Hopen til Maskinisten - Turbading

Gå til innhold

Hopen til Maskinisten

Skiturer
Hopen til Maskinisten er den lengste skiturklassikeren i Bodømarka. Turen er fra 22 km og oppover, avhengig av den nøyaktige ruten man velger. Man kan selvfølgelig «hoppe av» turen flere plasser, og heller f eks avslutte turen på Arlia eller hjemme hos seg selv (dette krever som oftest noe bæring av skiene, avhengig av hvor langt unna skiløype man bor). Forfatteren av denne teksten bruker å gå videre fra Maskinisten så langt det er mulig med ski mot Bodin leir, og bære skiene hjem til Bodøsjøen, en tur på totalt ca 26 km fra Hopen.

Det er to aktuelle startpunkt. Det ene er innerst i boligvegen Hopsgården (den har flere avstikkere, ta den som går opp til trafostasjonen). Herfra kan man følge ikke oppkjørt løype igjennom skogen til skiløypa i Hopen, som er det andre aktuelle startpunktet. Best parkeringsmuligheter er det ved skiløypa.

Etter at man har forlatt skiløypa i Hopen går turen i et familievennlig terreng i Hopsmarka. Ved Lille Svartvatnet er det en veldig bratt nedoverbakke hvor mange nok heller går «sidelengs» et stykke ned i bakken. Etter hvert kommer man inn i Sjunkhatten nasjonalpark, og får valget om man vil gå via Langvatnet eller Store Svartvatnet videre. De siste årene har Store Svartvatnet blitt den foretrukne trasèen, det er også denne som blir kjørt opp med scooter av Tverlandet IL. Bakken opp mot Store Svartvatnet er ganske bratt, men går helt greit å gå. Sommerstien går ved Langvatnet.

Fra Erlingbu har man mange ulike løypevalg, herfra bestemmer man ruten selv. Mest naturlig mot Maskinisten er det å gå ned hovedløypa (Heialøypa) til man møter på løypa som går Soløyvatnet rundt, og gå denne videre. Da kommer man etter hvert forbi Skihytta og følger Vågøyvannsløypa til Maskinisten.

Går man denne turen mot byen har man på ettervinteren sola i ansiktet nesten hele turen.

Etter at Tverlandsbrua ble bygget, er buss-stoppet flyttet ca 2 km unna Hopen. Noe som betyr lengre å gå med skiene i hendene eller på sekken om man kommer med bussen. Selv bruker jeg å kjøre til startpunktet, og ta buss om kvelden til Tverlandet for å hente bilen.

Det er gapahuker både ved skiløypa i Hopen, i Hopsmarka, ved Barnhellaren, ved krysset der Langliløypa starter og en liten avstikker til «Først-til-mølla-gapahuken».
Tilbake til innholdet