Arkiv - Turbading

Gå til innhold

Arkiv

Diverse
Hvis du merker noen likhetstrekk med turtekster andre plasser, f eks til Ti på topp - så er det fordi det er jeg som før skrev mange av de turtekstene. Men Originaltekstene kommer altså herfra - fra Turbading! This is The Original TiTO :-)

Så ble det mye nytt i denne 2024-oppdateringen. Tussvatnet-siden med alle turforslag (noen nye og kule - sjekk ut) og info. Rønvikfjelllet vann-til-vann og Lommertjønna som nye skøyteturer. Og oppdatering av noen tekster (Sætervatnet ny rundtur, Straumøya «gris»tur). Korseplassen ble til Luneplassen, Bærleia, Storblomheia, Lyslia = nye hemmeligturer. Bestemorengarunden med 255-toppen skirute, Junkerfjellet rundt, Løpsfjellet over, Svartnes på ski med to rundturer = nye skiturforslag. Brattenvika, Hans Jensen-skogen badekulp og heller, Månefjellet, Ulfheim ved Sørstrupen, Hunstadsjøen, Preikstolen i Salten / Kvænflågsætra, Seinessjøen og fallosen på Straumøya, Urbantur i Bodø sentrum, Gråholten, Hvitberget Storforren, Myklebostad golfbaneområdet med de flotte steinbruene = alt nye turer. Skjelstad naturreservat, Vollvatnene, Svartvatnet rundt, Arlia, Soløyvatnet rundt på ski – oppdatering av tekstene.

Oppfyring av vedovn, hvordan begynne å bygge, hvordan barke tre, vedkløyve- og trefellingstips, hvordan lage ryddebål, hvordan bygge et friluftsbibliotek – ja litt kunnskap ville jeg ha ut på nettet også. Turkart på mobiltelefon fikk endelig litt ny tekst – dog ikke en fullstendig sjekk av diverse apper.

Arbeidsgangen i dette. Først må alle bilder gås igjennom og velges ut (da bruker jeg samtidig å ta ut bilder til å lage ny fotobok). Så en nøyere gjennomgang over hvilke som skal brukes – både enkeltbilder i eksisterende turer og helt nye plasser - som da bestemmer hvilke turforslag som blir med. Bildene skaleres ned – dette for å minske plassen siden forbruker. De gis navn. Så er det praktisk å skrive ut skjermbilder av mappene, som er fine å ha å se på når neste steg kommer: finne fram der jeg har gps-spor og så lage til turkart (merke de som har det på de arkene). Så er det tid for å lage tekstene, som merkes med T på det arket underveis i skrivingen. Da er det fint å bla igjennom bilder, turkart osv for å skrive de tekstene. Og ENDELIG tilslutt – kan alt legges inn i programmet jeg bruker på pc – Incomedia Website X5. Det tar tid det også, særlig hvis fotogalleribildene skal ha tekst. Så ja, det er litt jobb. Men en særdeles hyggelig ting å holde på med i det mørke halvåret egentlig, selv om en er litt lei av skjerm i etterkant. Litt lei av skjerm generelt (utenom TV)? Kanskje! Det blir nok ikke noen ny oppdatering med så mange plasser de neste årene. Men kanskje tid til å se på designet til siden??

April 2022: Så ble det tid til en liten oppdatering også i år. Ikke så stor - men endel oppdaterte tekster (blant annet endel fra fjorårets nyheter som jeg ikke rakk å skrive da) - og noen nye plasser (Nesodden, Korseplassen, Skaftbergan, Festvågmarka tursti). Husk også på fjorårets store turskøyteoppdatering. Er DU med på tur i år? :-)

April 2021: En «well-awaited» oppdatering er endelig klar! Første oppdatering og arbeid med denne siden på over to år! Vel, alle turtekster er ikke klare enda, men de kommer nok etterhvert. Men både turkart, gps-spor og fotogalleri er klart. Alt er klart, også tekstene, på den største oppdateringen i denne omgang: den nye turskøyteseksjonen! Inspirert av en langvarig skøyteperiode i vinter fikk jeg motivasjon til å lage egne turskøyteturer.

Det er 20 egne turskøyteturer som er lagt inn (gå inn her og se!). Så er også Asylsætra, Durmålsvassknubben, Fjellfjellet, Frostfjellet, Geitnakken, Granittbenken (hemmeligplass), Grønlihågen, Høgheia og Haukåsen, Klatretreet ved Kalvhagen, Lapplia, Ljønesheian, London (det er faktisk en turplass som heter det i Bodø!), Markatur innenfor Løp Gård, Middagsrevva – Melgrova, Pinfjellet, Trillingsforra (hemmeligplass), Turstien i Festvågmarka, Varden på Straumøya og Åsleira lagt inn som egne turer!

Oppdaterte «gamle» turer, noen med nye bilder og noen også med ny tekst: 255-toppen, Auvika (nå med hulen inkludert!), Bodøelv elvepark (med Trafikkparken), Bremnessanden og det nye Brømnesberget, Geitvågen, Mjåvasslia, Nyholmen Skandse (endelig har jeg knekt parkeringskoden der!!), Ramnflåget i Tverlandsmarka og Selforslia. Også noen enkle tekstoppdateringer utenom dette.

Februar 2019 – lørdag 24. februar: Da er årets oppdatering, med turene fra 2018 klare! Det ble en ganske stor oppdatering. Kanskje dette er det siste året med så store oppdateringer – og at oppdateringene vil bli mindre i årene framover - men siden vil alltid bestå! I hvert fall så lenge det er noen i live som betaler for den og «passer på den».

Så er det alltid et spørsmål om hvordan turene skal organiseres på siden. Jeg har jo valgt å dele det opp i plasser, Nordsia, Bodømarka osv. «Hamburgermenyen» er ikke bare praktisk – men den fungerer vel.

Nye plasser: 255-toppen, Asylhaugen, Fenes rundt, Firholmtind, Himmelsynheian, Hovden 136, Jakelikollen, Langvassbu (hytte over Skjerstad), Litltind, Løpsfjellet, Mostifjellet, Nordlandsdalen, Sandkollen, Strindatjønna, Tuvfjellet og Vakkerskogen. Flere ulike plasser i tillegg (over 20) har fått oppdaterte bilder, oppdatert tekst og gps-spor lagt inn! Slik at mange turmål har nå fått en oppdatert tekst som jeg er sånn høvelig fornøyd med. Likevel gjenstår det mange med gammel tekst som ikke akkurat er like god - men sjarmerende :-)

April 2018: Siden er blitt gjort mye «lettere» - fra 21 GB til 2 GB!! Dette i form av at alle bilder tidligere var lagt ut i fullt format i "bakgrunnen" – mens de nå kun ligger ute i det formatet som de vises i. Hjemmesideprogrammet jeg bruker har sitt eget optimaleringsprogram som automatisk fikset dette. Siden blir da mye raskere å jobbe med og gjøre endringer i. Den synlige kvaliteten på bildene er akseptabel på tross av denne «optimaliseringen».

Februar 2018, 03.02.18: Da er alle turmålene jeg besøkte i 2017 blitt lagt inn på siden! Nye: Alstadfjæra, Danmarksvatnet og Storgrovvatnet, rundtur Kleiva/Ku-veien, Naurstad med Naurstadpytten, Skauskardvatnet, Storjord med Kjemåfossen rundtur, Vallemarka, Storliryggen og Skagen. Oppdatert: Langvatnet, Rundvatnet og Store Svartvatnet, Mjelletindan, Sagelva, Vågøyvatnet, Gamlifjellet, Bratten, Pallfjellet og Pallvatnet, Branden ved Kalkfjellet, Skarmoklubben. Gapahuker og Hoppeplasser også oppdatert – gps-spor og nye turkart lagt inn flere plasser. Hemmeligplassene er også oppdatert, med Bystranda, Markastranda, Svabergøya, Svaet, Tomta og Tuppen som nye plasser! Flere oppdatert med nye bilder.

Jeg vet at "hamburgermenyen" er veldig upraktisk, særlig på vanlig pc. Håper å få det fikset.

April 2017: Det har vært endel arbeid med å bedre oversiktligheten på siden (det begynner etterhvert å bli mange turmål!). Alfabetisert turmålene under hver bolk. GPS-spor lagt inn der jeg har (under halvparten av turene). Turkart lagt inn på alle, også Helgeland og Rana. Med en zoomløsning som ser ut til å fungere mobilt. Så var responsiv design faktisk borte på nettbrett og mobil en stund, testet ut hvordan den vanlige menyen fungerte på disse plattformene. Gallerier endret til automatisk kjøring for de fleste. Her kan man zoome i bildene, selv om det ikke er optimalt (teksten blir borte når man holder pilen over bildene). Til sist hadde hjemmesideprogrammet jeg bruker også en søkefunksjon i nettsiden, som ble lagt til.

Nye plasser: Arlia, Bodøelv elvepark, Bordstulia, Branden ved Kvikstadheia, Brannen i Bodømarka, Eggesvik, Ersvikhammaren og Ravnfloget på Straumøya, Heialøypa, Hopen til Maskinisten, Junkerfjellet, Kleiva ("Løpsfjellet nord"), Kålhusløypa, Langliløypa, Moloen i Bodø, fine stoppeplasser langs landevegen imellom Oslo og Bodø, Pallrakken, Salstraumen rundtur i marka, Sandjordløypa, Sankt Olav og Tverrbrennstua, Skarmoklubben, Skautuva, Soløyvatnet rundt, Steinmoen, Svartvassheia, Trolldalsveien, Tussvassløypa, Valnesvatnet og Ørntuva. Alenelia, Oasen, Svartlavvoen og Værnesodden helt nye hemmeligplasser. Så er det et mål å få noen nye fjell inn som "hemmeligplasser" også (ikke nesten bare ha vannplasser her).

Mai 2016: Grunnet arbeid med mye annet frivillig arbeid enn dette drøyde den endelige oppdateringen av siden ut i år. Å sitte helt til lyse mai og jobbe med disse innendørstingene er uvant meg. Men endelig er disse nye stedene lagt inn: Stier i Bodøsjøen, Bremnesodden, Evjenrunden med Nattmålstuva, Fjellheim, Først-til-mølla-gapahuken, Geologistien på Åseli, Heggmotind, Hunstadtoppen, Høyde 280 Heggmoen, Isvasstind og Isvatnan, Det naturlige «badelandet» i Nissedal, Kulpen i Langvasselvfossen, Turstien i Løpsmark, Meløy, Mørkvedbukta, Oteråvatnan, Osvatnet, Ramnflåget, Ravnfloget i Tverlandsmarka, Sadelvatnet, Sandfjellet rundt, Sandhornet, Sandjordvatnan og Storfjellet, Skånlandsfjellet og Middagsfjellet, Storvarden, Støverrunden, Svensdalsfjellet, Telnestind, Kjølviktind og Sandvikfjellet, Thai-huset, Bogafjellet rundt, Brensla, Ånes og Kvitnes.

I tillegg noen «spesial»: Gapahuker i Bodøområdet, Åpne hyttebuer i Bodøområdet og Skogsveger og kjerreveger i Bodøområdet. Flere «hemmeligplasser» også lagt inn med Tett-i-tett-tjønnene, Gammen, Grønndalen, Perlevatnet, Grønnhoppevatnet, Solbadevika og en idyllisk elvekulp og grillplass på plass. I tillegg er flere fotogallerier oppdatert. Tekst fra tidligere års turmål som kanskje ikke er altfor bra har ikke blitt gjort noe med. Turkart lagt inn for de aller fleste Bodø-turmål! En del GPS-spor også på plass. Ny side med info og tips om turkart på mobiltelefon her.

Børtind (rundtur fra Åselibrua og ned til Børvatnet med sykkel tilbake), Ryptind 1111, Kvalhornet med alle de flotte tingene å se fra Bringsli, Gjura, Klettkoven mangetopperstur og til sist Platåkulpen lagt inn! Per Karlsa oppdatert.

Programmet jeg bruker til siden min har endelig fått såkalt responsivt design, som skal gjøre siden tilpasset mobiltelefoner og nettbrett. Men dette har bare gjort at besøkende fra mobil og nettbrett møter en dårlig "hamburgermeny" istedet for den ordentlige menyen - en hamburgermeny som ikke er så lett å navigere i. Derfor anbefales det å inntil videre se på siden fra datamaskin, som gir en best opplevelse.

21. april 2015: Manglende kartlinker er lagt inn. Bruker Finn kart til dette. Det finnes bedre løsninger der ute, men dette er et eget og tidskrevende prosjekt i seg selv med alle sidene. Kanskje neste vinter...nå er det vår! Tar gjerne imot tips rundt bedre måter her. Nettsiden er ikke 100 % mobil- og brettvennlig, men den fungerer likevel ganske bra når jeg har sjekket fra disse plattformene. Eget program for å lage den mobil- og nettvennlig koster endel mer enn det jeg bruker i dag.

19. april 2015: Siden er nå for det meste ferdig oppdatert. Den veldig fine sommeren i 2014 gjorde at det ble mange turer. Særlig turmålene rundt Mo i Rana er oppdatert, men også Bodø har fått en bra oppdatering. Nye og oppdaterte plasser: Solvågtind, Revelen, Frosktjønna, Gamlifjellet, Granneset og Bredek, Straumbotn, Neverelvfjellet, Tverlandet med Tverlandsmarka og Holmen, Småvatnan, Munkhausen, Børvatnet, Brennesodden, Elvefjorden, Djupfjorden (Børelva friluftsområde), Kvilebua og Banhallaren i Borstulia, Nyholmen Skandse, Gløsvatnet, Djupdalstjønna, Selforssjøen, Storvika Fv17, Dalselvstranda, Sjurnakken og Vågnakken, Soløyvatnet (Slankneset), Mjølan med Mjølanstranden, Storvika, Vallabotn, Sandviksanden (Langsanden), Kretjønna, Fjellet Bratten, Paradisbukta (Store Hjartøya), Keiservarden, Gåstjønna og Svarttjønna + en del nye galleribilder. Hoppeplassgalleriet kraftig fornyet!

30. mars 2014: Endelig har jeg fått skrevet inn tekst på alle sidene. Det er mange nye og endel oppdaterte turmål med mange nye bilder her. Godt over 2000 bilder totalt! Eksempler er flere sider fra Kjerringøy, bading i en tidevannsstrøm (Botnstraumen), Finnkonnakken er grundig oppdatert, Mjønestind er besøkt, Misværmarka - Breivikdalen, skøytetursiden etablert, egen side for hoppeplasser/stupeplasser, varme vann i området, flere skiturmål er lagt til, 3 hytter er kommet til i hyttetipssiden osv. Sjekk det ut! Noen videoer er også lagt til, men disse er ikke laget med denne siden i tankene, så kvaliteten er kanskje ikke 100 % på alle. Søk på "turbading" på Youtube.

Så skrev jeg ikke noen slike oppdateringer i årene før 2014 - selv om siden jo har bestått lenge før dette.

Se også "badearkivet" fra de tidligere år.
Tilbake til innholdet