Svensdalsfjellet - Turbading

Gå til innhold

Svensdalsfjellet

Bodømarka
På tur opp til Svensdalens fjell!

Denne turbeskrivelsen ble i sin tid skrevet for denne siden, og senere også for Ti på topp.

Høyde: 607 moh, med ca 560 meters stigning. Startpunkt ligger på 50 moh.

Lengde tur/retur: Ca 12 km.

Turbeskrivelse fra Sandjordelva: Start ved den store parkeringsplassen ved Sandjordelva (den mest brukte parkeringsplassen for skiturer om vinteren), 4,8 km fra rundkjøringen på Bertnes. Følg skiløypa oppover. Etter ca 1 km tar du til venstre og nesten med en gang høyre. Her følger du den gamle skiløypa, som nå er en hesteveg/skogsveg. Denne følges langt oppover i Sandjordlia, den går helt opp til den private «hytta i fjellet». Like før denne hytta tar du av sti til høyre oppover. Etter ca 400 meter dreier du venstre og går rett vest opp til Svensdalsfjellet.

Alternative startpunkt er ved Mosti, hvor det går en fin rute oppover via Mostifjellet. Men parkeringsforholdene der er ikke de beste. Å gå fra Steinmoen på skogsvegen oppover Svensdalen er også en mulighet. Fra Nordsia er det flott å starte på Skjelstad, dette er suverent raskeste veg opp på Svensdalsfjellet. Denne går oppover bratte Bjørndalsaksla, hvor det er satt ut tau. Langs denne ruten er det også et par åpne hytter, Jaktslottet og Jegerheim. Men her er det bare plass til et par biler maks (like ved Skjelstad-skiltet på tur nordover). Du må også «gå igjennom» en boligtomt for å komme til stien opp.

Merking: Ingen merking til Svensdalsfjellet.

Utsikt: Utsikten er som på de andre plassene her oppe: *spektakulær*! Det er ofte vindfullt her, slik at tiden på selve toppen ofte kan begrense seg. Et tips er da å finne seg en lun rasteplass nedenfor toppen.

Sol og vann: Flotte solforhold, som de fleste plasser ellers i Bodø! Midnattssol når den er mulig å se. Godt med drikkevann tilgjengelig på denne turen, bortsett fra på selve toppen. Sandjordvatnan/Kløkstadvatnan er flotte vann med både strender og svaberg. Disse vannene ligger imellom Svensdalsfjellet og Skautuva.

Annet: Svensdalsfjellet er enn topp i Bodømarkas «høyfjellsområde» imellom Steigtind og Keiservarden. Her oppe kan du vandre i frodige og gressdekte fjelldaler med utsikt alle veier. Noen plasser er det godt mulig å vandre barføtt rundt omkring. Nabotoppen Skautuva er nok mer kjent, men Svensdalsfjellet er en lik type topp. Mange tar disse to toppene på samme tur, særlig om de går turklassikeren fra Skaug til Maskinisten. Svensdalsfjellet er da en liten avstikker fra stien.

Toppen har et litt vanskelig navn, med at noen tursider før bl a har kalt den for Svendalsfjellet. Men Svensdalsfjellet er da det rette som står på kart.
Tilbake til innholdet