Bratten og Bestefarvarden - Turbading

Gå til innhold

Bratten og Bestefarvarden

Sentrumsnært - "den nære marka"
Bratten; - Gammel søppelplass som er omringet av industri og veg.
 
           - En flott aktivitetspark som kommunen har laget til.
 
Dette har vært tankene om stedet, og gjort at selve fjellet Bratten aldri har vært særlig brukt før 2016. Går du opp dit får du imidlertid en flott utsikt både over Bodø sentrum, øyverdenen utenfor, mot Landegode og nordsia av Bodø med fjellverdenen der. Midnattsolen og flotte solforhold er på plass her. Bystøyen blir borte da du har kommet opp. Så overskriften kan heller være slik:
  
Bratten; - Bodøs mest sentrumsnære topp med panoramautsikt, midnattssol og ro!

Det høyeste punktet på Bratten er 144 meter, på siden mot Fylkesveien. På høyde 137 meter er det etablert en varde som heter Bestefarvarden, så dette er selve hovedturmålet her oppe. Høyden er med andre ord begrenset, men utsikten er likevel på topp! Det er noe spinkel vegetasjon her oppe. Vegstøyen og bystøyen forsvinner som sagt når du kommer deg opp på høyden. Det er satt opp en turbenk like ved varden.

For å gå opp til Bratten er det enklest å starte ved Kvalvika. Like utenfor tunnelen til industriområdet Kvalvikodden er det plass til endel biler på siden av vegen. Tunnelen er nå stengt for vanlige turgåere. Etter at trappa er forsert er det enkelt å følge berget oppover. Vil du gå en rundtur via Kvalvikodden er dette mulig selv om tunnelen er stengt. Da følger du en for det meste synlig sti sørvestover nedover fra Bestefarvarden. Denne kommer etter hvert inn på anleggsvegen, som du kan følge helt ned til industriområdet. Her nede finnes det ei vik med det artige navnet Ølkanna. Hold avstand hvis anleggsmaskiner er i sving i området. Litt før tunnelen må du da finne stien som passerer over åsen hvor tunnelen går og tilbake til trappa, ca 20 høydemeter opp igjen.

På andre siden mot aktivitetsparken er Bratten veldig bratt, men det er mulig å komme seg opp eller ned herfra også. Da må du følge en ganske bratt renne oppover eller nedover, hvor det er satt opp en stige. Det enkleste her er å gå denne vegen opp, ikke ned. Anbefales ikke for små barn. En fin rundtur også dette, da må du følge gang- og sykkelvegen ned mot Kvalvika på deler av turen.

Begge de to tjønnene er grunne tjønner med dybder på 50 – 100 cm. Dette gjør at de blir fort varme, men også at de har veldig lite vannsirkulasjon, slik at de fort vil bli forurenset om mange bader i dem. Finest er det ved den minste tjønna på kanten. Her er det flotte svaberg å sitte på eller ligge og sole seg på. Her kan du også finne deg en lun plass alt etter dagens vindretning. Utsikten er også på topp her!

Har du aldri vært på Bratten før anbefales det absolutt en tur hit istedenfor tur nr 14 til Keiservarden dette året! Ikke rart at beboerne i kveldsskyggefulle Kvalvika ofte tar turen opp hit, på selve fjellet som skygger for dem. Etter at Bratten har vært med på Ti på topp noen år (min "skyld") har området blitt mye mer brukt.

Bratten aktivitetspark er et flott og mangesidig tilbud på nordsiden av fjellet Bratten. Her finner du asfaltbane for RC-biler (radiostyrte biler), frisbeegolfbane, Pelles Mini-Trafikkskole, trial-anlegg, ATV-kjøring, klatrevegger, trafikksikkerhetssentret Mind, musikkstudio (Scene Bratten), scene med naturlig amfi, paintballbane, gapahuker og samlingsplass med mer! Området er stort, og det er åpent for alle. Solforholdene her nede er ikke de beste, men området har noe for de fleste.
Tilbake til innholdet