Isvasstind og Isvatnan på Sandhornøya - Turbading

Gå til innhold

Isvasstind og Isvatnan på Sandhornøya

Salten utenom Bodø
Lengde: Ca 12 km t/r. En runde fra Stigan opp «geita» og via Sandhornet er 15,2 km.

Høyde: 907 moh, med ca 1000 meters stigning (noe mer om man går runden).

Sandhornøya er en stor og variert øy som har sitt eget «høyfjellslandskap». Dette turmålet går til dette relativt ukjente området.

De fleste som ikke bor på Sandhornøy og skal på tur der, går til Sandhornet. Resten av de flotte turmålene der kommer derfor iblant litt i skyggen av Sandhornet.

Denne turen kan startes fra flere plasser, men anbefalt om man ikke skal gå en rundtur via Sandhornet er fra Ravik. Der starter man på en kjerreveg ved brua, som etter hvert går over til sti oppover lia ved Nerforsen. Elva krysses (tau var satt ut i 2015) og man følger fjellryggen videre oppover ved Middagsdalen og Øverforsen – som er et flott skue der den renner ned fjellet.

Etter hvert kommer man til de tre (eller fire?) Isvatnan. Selv synes jeg odden på østsiden av vann 600 er en ekstra flott stoppeplass (se på bildene!). Her får man en ordentlig høyfjellsfølelse med fjellryggen ovenfor, og varden på Isvasstind godt synlig. Vanntemperaturen blir nok aldri særlig behagelig her, men ekstra rent, godt og oppkvikkende vann er det! Alle Isvatnan er flotte, men det innerste ligger noe solskjermet til om man er der fra august og utover.

Videre følger man en delvis gresskledd fjellside oppover mot høyde 882 og til Isvasstind på 907 moh (går du ikke via høyde 882 kan du avkorte turen med noen hundre meter). Her oppe har man utsikt til «hele» Sandhornøys flotte fjellverden. Man ser også innover til Bodø, mot Småtindan, ut i havet til Fugløya - og det meste annet i området.

Varden på Isvasstind er flott, og er laget med ekstra god kvalitet i forhold til mange andre varder. Den synes godt på bra avstand og ble nok med stor sannsynlighet laget av Kartverkets fantastiske vardebyggere for over 100 år siden. En lignende varde står bl a på Storvarden på Snefjellet.

En tur til Isvasstind er mulig fra flere kanter. Selv gikk jeg opp fra Stigan og via «geita» til Sandhornet, fulgte fjellryggen bort til Isvasstind og litt videre der det var enkelt å gå ned til Isvatnan. Derfra gikk turen til Ravik, hvor jeg hadde satt igjen en sykkel som jeg syklet til bilen med. Det er denne ruten som GPS-sporet på siden her viser. Det skal også være mulig å komme fra andre siden (Skjelvik) – men dette er ikke testet ut. Man kan også gå bort til eller via Ravikfjellet og Våtvikfjellet, og også korte ned turen litt ved ikke å gå bort til Isvasstind men heller gå ned til Isvatnan ved høyde 874.
Tilbake til innholdet