Åselidalen til Lurfjellhytta - Turbading

Go to content

Åselidalen til Lurfjellhytta

Turplasser i Bodø 2

Tilgjengelighet/vegbeskrivelse: Turen oppover Åselidalen starter på p-plassen i svingen ca 3 km etter Åselistraumen når man kjører sørover Fv17. Derfra går det rødmerket sti oppover. Det er ca 12 km til Lurfjellhytta fra p-plassen.

Området/fasiliteter: Turen oppover (eller nedover) langs Åselidalen er en fantastisk tur. På den ene siden ruver Børtind med sine naboer (Åselitindan), på den andre siden Per Karlsatind. Innerst (på sørsiden) av Øvre Åselivatnet er det spesielt idyllisk. Der passer det fint å ta seg en stopp ved stranden. Vika der holder en noe høyere vanntemperatur enn resten av vatnet. Partiet opp langs fossen starter ovenfor Øvre Åselivann. Det er litt bratt, men går fint så lenge det ikke har vært mye nedbør. Det er boltet tau fast i fjellveggen på noen partier. Når man er kommet opp har man kjempefin utsikt mot Bodø by, Landegode og Lofoten i det fjerne. Rett ovenfor fossen er det flere grunne og fine vann om man vil kjøle seg ned eller legge seg på svabergene. Noe vi selvsagt gjorde...Kanskje ikke helt lovlig, men en fin sommerdag med steikende sol vil det være kriminelt om man ikke får lov å ta seg en dukkert her. De som kom etter oss til Lurfjellhytta den kvelden hadde gjort det samme som oss.

Turen videre oppover er en super opplevelse! Her vandrer man på tørre enger med gress og en rik flora. Elva går ikke langt unna stien om man trenger drikkevann. Vi gikk forbi noen snøflekker, hvor jeg lærte meg at det gjør ondt i rumpa å ake naken på råtten snø(!). Etterhvert passerer man Skardvatnet, som har en kjempefin strand. Vannet der var ekstra kaldt, noe som kanskje tydet på at det ikke var lenge siden isen hadde forsvunnet (våren og sommeren 2010 fram til juli var ekstra kald). Sør for Skardvatnet er rutas høyeste punkt (530 moh), der begynner nedstigningen mot Lurfjellhytta. Fra p-plassen ved starten av turen er det ca 12 km til Lurfjellhytta, som er et fint mål for turen.

Merk at denne turen frarådes som vintertur pga det bratte partiet langs fossen. Jeg har hørt om noen som har vært på gåtur der før isen har smeltet, og som nesten ikke kom seg ned eller opp. Lurfjellhytta passer imidlertid fint som vintertur enten fra Børvatnet (over Børvatnet eller over Vardfjellet), Oldereid, Åsen, Vestvatn alpinanlegg eller Beiarfjellet.

Vannforhold: Nedre Åselivatnet er drikkevann og forbudt å bade i. Det står ingen skilt ved vannene lenger opp, sånn at de kanskje skal være ok å bade i..(?) Uansett er det jo perverst om det ikke skal være lov å ta seg en liten dukkert om man er på tur en varm sommerdag og har gått den bratte stien opp langs fossen og kommet til de fine kulpene ovenfor.

Helhet: Et utrolig fint turområde. Et must for alle som har muligheten!!

Turrapport juli 2010

Vi dro på tur i Åselidalen en dag i slutten av juli. Dagen startet med overskyet himmel og 12 varmegrader. Med engang vi startet å gå begynte skiene å bryte opp. Etter en time var solen framme og temperaturen steget til 22 grader. Bedre gikk det ikke an å time det...Vi hadde med oss en fireåring på turen, som stortrivdes på tross av lengden på turen.

Vi kom fram til Lurfjellhytta utpå ettermiddagen. Siden det bodde noen i den gamle hytta installerte vi oss i den fine sikringshytta som ble bygget i 1994. Totalt har de to hyttene 21 sengeplasser. Begge står ulåste og kan benyttes av alle som skriver seg opp i besøksprotokollen. Hyttene er bra utstyrte. Det eneste man trenger å ha med er mat, drikke og lakenpose eller sovepose. Lurfjellhytta kan nås fra mange kanter. Andre alternativer man kan starte fra om sommeren er Svartvassetra, Børvatnet, Falkflågdalen, Beiarnfjellet eller Nordland i Beiarn. Fra Lurfjellhytta ser forøvrig Åselitindan ut som indianerfjell (Manitoba kanskje?). Altså fjell som er fine å sende røyksignaler fra... Dette fjellet skal også kalles for Djeveltanna på folkemunne.

Dag 2 av turen vår fortsatte ned Falkflågdalen, hvor vi hadde parkert en bil ved Valnesvatnet.

Åselidalen
Back to content