Jettegrytene i Nissedal - Det naturlige badelandet - Turbading

Gå til innhold

Jettegrytene i Nissedal - Det naturlige badelandet

Diverse
Jettegrytene i Nissedal har de siste årene blitt stadig mer kjent etter diverse reportasjer i media - og er nå kjent som et «utendørs naturlig badeland». Etter at det lenge var en lokal hemmelighet er det nå mange som kommer hit langveisfra for å bade her. Og det er uten tvil verdt turen!

Området ligger i Fyresdal i Nissedal kommune. Fv41 («Sørlandsveien») tar man av i Haugsjåsund, ved familiecampingen, inn på veg 512. Herfra har man diverse avkjørsler, og kjører også en del på grus, før man er framme ved parkeringsplassen etter 16 km. Se på kartlinken (Finn kart) hvis du vil se nøyaktig hvor det er hen. Området er på kart benevnt som Reinfoss. Husk å ta med bompenger til veien. Om sommeren passerer det 2-3000 biler igjennom bommen hver uke.

Fra parkeringsplassen er det noen hundre meter fram til området. Her åpenbarer området seg – først med glattslipte berg – så med store og små jettegryter, hvor de største er 10 meter i diameter og like dype.

Flere plasser er det utrolig flotte hoppeplasser! Disse har mange ulike høyder opp mot i hvert fall 7 meter. Elva lager også naturlig «vannsklie» et par plasser – ekstra morsomme for barn.

Siden området er ganske stort er det som oftest ikke vanskelig å finne seg sin egen plass. Husk at bergene kan bli ganske varme ved sterk sol, slik at sandaler eller badesokker dermed er et pluss å ha med. Området ligger på litt over 200 høydemeter. Det kom fram «i lyset» da elva Fyresåna / Fyresdalsåna på 1950-tallet ble benyttet til kraftproduksjon. Siden berget varmer opp vannet når det under finværsperioder ganske fort over 20 grader. Under mitt besøk målte jeg vanntemperaturer imellom 21 og 25 grader (høyest i de små jettegrytene).

Hele området er karakterisert som et geologisk naturminne av nasjonal verdi – så husk å ta med deg søppelet og ikke lag bål eller sett engangsgriller rett på berget.
Tilbake til innholdet