Langvatnet, Rundvatnet og Store Svartvatnet - Turbading

Gå til innhold

Langvatnet, Rundvatnet og Store Svartvatnet

Bodømarka
Dette er tre vann som ligger dypt inni Bodømarka, i et område hvor folk flest helst går på tur når det er skiføre. Et sommerbesøk hit anbefales likevel! Fiske, bading, telting, båling, alenetid? Et perfekt område for alt dette!

Området nås enten fra Soløyvannsvegen (sti mot Erlingbu og forbi) eller fra Vatnlia ved Vatnvatnet. Fra Soløyvannsvegen er det mye bløte partier og myrer etter at man har passert Furumoen. Fra Vatnlia følger du sti mot Steigtind opp forbi fossekulpen ved Langvasselva. Etter at stien (som du ikke følger) tar av mot Steigtind går du i et veldig lite brukt område på sommerstid. Det er også mulig å nå området ned Skauskardet fra Skaug-siden.

Rundvatnet er det innerste vannet, beliggende i et fredelig villmarksområde under «Steigtindtrollet», noe over 2 km fra Erlingbu. Det går sti opp hit fra Langvatnet, som dog er noe uklar enkelte plasser. Men bare følg rett retning så finner du fram. Mest vanlig er det nok å gå utpå rundingen (halvøya) som ligger ved utløpet av vannet. Her ute er det noen fine fiskeplasser, i tillegg til flere aktuelle og veldig høye hoppeplasser. Like ved utløpet er det ei fin vik med en liten strand. Går du til nordsiden eller østsiden av vannet er du nok garantert å få være alene! Holmen i øst ser jo forlokkende ut. Rundvasstjørna er et mindre vann noen hundre meter nedenfor Rundvatnet. Her er det også fint å svømme, med ofte noe varmere vann enn Rundvatnet. Rundvasselva nedenfor Rundvasstjørna har også en fin kulp til dette formålet!

Langvatnet er et langt og tynt vann nordøst for Erlingbu. Om vinteren går det iblant skiløyper over vannet mot Hopen. Løypa over Store Svartvatnet har blitt den vanligste ruta imellom Erlingbu og Hopen, men noen ganger går det nok noen over Langvatnet også. Ved østsiden av vannet er det noen potensielle hoppeplasser. En plass ved vannet er det en flott strand. Noen av Bordstulitjørnan imellom Erlingbu og Langvatnet er også flotte mindre tjønner (gjelder ikke alle).


Store Svartvatnet er selve øyvannet i Bodømarka! Ute i vannet er det flere øyer. Når man står oppe ved Erlingbu ser man ned til den ene enden av dette vannet. Idrettslaget på Tverlandet bruker å kjøre opp skiløype over vannet fra Hopen og til Erlingbu. Det er noen veldig flotte plasser ved vannet. Se på bildet med den flotte furua i bildegalleriet. Også noen mindre steinstrender på østsiden av vannet. Da jeg gikk en rundtur i marka her vasset jeg faktisk over Store Svartvatnet mot nord i vannet (se på kartet). Med sekken på ryggen og skoene i handen gikk dette fint, selv om ikke alt i sekken holdt seg tørt (hadde ikke planlagt dette, gjorde det for å spare litt tid). Jeg stoppet også og svømte ut til en av øyene i vannet. Deilig! Branden ved Kalkfjellet ligger rett opp fra Store Svartvatnet.
Tilbake til innholdet