Tussvatnet - Turbading

Gå til innhold

Tussvatnet

Bodømarka
Ute etter en stille, trolsk og lun skogstur i Bodømarka? I et område som nå tilhører oss alle? Velg Tussvatnet!

Uansett værforhold og tid på året er Tussvatnet en fin tur. Her oppe er det ofte lunere enn andre plasser i Bodøområdet. Kjenner du vinden blåse på Arlia så gir den seg ofte underveis mot Tussvatnet.


Tussvatnet ligger ca 3 km fra den store parkeringsplassen Arlia ved Soløyvannsvegen. Derfra følger du Bagliveien (privat veg hvor det ikke er lov å kjøre inn for andre enn de med rettigheter) ca 1 km. Der tar det av en fin og skiltet skogsvei mot Tussvatnet. Elva og topografien skal gjøre det ekstra kaldt i dette området ved krysset om vintrene (ifølge boken "På tur i Bodø") - så da er det kanskje ekstra varmt om somrene?

Herfra følger du skogsvegen innover i marka. Stigningen er ikke veldig stor, siden Tussvatnet bare ligger 86 meter over havet.

Framme ved vannet kommer du først til utløpet, hvor Bodømarkas Venner i 2017 lagde en flott gapahuk og bålplass. Er det dårlig vær er det kanskje her du vil være. Solforholdene er imidlertid dårlige her, slik at om solen skinner (eller kanskje uansett!) følger du skogsvegen innover ca 800 meter lenger til nordsiden av vannet. Fra Arlia og dit er det totalt 3,8 km. Der er det veldig fint å stoppe for å raste, båle, bade og mye annet. Her ligger BOT (DNT Bodø) sitt anlegg.

Her nede ved vannet kan det på vinddager blåse noe, men naustet gir ofte god ly. Det er ellers ofte vindstille ved Tussvatnet, noe som gir store muligheter for flotte vannspeilinger.

Vanntemperaturen i Tussvatnet kan bli behagelig på finværsperioder utpå sommeren med opp til eller over 20 grader. I slutten av august på slutten av sommeren 2008 var vannet rundt 16 grader. Juli 2014 holdt vannet over 22 grader en ordentlig finværsdag. Rent vann som gir stor badeglede.

Skøytetur på Tussvatnet.

Fra "Tussen", den velkjente steinformasjonen ved Tussvatnet, er det flotte hoppemuligheter. Der kan du enten først klatre opp på Tussen, klatre ned til vannet, og hoppe fra 0-1 meter, eller hoppe fra rundt 5-6 meter på flere plasser. Du kan også svømme til en liten øy, klatre opp og hoppe fra den. Toppen av Tussen (10 meter eller høyere?) anbefales ikke, siden dette er farlig og kun mulig om man treffer absolutt nøyaktig. Igjennom Tussen er det forøvrig en spennende liten grottetunnel som særlig barn kan finne spennende. For små barn er Tussen ulendt.

Tussvatnet er også en fin vintertur, med terreng som passer fint for barn både med ski og i pulk. Løypen er dog ofte "oppgått" av folk som har gått der til fots. Ved naustet er det en flott akebakke som kommer ned fra huset. Merk at om du skal videre opp mot Erlingbu via Pundli-humpan, er terrenget for bratt for pulk.

Tørre dager går det også godt an å sykle til Tussvatnet på vanlig sykkel.

Kommunen kjøpte i 2018 hele den enorme eiendommen på 3200 mål, og Turistforeningen fikk tilgang til byggene. I 2022 ble endelig alt papirarbeidet ferdig rundt etableringen av festetomta slik at det var mulig å gå videre med planleggingen og arbeidet. Og i 2024 blir endelig huset å åpne til leie for folk! Det betyr ikke at prosjektet er helt ferdig (det er mere å gjøre på huset, og naustet finnes det store muligheter for). Se den helt egne siden jeg laget i forbindelse med at jeg laget en perm til huset: turforslag og info for Tussvatnet.
Tilbake til innholdet