Per Karlsatind - Turbading

Gå til innhold

Per Karlsatind

Resten av Bodø
Saltens best besøkte 1000-meters-topp!

Høyde: 1031 moh, med ca samme stigning. Startpunkt ligger på 5 moh.

Lengde tur/retur: 6 km. En rundtur fra Mølnbukta, opp til Per Karlsatind og ned til Valnesvatnet er ca 12 km. Ca 6 km tilbake til Mølnbukta fra Valnesvatnet i bil, til fots eller på sykkel.

Parkering: Etter Osan, ved Mølnbukta 10,5 km sør for Saltstraumbrua på Fv17, er det bra med parkeringsplasser øst for den skiltløse avkjøringen til Fjell. Vær obs på at på ekstra fine dager kan parkeringsplassen bli full. For utgangspunkt ved Valnesvatnet tar man av Fv17 på avkjørsel ved utløpet av vannet, kjører over brua og finner seg en plass ved vegen opp mot venstre.

Rutebeskrivelse fra Mølnbukta: Fra p-plassen (5 moh) krysser man veien og går 30 meter tilbake mot Saltstraumen, der ser man en godt synlig sti som går oppover skogen i Storadalen. Særlig i starten er det ganske bratt. Skogen slutter på ca 400 høydemeter, vest for Stortind. Videre fortsetter turen oppover, forbi Stortind og Legdknubben, i et terreng hvor det er godt mulig å gå i joggesko. Her bestemmer man selv om man vil opp på Stortind, som er ca 500 meter ekstra hver veg. Etter å ha passert Legdknubben på sørsiden kan man velge om man vil gå opp til skaret og følge eggen opp til toppen, eller ikke gjøre det. Eggen er den mest spektakulære varianten, med litt luft hele veien – og er enkleste veg opp. Fra skaret og opp til toppen er det ganske steinete. Siste del opp til toppen er ganske bratt men likevel grei å gå.

Rutebeskrivelse fra Valnesvatnet: Ca 80 meter fra krysset etter brua går det en beskjeden og umerket sti oppover skogen, ca midt på parkeringsplassen. Etter hvert passerer man Ørnliknubben, Knubban, Fjellfjellet, Falkflågfjellet og Skyttarbratten på fjellryggen – med flott utsikt mange veier. Like før Legdknubben kommer man inn på den mest brukte ruten opp til toppen. Kommer man nedover denne ruten er det greit å se litt ekstra på kartet ved Knubban, siden det er noe lettere å gå feil ned herfra. Etter Ørnliknubben går det sti ned til Valnesvatnet.

Utsikt: Fra toppen er det utsikt i alle retninger. Særlig fint er det å se mot Børtind, tindan «innafor» og oppover Åselidalen. Falkflågdalen, Munkhausenområdet, Straumøya, Bodø by, Landegode og midnattssolen er andre flotte utsiktspunkter.

Annet: Per Karlsatind / Per Kalsatind på 1036 moh er den spisseste av Børvasstindan når man ser fra Bodø sentrum. Den er en av Falkflågtindan – fjellrekken til høyre sett fra sentrum. Nesten til alle tider av året er sannsynligheten stor for å treffe folk her. Hovedårsaken til populariteten er nok at utgangspunktet er rett ved en hovedvei og at avstanden i antall km er kort (antall høydemeter er ikke kort…) – selvsagt i tillegg til den flotte utsikten! Denne kombinasjonen gir en veldig effektiv stund for de som har fokus på forbrenning.

Det er mulig å fortsette fra Per Karlsatind sørover til Rundtind (1057 moh) og Breitind (1076 moh) – ca 2,5 km forbi Per Karlsatind. På noen kart er visst navnene på de to tindene forbyttet. Vær obs på at dette er en hard tur som går endel ned og opp og at noen kan synes at denne turen er litt vel luftig. Tidligere nevnte Stortind og muligens Rundhumpen (872 moh) er også mulig å inkludere (Rundhumpen er ikke testet ut) – noe som i såfall gjør en rundtur fra Mølnvika og ned Valnesvatnet til en ordentlig hard langtur med over 10 topper for de som er i best form!

Man passerer ingen vann på denne turen, men ved Mølnvika er man like ved sjøen om man vil avslutte turen med å avkjøle seg, og ved Valnesvatnet er det en flott badekulp med hoppemuligheter like ved parkeringsplassen. Ca 400 meter langs den T-merkede stien er det i tillegg en flott sandstrand her. Drikkevann finner man så lenge det er snø igjen i fjellet.


Litt historie fra boken "På tur i Bodø" : Per Karlsatind har sitt navn etter Per Kalsa, eller Per Gustav Karlson, en reindriftssame som holdt til i området på 1800-tallet. I forsenkningen mellom Rundtinden og det som nå heter Per Karlsatind, fant han en flokk sauer som eieren for lengst hadde gitt opp å finne. Det var kommet mye snø, og for å få sauene ned til Falkflåg måtte det tråkkes vei med ski. Per Kalsa giftet seg i 1867 med Britta Stina Mortensdatter. Begge var barn av reineiere. Etterhvert bygde paret seg ei lita tømmerstue på Ljøsenhammeren, ei hytte BOT (Bodø og Omegn Turistforening) senere overtok. Den er nå solgt, etter at næringsvirksomhet i området gjorde stedet mindre attraktivt for drift av turistforeningshytte.

Vi gikk til toppen på en fellestur i regi av turistforeningen i juni 2004 i lag med ca 40 personer – min første tur med BOT. Vi var nede igjen kl 2 på natten etter en flott tur hvor midnattssolen viste seg.

Øverste galleri med nyeste bilder, nederste galleri fra 2004.
Tilbake til innholdet