Kvilebua og Banhallaren i Borstulia - Turbading

Gå til innhold

Kvilebua og Banhallaren i Borstulia

Bodømarka
Her kommer et tips om to flotte stoppeplasser i Bodømarka. På tur opp mot Bostoliskardet (den vanligste løypa) kommer man i en bakke forbi en skiltet avstikker opp en skogsveg. Herfra er det ca 300 meter til Banhallaren og ca 900 meter til Kvilebua.

Noen vet om disse plassene, mange gjør ikke det!
Banhallaren (Barnhellaren på kart, Banhellaren noen andre plasser) er en utrolig flott beliggende gapahuk. Observante skiløpere på veg mot Erlingbu har garantert sett gapapuken oppe i lia ovenfor Furumoen og lurt på hva dette er slags plass. I gapahuken er det sitteplass til 3 (kanskje 4) personer. Det er også en stokk like ved med plass til 3 personer. Det er satt ut ved slik at det er enkelt å lage seg et bål (i tillegg er det mye bålved i skogen rundt).
Banhallaren betyr «en berghule som var så lav at bare et «ban» kunne stå oppreist der». Banhallaren ble brukt som oppholdssted når folk slo i området (tatt fra plakat i gapahuken).
 
Sandhornet er en selvfølge i horisonten fra gapahuken. Lignende med Soløyvatnet og store deler av Bodømarka. Børvasstindene ligger også og lurer gjemt bak noen grantre. ”Spionering” på skiløpere på veg mot Erlingbu er likevel nærmeste utkikkspunkt om vinteren.

I senere tid er det noen som har skoget i området ved gapahuken, slik at utsikten nå nærmest er perfekt! Børvasstindan er kommet godt fram. Grunneier virker ifølge plakat på gapahuken dog ikke like fornøyd - men det er liten tvil om at utsikten ble mye bedre med dette.

Solforholdene er gode ihvertfall fram til kl 17 i selve Banhallaren, og kanskje til kl 18 ved sittestubben like ved. Kveldssol er det dessverre dårlig med. Da kan man heller forflytte seg opp mot Kvilebua.

Kvilebua ligger 650 meter lenger opp i Borstulia (kalt uthuslia blant lokalkjente). På døren blir man ønsket velkommen med «velkommen inn». Her er det sitteplass for i hvert fall fire voksne, og det er en ovn der for å varme opp bua. Utsikten fra selve bua er flott, selv om den selvsagt begrenses noe om sommeren pga løv på trærne. Det er bålplass utenfor bua og solforholdene er gode her oppe. 22. september går solen ned rundt 1830.

Kvilebua ble i løpet av 2014 ”omdøpt” til Hans-Bu, sannsynligvis etter initiativtakeren til bua. Flott med ildsjelder som får til slike ting!!
 
Sannsynligvis er det samme person(er) som har bygget Kvilebua som har bygget Banhallaren (?)

Med passende sykkel er det godt mulig å sykle opp hit om sommeren. Nå til dags med fatbike og diverse utstyr sykler jo folk i marka hele året.

Historie fra Bodin bygdebok:

Før veien gjennom Hopshamran' kom, fulgte folk fra innergårdan' og Skjerstad ei sti som førte helt oppunder Steigtind. Der bodde Storbakk'-Enger, og hos henne brukte en å overnatte. En gang kom det ei jente til Enger. Hun skulle til byen for å føde, men det gikk fortere enn som så: Under en heller i Borstolia fikk jenta to barn. Der har det seinere hett Ba'nhellarn.
Tilbake til innholdet