Lurfjelltind - Turbading

Go to content

Lurfjelltind

Turplasser i Bodø 2
Lengde tur/retur: 26 – 50 km avhengig av rute.

Tidsbruk: Tidsbruk varierer sterkt etter rutevalg og form. Men sett av en hel dag, eller legg inn en overnatting på Lurfjellhytta.

Vanskelighetsgrad: Høy

Parkering: Alle de ulike rutevalgene har gode parkeringsmuligheter. Parkeringen ved Åselidalen kan på noen sommerdager være full.

Rutebeskrivelse: Det er mange alternative ruter opp til Lurfjelltind. Alle disse er rødmerket fram til Lurfjellhytta, som er det beste utgangspunktet for turen. Fra Lurfjellhytta er det ca 5 km til Lurfjelltind, i tillegg til nesten 1000 høydemeter…

Alternativ 1 – fra Svartvassætra, 310 moh, ca 8 km til Lurfjellhytta, totalt 26 km tur/retur Lurfjelltind. Denne ruta anbefales de som går turen uten å overnatte. Fra Bodø kjører du Rv 80 og tar av Fv17 mot Saltstraumen. Følg riksvei 812 mot Misvær og ta av fra denne ved Åsen på en gårdsvei ca en km før Oldereid kraftstasjon. Etter ca seks km, ved veis ende, kommer du fram til geitesetra. Den T-merkede ruta tar av mot venstre et par hundre meter før du når sætra, og går i småkupert og lett terreng i retning Mangevatn og Skorrigorrivatn og videre fram til Lurfjellhytta.

For de som ikke vil gå via Lurfjellhytta, tar den umerkede snarvegen av etter Skorrigorrivatnet, opp fjellsiden mot høyde 1026.

Alternativ 2 – fra Børvatnet. 9 km til Lurfjellhytta. Totalt 28 km tur/retur Lurfjelltind. Det anbefales en stopp ved den flotte stranden innerst ved Børvatnet.

Alternativ 3 – fra Åselidalen – Den mest naturskjønne turen i fantastiske Åselidalen er ca 12 km fram til Lurfjellhytta. Totalt 34 km tur/retur Lurfjelltind.
Alternativ 4 – fra Valnesvatnet opp Falkflågdalen. En veldig flott og lang tur, ca 20 km til Lurfjellhytta. Totalt ca 50 km tur/retur Lurfjelltind, i tillegg til mangfoldige høydemeter.

Utenom disse trasèene finnes det mange flere muligheter. Har man en ekstra bil passer det perfekt å ta seg en valgfri rundtur i området – dvs start fra en rute og avslutt på en annen rute.

Fra Lurfjellhytta til Lurfjelltind

Gå noen hundre meter vestover fra Lurfjellhytta. Der forlater du den merkede stien og skrår oppover mot det lett synlige skardet sør for høyde 708 og videre langs elva opp til utløpet av Kjerringvatnet. Ved vannet er det flott å ta seg en pause eller et isbad.

Fra vannet skrår man sørøst oppover fjellet. På fortoppen (1026 moh) er det et vidt platå med flott utsyn mot toppen og eggen opp. Her er det også flott å ta seg en rast. Siste etappe følger man fjellryggen sørøstover mot toppen. Er det ikke tåke sier det seg selv hvor man skal gå. Like før toppen blir eggen litt smalere. Hold litt til høyre hvis du ønsker et mindre luftig utsyn. Hold venstre hvis du vil se på den evige snøen som ligger like under toppen.

Utsikt: Det er flott og lang utsikt i alle retninger fra Lurfjelltind, både innover og utover landet. Bodø by ser man imellom Børvasstindan.

Annet: Lurfjelltind er Bodø kommunes høyeste topp. Toppen er grei å bestige for alle med formen i orden, og har ingen ordentlig vanskelige parti. Lengden er imidlertid lang uansett hvilken trasè man går.

Det anbefales å overnatte på Lurfjellhytta – både for det sosiale, hyggen og kroppen sin del.

Et lokalt navn på Lurfjelltind er Bogtinden. Grensen mellom Bodø og Beiarn går midt på Lurfjelltind.

Det kan oftere enn på andre topper være vindstille på selve toppen av Lurfjelltind. Dette ifølge veldig turvante personer. Altså helt motsatt fra de fleste andre topper i området. Nå er det nok uansett ganske sjeldent at man får en helt vindstille tur hit, så uansett vær ved turstart må man ha med seg godt med klær. Tekstforfatter har gjort yoga en gang i sitt liv: på toppen av Lurfjelltind med sol, 20 + grader og vindstille.
Back to content