Sandjordvatnan og Storfjellet - Turbading

Gå til innhold

Sandjordvatnan og Storfjellet

Nordsia
Sandjordvatnan er tre flotte vann på ca 500 høydemeter som ligger imellom Svensdalsfjellet, Skautuva, Middagsdalfjellet og Storfjellet. Disse kalles også for Kløkstadvatnan på digitale kart, dette alt etter hvilken zoominnstilling man bruker. Siden de står som Sandjordvatnan på papirkart har jeg brukt dette navnet.

Enkleste tilgang opp hit er å starte ved den nye parkeringsplassen ved Sandjordelva og følge skiløype, skogsveg og etter hvert sti opp til skaret imellom Svensdalsfjellet og Storfjellet. Dette er også en mye brukt sykkeltrasè. Her kommer man opp ved utløpet av det avlange vannet. Da kan man selv velge hvilket vann eller område man vil sjekke ut videre.

Det naturlige om man kommer denne veien er å starte med det avlange vannet på 477 moh. Dette vannet har en fin odde midt i vannet, hvor det er veldig fint å svømme. Særlig den trange kanalen ved odden kan gi stor badeglede. På begge sider av vannet er det et lettgått og fint terreng – her kan man faktisk gå barfott om man vil! Og virkelig føle seg fri.

Går man mot vest ca 400 meter kommer man til det største av Sandjordvatnan, vann 506. Dette vannet kalles også for Kløkstadvatnet, og er derfor «hovedvannet» her virker det som. Det har strender både på nord- og sørsiden. På vestsiden av vannet er det mulig å svømme ut til en odde et stykke uti vannet.

Vann 482 ligger rett under Skautuva. Dette vannet har en fin og ganske stor strand på nordøstsiden. Her var det masse fisk som hoppet da jeg var der. Dette vannet er fint å gå langs vannkanten i for de som vil holde seg uti vannet. På østsiden av vannet er det en flott odde, hvor det må være ekstra fint å telte og fiske. Her er det også bålplass.

Storfjellet ligger øst for disse tre vannene. Der et fint og slett fjell å vandre på. Øst for høyde 586 er det ei fin navnløs tjønn. Nord for høyde 594 (høyeste punkt på Storfjellet) er det også ei flott tjønn.

1 km nord for denne tjønna, og 200 høydemeter ned, ligger det flotte Skaugskarvatnet (Skauskardvatnet). Som et eget turmål er kanskje ikke dette det vanligste, men kombinert med en tur til Skautuva eller Steigtind er det et flott mål. Skauskardvatnet er et idyllisk vann med fine odder og berg - og også en barnevennlig vik med god sand. Skal man til dette vannet er det naturligste å gå opp fra Skaug. I stikryss mot Steigtind eller Skautuva følger man ingen av disse stiene – men går heller rett fram mot vannet.

Pga høyden blir vannene her oppe ikke altfor varme. Men de kan minst nå opp mot 16 grader på fine dager, noe som absolutt er ok. Alle vannene har veldig rent vann som gir bra med badeglede! Fiske er ukjent, men jeg har hørt at det skal være muligheter for god fisk her oppe.

Hele området passer fint til teltting, med mulige teltplasser «overalt». Det er ingen ved her oppe – så om du skal lage bål må du ha med noen plastposer eller fylle sekken med ved i lia på tur opp.
Tilbake til innholdet