Bratten og Bestefarvarden - Turbading

Gå til innhold

Bratten og Bestefarvarden

Sentrumsnært - med "den nære marka"
Bratten; - Gammel søppelplass som er omringet av industri og veg.
 
           - En flott aktivitetspark som kommunen har laget til.

Dette har vært tankene om stedet, og gjort at selve fjellet Bratten aldri har vært særlig brukt før 2016. Går du opp dit får du imidlertid en flott utsikt både over Bodø sentrum, øyverdenen utenfor, mot Landegode og nordsia av Bodø med fjellverdenen der. Midnattsolen og flotte solforhold er på plass her. Bystøyen blir borte da du har kommet opp. Så overskriften kan heller være slik:

Bratten; - Bodøs mest sentrumsnære topp med panoramautsikt, midnattssol og ro!

Det høyeste punktet på Bratten er 144 meter, på siden mot Fylkesveien. På høyde 137 meter er det etablert en varde som heter Bestefarvarden, så dette er selve hovedturmålet her oppe. Høyden er med andre ord begrenset, men utsikten er likevel på topp! Det er noe spinkel vegetasjon her oppe. Vegstøyen og bystøyen forsvinner som sagt når du kommer deg opp på høyden. Det er satt opp en turbenk like ved varden.

Turbeskrivelse fra Kvalvika, 2 km tur/retur:

Like utenfor tunnelen til industriområdet Kvalvikodden er det plass til endel biler på siden av vegen. Er det fullt her bruker det å være flere parkeringsplasser ovenfor stranden. Husk at dette er så bynært at du like gjerne kan sykle eller gå hit. Gå opp trappen med skilt som peker mot Bestefarvarden og følg berget videre oppover langs en tydelig sti. Etter hvert blir det flere mulige stier du kan følge. Bare du går i riktig retning (nordøst) velger du selv hvilken du vil gå av disse. Da du når toppen ser du etterhvert Bestefarvarden – plassert på kanten mot sjøen.

Tunnelen til industriområdet Kvalvikodden er nå stengt for turgåere. Vil du gå en rundtur via Kvalvikodden er dette likevel fullt mulig. Da følger du en for det meste synlig sti sørvestover nedover fra Bestefarvarden. Denne kommer etter hvert inn på anleggsvegen, som du kan følge helt ned til industriområdet. Her nede finnes det ei vik med det artige navnet Ølkanna. Hold avstand hvis anleggsmaskiner er i sving i området. Litt før tunnelen må du da finne stien som passerer over åsen hvor tunnelen går og tilbake til trappa, ca 20 høydemeter opp igjen.

Turbeskrivelse fra aktivitetsparken, 1,4 km tur/retur: Parkeringsplassen ved aktivitetsparken har veldig god kapasitet - men har en noe forvirrende inn- og utkjøring. Gå til parken, følg den asfalterte parkvegen (veg nr to) nedover og gå igjennom røret under turstien. Ta venstre og gå rett fram oppover lia, etterhvert mot høyre og opp til trappa. Det er satt opp en trapp med 55 trinn i en bratt renne som gjør det ganske greit å komme seg opp eller ned. Men ruten anbefales ikke for små barn eller de med høydeskrekk. Fra trappa og videre oppover til Bestefarvarden går det en synlig sti som gjør at du greit finner fram. Skal du gå ned denne vegen er det lurt å ta sikte på sjørøverskuta nede i parken for å komme rett på trappa.

 Fra 2023 er sherpastien «Rampentrappa» som Bratten Via Ferrata har bygget den beste ruta opp til Bestefarvarden herfra. Den kan brukes av alle uavhengig om de skal klatre Via Ferrata eller ikke, og er en flott bygget sti i en bratt fjellside!

Utsikt: Fra Bratten er det flott utsikt både over Bodø sentrum, øyverdenen utenfor, mot Landegode og nordsia av Bodø med fjellverdenen der. Se Bodøs «skyline» fra en ny plass! Høyden er begrenset på Bratten, men utsikten er på topp!

Sol og vann: Midnattssol og flotte solforhold alle tider på døgnet er tilstede på Bratten når tiden og været er på lag. Det er veldig begrenset med drikkevann i dette området. Det anbefales ikke å drikke av de små tjønnene på toppen. Begge de to tjønnene er grunne tjønner med dybder på 50 – 100 cm. Dette gjør at de blir fort varme, men også at de har veldig lite vannsirkulasjon, slik at de fort vil bli forurenset om mange bader i dem. Finest er det ved den minste tjønna på kanten. Her er det flotte svaberg å sitte på eller ligge og sole seg på. Her kan du også finne deg en lun plass alt etter dagens vindretning.

Annet: Bratten er med sin nærhet til byen en av Bodøs bytopper. Med sin begrensede tidsbruk er Bratten en ordentlig «rask-tur-etter-jobb-før-du-spiser-middag-tur»!

Bratten aktivitetspark er et flott og mangesidig tilbud på nordsiden av fjellet Bratten. Her finner du asfaltbane for RC-biler (radiostyrte biler), frisbeegolfbane, Pelles Mini-Trafikkskole, trial-anlegg, ATV-kjøring, klatrevegger, trafikksikkerhetssentret Mind, musikkstudio (Scene Bratten), scene med naturlig amfi, paintballbane, gapahuker og samlingsplass med mer! Området er stort, og det er åpent for alle. Solforholdene her nede er absolutt ikke av de beste, og laangt under forholdene oppe ved Bestefarvarden, men området har noe for de fleste.
Tilbake til innholdet