Nyholmen Skandse - Turbading

Gå til innhold

Nyholmen Skandse

Sentrumsnært - "den nære marka"
Nyholmen Skandse er kanskje ikke en ”typisk” naturplass slik de andre plassene på siden. Men likevel er den faktisk det! Dette er en plass som typiske ”byborgere” kan ta med sine besøkende til for å vise dem utsikt til byen. Her får man både utsikt, frisk luft, hav og byliv i ett.

Nyholmen Skandse er selve Stedet om man vil se Bodøs ”skyline” fra land. Skandsen ligger relativt bortgjemt til ute på Nyholmen, som er en del av halvøya Burøya. For å komme hit må man passere igjennom et ordentlig industriområde (et av Bodøs få ordentlige industriområder). Parkeringen er heller ikke tipp topp. Det anbefales å parkere på den store parkeringsplassen et stykke før bakken opp mot Skandsen. Ved bakken opp til Skandsen er det nok plass til et par biler, men det er ikke mulig å parkere her på dagtid.

Historien til Skandsen:

Skandsen ble bygget i 1810 for å beskytte kornlagrene  på Hundholmen mot britiske krigsskip under napoleonskrigene. Kystfortet ble nedlagt i 1835 og forfalt raskt før restaureringsarbeidet startet på slutten av 1960-tallet. Anlegget har i dag tolv kanoner som er reprodusert og drives av Nyholms Skandses Compagnie. Nyholmen skandse er Bodøs tusenårssted. Dette avsnittet er tatt fra Wikipedia.

Like nedenfor Skandsen står Nyholmen fyr.

Hver 17. mai runger det noen kanonsalver fra Nyholmen Skandse. Nyholmen Skandse Compagnie gjør en flott jobb med å vedlikeholde Skandsen. Det er også de som har bygget stedet opp igjen etter at det var ordentlig forfalt.

Musikkfestuka bruker å holde konsert her en augustnatt hvert år.

Fiskemulighetene er gode fra Skandsen. Samtidig er det faktisk godt mulig å ta seg et bad her. Hoppemulighetene er også tilstede. Bare ikke forvent høye temperaturer, sjøen nært Bodø sentrum overstiger sjelden 10 grader (mulighetene for minst doble temperaturer andre plasser i området er mange).

Skandsen er en flott plass for å følge med på båttrafikken inn til Bodø havn. Her ser man alt fra store Hurtigruter til små sjarker komme farende forbi.
Tilbake til innholdet