Skistua på Mofjellet - Turbading

Gå til innhold

Skistua på Mofjellet

Rana og Helgeland

Skistua ligger på Mofjellet ved Mo i Rana. Det er to plasser som det er vanlig å starte turen ifra. Enten kan man parkere bilen langs Hammerveien og gå en sti oppover (2 km, noen plasser ganske bratt), eller man kan parkere ved Anleggshammeren på veien opp mot Bertelberget (2,5 km å gå). Fra Mo sentrum kan man gå via Klokkerhagen og Anleggshammeren, noe som er en tur på ca 12 km. Til Skistua kan man gå både på ski (om det er snø) eller til fots. Skistua bruker å være åpen på søndager i oktober og november og deretter fra februar igjen og fram til påske (tror jeg). Her kan man kjøpe seg vafler, saft og kaffe.

Dette er hentet fra boken "Ut på tur - 52 turforslag på Nord-Helgeland":


Første byggetrinn av Skistua ble ferdigstilt så tidlig som 15. februar 1903. Hele byggverket kostet da 737,01 kr. Siden har Skistua vært et samlingspunkt for skivandrere fra hele Rana. I 1931 ble Skistua utvidet til dagens størrelse. Mo Skilag sine medlemmer er de som i hovedsak sto for restaureringen fram til 1989. Da ble "Skistuas venner" stiftet. Vennene har lagt sin sjel i Skistua. De har bygd uthus med do, lagt nytt tak, restaurert peisen og satt Skistua i topp stand. Skistua har sin egen "Skistusang". Her er et vers av den, skrevet av Per Kristian Rygh:

"Om frost og sne vil vi
be sommeren på dør
- vinteren vi hilser med
stram honnør.
Snart på ski
stryker vi jublende til fjells
- samles opp ved
Skistua hen mot kvelds."

Siste turen vi gikk dit sa de som holdt oppe den dagen at de hadde hatt rundt 175 personer innom, så besøket er vanligvis bra på Skistua, skiføre eller ikke.

Tilbake til innholdet