nord for Skaug sentrum. Følg merket løype inn til lifoten og bratt sti opp gjennom skogen til Skauskaret. Langs denne stigningen er det tre hvileplasser. Oppe på skaret står det tydelig skilting som viser veien til Steigtind. Stien går langs ryggen østover Tonfjellet frem til foten av Steigtind. Omtrent midt på fjellfoten går det en tydelig sti opp til toppen.

B) Start fra Vatnvatnet
Start fra p-plass ved Vatnet gård og gå langs veien opp til Vatnlia leirsted. Herfra går det en tydelig sti opp til Langvasselva. Rett etter brua går det en sti til høyre som følges langs vestsiden av en bekk. Stien blir etter hvert betydelig brattere til stien forsvinner ved et koselig tjern ved høyde 456. Det er lett å gå langs berget og sikte seg inn på foten av Steigtind, hvor det går en tydelig sti opp til toppen. Denne stien passerer hullet i Steigtind, som er verdt å få med seg.

For folk som er i bra form er fjellet rimelig lett å bestige. Turen byr på bratt stigning de siste par hundre høydemetrene, og her bør man passe på med tanke på løs stein. På toppen er det stup på mange hundre høydemeter rett ned. Vil man ha kiling i magen er dette med andre ord plassen å dra…! De som ikke liker slike stup bør holde seg godt unna kanten.

Utsikt: Utsikten er fin alle veier. Mot nord med blant annet Kjerringøy og Steigen i horisonten, mot sør og vest med Bodømarka og kysten utenfor Bodø i sikte.

Annet: Steigtind er den bynære Bodømarkas høyeste topp. Uansett hvilken vinkel Steigtind ses fra er fjellet veldig gjenkjennelig. Fjellet endrer utseende fra side til side. Fra Bodømarka kan det det ut som et troll som ligger med hendene på magen. Fra andre siden ser det dramatisk og spennende ut.

Det anbefales å ta seg en tur bort og se på hullet i Steigtind. Dette ligger noen hundre meter inn på fjellet mot sørøst fra selve toppen. Man kommer ikke forbi det om man kommer opp fra Skaug, men det er greit å følge annen sti bortover fra selve toppen og se på hullet.

«Magen» til Steigtind, høyde 730, er mulig å bestige enklere enn selve Steigtind. Også her får man flott utsikt. Den midterste tuppen kommer man ikke helt opp på uten tau og klatreutstyr.

Kommer man stien fra Vatnlia er det flott å ta seg et bad i kulpen i Langvasselvfossen. Også i tjernet ved høyde 456 er det flotte bademuligheter.
Tilbake til innholdet