Heggmovatnet på skøyter - Turbading

Gå til innhold

Heggmovatnet på skøyter

Turskøyting
På tur på et drikkevann med nok vann til å forsyne en millionby?

Heggmovatnet ja. Et stort vann beliggende imellom fjell i Sjunkhatten nasjonalpark. Det er vel kun selve vannflaten som ikke inngår i nasjonalparken. Vannet er rundt en mil langt. Heggmovatnet er Bodøs drikkevannsforsyning, med vann nok til å forsyne en millionby (kanskje flermillionersby?). Det er både dypt og stort (105 meter dypt på det dypeste, se på dybdekartet jeg har lagt til)! Du parkerer på innerste parkeringsplass på Heggmoen og går en av de to driftsvegene ca 1,5 km oppover til vannet.

Vannet fryser sent og du kan bare glemme å forvente fine skøyteforhold hver vinter her. Men når først isen er der – er det en tur du bare ta! Det er flotte fjell i alle retninger kloss inntil vannet. Fjell du garantert ikke har sett fra denne retningen før. Det anbefales å ta en tur inn mot Bogvatnet og se på skøyteforholdene der. Du går inn på venstre side (vest) av den ganske lave men iøynefallende Bogvasskampen.

Lengde: Tur/retur på selve vannet blir ca 20 km. Legger du til en tur opp til Bogvatnet blir turen minst 25 km lang.

Kjente isproblemer: Heggmovatnet er et «komplekst» vann, siden det både er stort, langt og regulert til kraft og drikkevann. Innerste del mot demningen og «hjørnet» ved inntaket til drikkevannet er faste plasser å holde seg unna. Resten av vannet må du selv vurdere forholdene. Selv om isen er trygg èn plass på vannet er det langtfra sikkert at den er det en annen plass. På dette vannet er det derfor ekstra viktig å ha utstyret i orden og være istand til å bedømme forholdene.

                   

Jeg hadde en super tur inn mot Heggvassbu (JFF-hytte) og Heggvassbotn i februar 2014 (skøytevinteren). Jeg vandret en avstikker opp mot Bogvatnet, som også var et flott område å skøyte i (!), før turen gikk tilbake over Heggmovatnet igjen. De 10 km tilbake gikk fort i medvinden den dagen! Neste tur ble ikke før i 2021. Da var det fin is med et par cm nysnø på første halvdel av vannet. Så kom vi til et parti med isflakis, og etter vandring på disse noen hundre meter snudde vi. Dessverre! Andre på tur her som gikk over hele dette dårlige området på ca 1 km, fant ekstra fin skøyteis i den andre enden! Så det lønner seg ofte å gå lenger :-)


Tilbake til innholdet