Lurfjelltind - Turbading

Gå til innhold

Lurfjelltind

Resten av Bodø
På langtur til Bodøs høyeste punkt! Med gode muligheter for en rundtur med dobbel dose natur.

Høyde:
1284 moh

Lengde tur/retur: 20 – 50 km avhengig av rutevalg.

Tidsbruk: Tidsbruk varierer sterkt etter rutevalg og form. Men sett av minst en hel dag inkludert transport, og legg gjerne inn en overnatting på Lurfjellhytta i tillegg.

Parkering: Alle de ulike rutevalgene har gode parkeringsmuligheter. Parkeringen ved Åselidalen kan dog på noen sommerdager være full.

Turbeskrivelse: Det er mange mulige rødmerkede ruter fram til Lurfjellhytta, som er det beste utgangspunktet for turen. Fra Lurfjellhytta er det ca 5 km til Lurfjelltind, i tillegg til nesten 1000 høydemeter. Turbeskrivelse fra Lurfjellhytta kommer etter de ulike alternativene fram til hytta.

Alternativ 1 – fra Svartvassætra, 310 moh, ca 8 km til Lurfjellhytta, totalt 26 km tur/retur Lurfjelltind. Denne ruta anbefales de som går turen uten å overnatte. Fra Bodø kjører du Rv 80 og tar av Fv17 mot Saltstraumen. Følg riksvei 812 mot Misvær og ta av fra denne ved Åsen på en gårdsvei ca en km før Oldereid kraftstasjon. Etter ca seks km, ved veis ende, kommer du fram til geitesetra. Den T-merkede ruta tar av mot venstre et par hundre meter før du når sætra, og går i småkupert og lett terreng i retning Mangevatnet og Skorrigorrivatnet og videre fram til Lurfjellhytta.

For de som ikke vil gå via Lurfjellhytta, tar den umerkede snarvegen av sørvest for Skorrigorrivatnet, opp fjellsiden mot høyde 1026. Går man snarvegen er det ca 20 km tur/retur til Lurfjelltind. Man sparer altså en del kilometer på dette valget.

Alternativ 2 – fra Børvatnet. 9 km til Lurfjellhytta. Totalt 28 km tur/retur Lurfjelltind. Denne ruten følger Børvatnet halvparten av lengden til hytta. Det anbefales en stopp ved den flotte stranden innerst ved Børvatnet.

Alternativ 3 – fra Åselidalen – Den mest naturskjønne turen i fantastiske Åselidalen er ca 12 km fram til Lurfjellhytta. Totalt 34 km tur/retur Lurfjelltind.

Alternativ 4 – fra Valnesvatnet opp Falkflågdalen. En veldig flott og lang tur, ca 20 km til Lurfjellhytta. Totalt ca 50 km tur/retur Lurfjelltind, i tillegg til mangfoldige høydemeter.

Alle disse trasèene utenom snarvegen er rødmerket. Utenom disse trasèene finnes det i tillegg flere muligheter, f eks med å følge rødmerket rute fra Beiarfjellet. Har dere en ekstra bil passer det perfekt å gå en valgfri rundtur i området – dvs start fra en rute og avslutt på en annen rute. Dobbel dose natur!

Fra Lurfjellhytta til Lurfjelltind

Gå noen hundre meter vestover fra Lurfjellhytta. Der forlater du den merkede stien og skrår oppover mot det lett synlige skardet sør for høyde 708 og videre langs elva opp til utløpet av Kjerringvatnet. Ved vannet er det flott å ta seg en pause eller et isbad hvis isen har gått. Det er også mulig å følge en rettere rute uten å gå helt bort til vannet.

Fra vannet skrår du sørøst oppover fjellet. På fortoppen (1026 moh) er det et vidt platå med flott utsyn mot toppen og eggen opp. Her er det også flott å ta seg en rast. Siste etappe følger du fjellryggen sørøstover mot toppen. Denne eggen er det mest spennende punktet for de som liker høyder. Er det ikke tåke sier det seg selv hvor du skal gå. Like før toppen blir eggen litt smalere. Hold litt til høyre hvis du ønsker et mindre luftig utsyn. Hold venstre hvis du vil se på den evige snøen som ligger like under toppen.

Utsikt: Det er flott og lang utsikt i alle retninger fra Lurfjelltind, både innover og utover landet. Bodø by ser man imellom Børvasstindan.

Sol og vann: Det er fine solforhold på nesten alle rutene mot Lurfjelltind, selvfølgelig begrenset av nærliggende fjell. Drikkevann får man tak i hele sommeren i dette området. Det er mange ulike og flotte vann ved nesten alle rutealternativer.

Annet: Lurfjelltind er Bodø kommunes høyeste topp. Toppen er grei å bestige for alle med formen i orden, og har ingen ordentlig vanskelige parti. Lengden er imidlertid lang uansett hvilken trasè du går.

Det anbefales å overnatte på Lurfjellhytta – både for det sosiale, hyggen og kroppen sin del.

Et lokalt navn på Lurfjelltind er Bogtind. Grensen mellom Bodø og Beiarn går midt på Lurfjelltind.

Det kan oftere enn på andre topper være vindstille på selve toppen av Lurfjelltind. Dette ifølge veldig turvante personer. Altså helt motsatt fra de fleste andre topper i området. Nå er det nok uansett ganske sjeldent at du får en helt vindstille tur hit, så uansett vær ved turstart må du ha med deg godt med klær, mat og annet turutstyr. Tekstforfatter har gjort yoga en gang i sitt liv: på toppen av Lurfjelltind med sol, 20 + grader og vindstille.
Tilbake til innholdet