Sætervatnet turskøytetur - Turbading

Gå til innhold

Sætervatnet turskøytetur

Turskøyting
På vann-til-vann-tur i Øvre Valnesfjord!

Da jeg leste i en Facebookgruppe at denne turen var mulig å gå da måtte jeg bare ut. Så det ble tur på Nyttårsaften 2020!

Parkering på den store parkeringsplassen i Fridal. Ca 1 km til fots opp til Hømmervatnet (plankestiene i området kan fort bli glatte om vinteren). Av med skøytene ved gapahuken og opp til Halsvatnet. Over noen mindre tjønner (hvorav det gikk an å gå med skøytene på opp til den første) og framme ved Sætervatnet. Sætervatnet ble skøytet med klokka, rundt de ulike vikene, øyene og holmene. Flott utsikt til Korsviktind – med fullmånen! Det var akkurat mulig å følge innsiden av Storholmen for en ordentlig rundtur rundt Sætervatnet. På tur tilbake fikk jeg nyss om at det var mulig å gå Nordelva den siste kilometeren tilbake til bilen, slik at det også ble elveskøyting!

Neste tur hit på skøyter to år senere en tidlig desemberdag hadde jeg fått tips om at en ordentlig elverundtur var mulig – via Steinvatnet, Breielva (Breielvosen) og Hømmervassosen tilbake til Hømmervatnet. Fantastisk tur! Hvor jeg endte opp med å gå i alle mulige viker og elver og bekker. Bare se på turkartet – og se eget fotogalleri for den turen.

Turen ble begge ganger avsluttet på den lokale bistroen i Valnesfjord.

Lengde: Turen som er beskrevet her er ca 19 km lang. I underkant av to kilometer av disse til fots. Dog gikk jeg 43 km på neste tur her – som gps-spor nr 2 viser! Men da ble i praksis alle viker og «innlets» og bekker besøkt. En «jevn» tur med kun 100 høydemeter det!

Kjente isproblemer: Ved Hømmervatnet er det alltid åpent ved gapahuken der elva kommer ned. I Halsvatnet skal det være et område ved hytta der hvor vannet bruker å være åpent. Kalt for «oppkomme bubbel» på turkartet for området. Ellers er hele denne turen en «kompleks» tur hvor det gjelder å kunne bedømme forholdene riktig! Djupvatnet er på turkart merket med dårlig is hele vinteren.

Blir forholdene slik at turen er mulig å gå igjen vurderer jeg å gå over Holmvatnet, Rundvatnet og flere mindre tjønner ned til Hømmervatnet igjen for en mere «utstrekt» rundtur. Denne var sikkert mulig å gå neste gang jeg gikk denne turen, men ble ikke gjort. Neste gang kanskje?
Thumbnails-galleri fra 40 kilometer pluss - turen
Tilbake til innholdet