Ljøsenhammeren - Turbading

Gå til innhold

Ljøsenhammeren

Skiturer

Ljøsenhammeren (også kalt Ljøsenhammer noen plasser) ligger langs Kulturveien Fv 812 mellom E6 i Saltdal og Fv17 i Saltstraumen. Skal man kjøre Mo - Bodø tar det ikke mer enn et kvarter ekstra å ta denne veien. I kilometer er det ikke lenger, men veien er noe langsommere. Per Carlsson Fjellmann, som bl a Per Karlsa-tinden er oppkalt etter, bodde ved Ljøsenhammeren de siste delene av sitt liv.

Ljøsenhammeren Cafè ligger der fint plassert for en stopp. Det er en koselig cafè som kun er åpen alle dagene i sommersesongen, men da har de i tillegg flere middagsretter å tilby. Fra en gang i mars har de vanligvis oppe i helgene, da har de den gode åpningstiden 11 - 20. Selvfølgelig har de Saltenspesialen Møsbrømlefse å tilby, ilag med flere ting som f eks øl. Det må være et supert tilbud for hytteeiere å dra dit å kjøpe seg en middag med noen øl. I tillegg leier de ut hytter og caravanplasser. Ljøsenhammeren ser like fint ut både som sommer- og vinterturmål.

Ljøsenhammeren Cafè fikk stadig nye drivere de siste årene, og etter 2011 har det ikke vært drift der. Omradet passer likevel bra for en stopp når man kjører forbi.

Like ved cafèen er det ofte mange geiter som oppholder seg. Da jeg og Erling kjørte forbi engang var det nesten som de ville inn i bilen. Geitene har sin egen seter der. Ifølge sidene til Fv812 kan man besøke geitfjøset under melking. Hjemmesidene til cafèen sa en gang at de har flott natur med gode jakt og fiskemuligheter på sommeren, og et veldig bra skiterreng om vinteren. Ljøsenhammeren er plassert rett innenfor grensa til Bodø kommune (på grensen til Saltdal). Fram til Skjerstad ble en del av Bodø kommune i starten av 2005 lå det altså i Skjerstad.

Det finnes planer om å etablere et dolomittbrudd på Ljøsenhammeren. Planene er enda ikke godkjente. Dette er en typisk plass hvor det ikke akkurat er flust med arbeidsplasser, så sånn sett er dette bra. Men hvis det går mye utover naturen i Ljøsenhammeren er det tilsvarende negativt. Firmaet som jobber med å starte dette bruddet eier forøvrig Ljøsenhammeren Cafè, men leier cafèen ut til egne drivere.

Søndagsturen mars 2007

Det ble så fint vær søndag 18. mars at vi kjørte til Ljøsenhammeren. Ved kafèen spurte vi om noen hadde noen tips til utganspunkt for en skitur. Vi fulgte tipset, og kjørte opp bakken forbi kafèen og parkerte ved den rimelig store parkeringsplassen der. Det var noen som hadde dratt, så vi fant en plass. Ut med skiene, pulken og det vi skulle ha med oss, så var vi klare til tur. Astrid dro pulken på turen ut, jeg dro den på tilbaketuren. Vi fant oss en fin plass å stoppe, hvor noen hadde laget sittebenker av snøen. Sigurd var virkelig storsulten, i tillegg til et par brødskiver spiste han pålegget av resten av brødskivene. Jeg fikk prøvd nyskiene i noen bakker. Det var virkelig perfekt silkeføre, 5-10 cm nysnø på toppen. Datt ikke en eneste gang, noe som kan tyde på at det var de gamle skiene som sto for mange (ikke alle) av småfallene jeg hadde før. Tilbake ved parkeringsplassen fant vi oss en fin akebakke, hvor vi akte noen ganger. Astrid kom seg hele tiden lengre, så jeg måtte prøve mange gang før jeg kom helt likt. Deretter kjørte vi ned til kafèen og kjøpte oss middag (lammestek med tilbehør) til 140 kr. Stor porsjon og god middag.

Vel, heldigvis har jeg blitt bedre til å skrive siden 2007. Men beholder likevel denne rapporten og Ljøsenhammersiden uendret. Ljøsenhammeren var vel av en eller annen grunn en av de første plassene jeg skrev om.

Tilbake til innholdet