Småvatnan under Steigtind - Turbading

Gå til innhold

Småvatnan under Steigtind

Nordsia

Småvatnan er noen relativt ukjente vann beliggende i et flott og lite brukt område. Dette er de tre Småvatnan som ligger vest for og ovenfor Steigtindvatnet. På nordsiden (nedenfor) av Steigtindvatnet ligger det også noen vann som heter Småvatnan, så det er greit å ikke forveksle disse.  Som om ikke det er nok ligger det også noen Småvatnan på andre siden av Kvitheia.

Letteste adkomst er å gå fra Skaug. Da følger man turveien som går ca 150 meter etter at man har tatt av Fv834 ved samlingshuset på Skaug. Denne går langs Maritelva bort til Forsan, hvor det er etablert gapahuk med bordbenk og turpostkasse. Ved Forsan må man gå ca 200 høydemeter opp fjellsiden. Dette går rimelig enkelt. Når man er kommet til høyde 239 ser man Småvatnan og kan selv bestemme hvilket man vil gå til. Lengde en veg til Småvatnan er ca 3,5 km denne vegen.

Det er også mulig å gå fra Fv834 på toppen etter de store svingene etter Valvikdalen. Her går det diverse stier til hyttene ved Steigtindvatnet. Etter hvert blir det vanskelig å finne en klar sti, men så lenge man vet veien er det ikke noe problem. Området er ganske kupert, så det er en del opp og ned bratte berg. Avstanden fra veien er faktisk bare litt over 1,5 km i luftlinje, men det tar likevel tid og er strabasiøst å komme seg hit.

Hvis man vil ta seg en tur ned mot Steigtindvatnet er det veldig greit å følge bergene 150 høydemeter nedover dit. Da kommer man ned til ei fin vik med flott sandbunn. Steigtind kneiser forøvrig flott i bakgrunnen på mye av denne turen.

Alle tre vannene er flotte og ganske like små vann. Det fineste vannet både for svømming og båling er det nederste vannet (195-vannet). Her er det en flott bålplass like ved vannet. Begge gangene jeg har svømt der har vannet gitt stor badeglede. Det er fint å svømme over på tvers av vannet, eventuelt ta seg en lengre tur på langs av det. De to gangene jeg har vært der har vannet vært 21 grader og 17 grader.

De to øverste vannene er grunnere og gir ikke like stor badeglede, selv om det absolutt er mulig å finne seg en plass å svømme også her. Det tredje vannet synes forøvrig ikke på kart før man har zoomet ekstremt langt inn. Derfor vises det heller ikke på papirkart.

I hele området er det flott utsikt mot Mjelletindene og Steigtind. På tilbaketuren til Skaug får man en flott utsikt mot Skaug og sjøen utenfor.
Tilbake til innholdet