Vind og vindforhold i Bodøområdet - Turbading

Gå til innhold

Vind og vindforhold i Bodøområdet

Diverse
Med tips om lune plasser når det er finværsvind.

I flere år har jeg hatt en plan om å skrive noe om vindforholdene i Bodøområdet. Dette er jo egentlig vesentlig informasjon for alle turglade, men er noe som rett og slett ikke finnes skrevet ned i turbøker eller på nett. Slik informasjon finnes helst på folkemunne og i folks egne erfaringer.

Selv om det absolutt ikke er like mye vind som visse folk later til å tro i Bodø, så kan særlig østavinden være plagsom på fine dager med sol. Selv om dette gjelder særlig om vinteren, så hender det også noen ganger om sommeren. Nordavinden kan også noen ganger gjøre seg gjeldende finværsdager om sommeren.

Dårligværsvind liker man jo – når det er dårlig vær er det bare fint å føle at man lever!

Men finværsvind, særlig når temperaturen er under 16 grader, er fin å unngå om man vil sole seg. Når lufttemperaturen er over 10 grader, solen skinner og man er en plass hvor det er lunt, vil de fleste av oss klare å sitte i t-skjorte. Med mange soldager vår, sommer og høst i løpet av et år hvor temperaturen er imellom 10 og 16 grader er det veldig lurt å ha erfaring innen dette! Når temperaturen er over 20 grader er det ofte bare godt med vind.

Så er det selvsagt slik at forholdene i marka rundt Bodø ofte er totalt forskjellig fra forholdene i byen. Mens det blåser hardt i byen kan det være helt andre forhold i marka bare 5-10 km unna. På fjellene (f eks Keiservarden, Skautuva, Hopsfjellet osv) blåser det ofte veldig hardt, mens det er betraktelig mer rolig i skogen like nedenfor.

Vindskjermede plasser når det er «godværsvind»

I marka generelt er det selvsagt slik at skogen demper vinden. Så er det terrenget og fjellene som bestemmer resten…! Det perfekte er å finne en plass ved vannet hvor man kan sitte i sola og ha det fint.

Vågøyvatnet har noen veldig vindskjermede viker som passer fint til soling og bading.
Soløyvatnet har en strand som er helt stille ved østavind. Det er ikke mange som vet om denne, derfor nevner jeg ikke hvor den er hen…passer både for barn og voksne! Marka rundt vannet har ellers flere plasser med rolige vindforhold.
Ved Svartvatnet på Rønvikfjellet er det ofte minst vind på nordsiden eller østsiden av vannet.
Når det gjelder Tussvatnet så er særlig turen opp dit preget av lite vind. Ved vannet kan det være litt østavind, men betraktelig mindre enn f eks i byen. Uansett er det lett å finne helt le.
Ved Mjåvatnet / Langvatnet på begge endene av vannet er det ofte mindre vind enn på andre vann, derfor kan dette vannet brukes på dager med fint skøyteføre når det er hard østavind.
Så har jeg hørt rykte om «Familiedalen» eller noe oppe ved Saltfjellet, en dal som ofte ligger i le. Har dog aldri vært der.
Noen bruker å si at Lurfjelltind er kjent for å ofte kunne være vindstille på selve toppen (mens det kan blåse hardt på tur opp dit!).


Dette var bare noen plasser, jeg skriver sikkert mer her ved en senere anledning. Noen med flere tips eller informasjon om vindforholdene i området? Send meg gjerne mail!
Tilbake til innholdet