Tortenkøta badeområde - Turbading

Gå til innhold

Tortenkøta badeområde

Rana og Helgeland

Tilgjengelighet/vegbeskrivelse: Man kjører Fv17 nordover fra Utskarpen og passerer Flostrand etter ca 15 km. Etterhvert kommer man til en stor parkeringsplass på høyre side av vegen, hvor mye berg er tatt bort. Det er fint å parkere bilen på den lille stikkveien som går oppover til venstre. Man følger den veien til man kommer til de første kulpene, tar til høyre videre oppover og følger rødmerket sti oppover svabergene. Bare man holder seg til rødmerkingen, så kommer man fram til Tortenkøta etter rundt 2 km. Tortenkøta ligger 145 meter over havet. Turen tar litt lenger tid enn man skulle tro.

Området/fasiliteter: Området ved Tortenkøta er et drømmeområde for folk som liker å prøve ut nye badeplasser. Vanntemperaturene i kulpene her kan bli veldig gode, siden vannet varmes opp av berget om somrene. Den første gangen jeg hørte om at det skulle være flere kulper som kunne bli veldig varme her, var det en kamerat som sa det. Likevel tok det noen år før jeg testet ut området.

Om man er på badetur er Tortenkøta veldig fin å bruke til omkledning. Hvis man har med seg liggeunderlag kan den også brukes til overnatting. Det er selvfølgelig en turbok i køta hvor man bør skrive inn navnet sitt. Rett nedenfor køta er det en fin kulp hvor man har gode svømmemuligheter. Der kan man svømme bort til "fossen" der bekken renner ned i kulpen. Denne kulpen holder grei temperatur, og kan nok nærme seg 20 grader utpå sommeren. Man kan også skli ned den lille fossen og ned i kulpen. Rett ovenfor her er det noen "badekarkulper" hvor temperaturen kan bli veldig behagelig. I starten av juni 2011, hvor det var flere dager med tropetemperaturer, holdt disse kulpene opp mot 27-28 grader i vannet!!

Østover fra Tortenkøta ligger det flere kulper hvor det er fint å svømme. De største kulpene her blir over 20 grader, det er også en til "badekarkulp" her med temperaturer opp mot eller over 25 grader. Bare let og se om dere finner frem...!

Den merkede stien som går forbi Tortenkøta er forøvrig en av de mest brukt trasèene for å komme seg til Tortenviktind.

Hellåga rasteplass ligger ute ved havet ikke så langt etter bergrasteplassen. Man kan også gå ned trappen ved Hellåga rasteplass og bade i havet der. August 2007 var vannet der faktisk rimelig behagelig, på tross av at er sjøvann.

Vannforhold: Muligheter for kjempehøye vanntemperaturer i kulpene og stor badeglede!

Helhet: Et veldig fint turområde både for tur- og badeinteresserte. Ranas badeområde nr 1. Selv om det ligger langt unna Mo sentrum er det verdt å ta turen ut dit.


Tilbake til innholdet