Bratten - Turbading

Go to content

Main menu:

Bratten

Turplasser i Bodø 1
Bratten; - Gammel søppelplass som er omringet av industri og veg.
 
           - En flott aktivitetspark som kommunen har laget til.

Dette har vært tankene om stedet, og gjort at selve fjellet Bratten aldri har blitt testet ut før nylig. Går man opp dit får man imidlertid en flott utsikt både over Bodø sentrum, øyverdenen utenfor, mot Landegode og nordsia av Bodø med fjellverdenen der, inkludert Lofotveggen. Midnattsolen og flotte solforhold er på plass her, det samme er to små tjønner med plaskemuligheter. Så overskriften kan heller være slik:

Bratten; - Bodøs mest sentrumsnære topp med panoramautsikt, midnattsol og plaskemuligheter.

Det høyeste punktet på Bratten er 144 meter, på siden mot Fylkesveien. På høyde 137 meter er det etablert en varde, så dette er selve hovedturmålet her oppe. Høyden er med andre ord begrenset, men utsikten er likevel på topp! Varden her er etablert i de senere årene, og kalles blant de som har bygget den for Bestefarvarden. Blant de lokale kalles fjellet for Brattenfjellet eller Kvalvikfjellet, men siden det står Bratten på kartet velger jeg å ha overskriften Fjellet Bratten eller Brattenfjellet.

Vegstøyen og bystøyen forsvinner helt når man kommer seg opp hit. På nedoverturen har man panoramautsikt særlig mot byen.

For å gå opp til Bratten er det enklest å starte ved Kvalvika. Like utenfor tunnelen til industriområdet Kvalvikodden er det plass til endel biler på siden av vegen. Er det fullt her er det bedre plass borte ved stranden. Etter et par bratte og ulendte meter i starten er det enkelt å følge berget oppover på en klar sti.

På andre siden mot aktivitetsparken er Bratten veldig bratt, men det er faktisk mulig å komme seg opp herfra også. Da må man følge en ganske bratt renne oppover eller nedover (se bilde i galleriet). Det er også mulig å komme seg opp på yttersiden av tunnelen. Vil man gå en rundtur er det nok best utsiktsmessig sett å gå opp på yttersiden og ned på Kvalvik-siden.

Begge de to tjønnene er grunne tjønner med dybder på 50 – 100 cm. Dette gjør at de blir fort varme, men også at de har veldig lite vannsirkulasjon, slik at de fort vil bli forurenset om altfor mange bader i dem. Finest er det ved den minste tjønna på kanten. Her er det flotte svaberg å sitte eller ligge og sole seg på. Her kan man også finne seg en lun plass alt etter dagens vindretning. Utsikten er også på topp her!

Har du aldri vært på Bratten før anbefales det absolutt en tur hit istedenfor tur nr 14 til Keiservarden dette året! Ikke rart at beboerne i skyggefulle Kvalvika ofte tar turen opp hit, på selve fjellet som skygger for dem. Området virker også å være populært blant hundeeiere.

Bratten aktivitetspark er et flott og mangesidig tilbud på nordsiden av fjellet Bratten. Her finner man asfaltbane for RC-biler (radiostyrte biler), frisbeegolfbane, Pelles Mini-Trafikkskole, trial-anlegg, ATV-kjøring, klatrevegger, trafikksikkerhetssentret Mind, musikkstudio (Scene Bratten), scene med naturlig amfi, paintballbane, gapahuker/samlingsplass med mer! Området er stort, og det er åpent for alle. Solforholdene nede ved aktivitetsparken er ikke de beste, men området har noe for de fleste.
Back to content | Back to main menu