Valnesfossen - Turbading

Gå til innhold

Valnesfossen

Resten av Bodø
På tur til Bodøs største foss!

Denne turbeskrivelsen skrev jeg i sin tid for Ti på topp.

Høyde: 35 moh, med ca 30 meters stigning. Startpunkt ligger på 5 moh.

Lengde tur/retur: 3,25 km.

Turbeskrivelse: Ta av Fv17 og følg Valnesveien noe over 1 km. Etter at brua er passert er det plass til endel biler like ved veien. Er det fullt her er det viktig at du ikke parkerer i veien, men kjører tilbake til grustaket og parkerer der. Gå over veien og følg kjerrevei innover dalen. Denne går etter hvert over til å være en sti, som er enkel å følge langs Valneselvas kulper og småfossefall inn til målet, det store fossefallet Valnesfossen.

Merking: Turen er ikke merket, men det er lett å følge veg, sti og elv innover til fossen. Etterhvert hører du «bulderet».

Sol og vann: Ok solforhold, men plassen ligger litt nedi «dumpa» og har, sett i forhold til de fleste andre plasser i Bodø, derfor noe mindre sol. Bra med drikkevann tilgjengelig!

Annet: Valnesfossen gir ved stor vannføring bra lyd fra seg! Fallet er på ca 60 meter og det er Bodø kommunes største foss. Ved endeplassen ved den blå benken kan du stå og bli våt i ansiktet…og enda våtere jo nærmere fossen du går! Ved ekstra liten vannføring er det mulig å gå helt inn til fossen. Våren 2020 var det ekstremt stor vannføring i området. Morsomt!

Valnesvatnet var i løpet av 1900-tallet flere ganger foreslått oppdemmet og brukt til kraftproduksjon, men dette ble til glede for dagens turvandrere aldri gjennomført!

Dette er et område hvor det er populært å fiske! Kulpene i elva kan iblant være fulle av stillestående fisk. Husk fiskekort.

                                           

De senere år er det bygget en fin gapahuk med grillplass langs Valneselva. Ca halvvegs, ved Russholen, er det satt opp en blå benk. Like ved Valnesveien og parkeringsplassen er det bygget et flott lekeområde med en huk kalt for "Sjågan". Et veldig flott område for barn med både tauleker, troll, disser, stige og mer.
Valnesfossen ovenfra
Valnesfossen nedenfra
Tilbake til innholdet