Tokdalen - Turbading

Gå til innhold

Tokdalen

Skiturer

Tokdalen er et (sett fra Bodø) ganske ukjent turmål. «Tokdalen er et skogkledd, lunt og stille dalføre med familievennlig terreng» står det i boken «På tur i Fauske og Saltdal», hvor en del av informasjonen her er tatt fra. Akkurat samme inntrykk som teksten i boken har jeg fått de to gangene jeg har vært på skitur der. Vinden er lite merkbar og terrenget passer fint for familier.

På fylkesveien ved Kosmo (vegen opp til Valnesfjord hss) tar man av Medliveien østover. Etter ca 300 meter kommer man til en p-plass, hvor det er fint å sette bilen. Herfra går det en 6 km lang traktorvei inn til Tokdalsvatnet. Denne vegen er som oftest oppkjørt med scooterspor eller skispor om vinteren, slik at man slipper grunning. De første 500 meter er småbratt (ikke veldig bratt), men etter det er det lett stigning. På veg oppover Tokdalen passerer man etter hvert flere hytter. Det er fin utsikt mot Kistrandfjellene bakom deg på tur opp. Skjerstadfjorden og Sandhornet ses også.

Traktorveien går i vekslende furu- og bjørkeskog et stykke fra elva. Nederst er kvaliteten på veien bra, mens det lenger opp skal bli litt mer så som så om sommeren. Om veien er god nok til vanlig sykkel må nesten sjekkes ut før jeg kan si noe sikkert.

Etter hvert kommer man til Tokdalsvatnet. Her er det ofte skispor fra folk som har gått videre. På innersiden av vannet er det fint å ta seg en stopp. Videre er det relativt enkelt å ta seg opp på Tokdalsfjellet, hvor man får en fin fjellfølelse. På min tur hit i mars 2013 var det perfekt skiføre på fjellet.

Det er også et vann som heter Knubbtjønna i området like ved Tokdalsvatnet.

På en av turene mine møtte jeg ei som skulle gå en rundtur opp Tokdalen og videre opp Tokdalsfjellet og ned mot Nystad, så det er rundturmuligheter i området.

Tokdalen anbefales spesielt på vindfulle soldager.

Tilbake til innholdet