Tussvatnet - Turbading

Go to content

Tussvatnet

Turplasser i Bodø 1
Ute etter en stille, trolsk og lun skogstur i Bodømarka? Velg Tussvatnet!

Uansett værforhold og tid på året er Tussvatnet en fin tur. Her oppe er det ofte lunere enn andre plasser i Bodøområdet. Kjenner du vinden blåse på Arlia så gir den seg ofte underveis mot Tussvatnet.

Tussvatnet ligger ca 3 km fra den store parkeringsplassen Arlia ved Soløyvannsvegen. Derfra følger du Bagliveien (privat veg hvor det ikke er lov å kjøre inn) ca 1 km. Der tar det av en fin og skiltet skogsvei mot Tussvatnet. Elva og topografien skal gjøre det ekstra kaldt der om vintrene (ifølge boken "På tur i Bodø") - så da er det kanskje ekstra varmt om somrene?

Herfra følger du skogsvegen innover i marka. Stigningen er ikke veldig stor, siden Tussvatnet bare ligger 86 meter over havet.

Framme ved vannet kommer du først til utløpet, hvor Bodømarkas Venner i 2017 lagde en flott gapahuk og bålplass. Er det dårlig vær er det kanskje her du vil være. Solforholdene er imidlertid dårlige her, slik at om solen skinner følger du skogsvegen innover ca 800 meter lenger til nordsiden av vannet. Fra Arlia og dit er det totalt 3,8 km. Der er det veldig fint å stoppe for å raste, båle eller bade ved naustet / låven. I dette området håper DNT Bodø å få til noe i løpet av de neste årene.

Nede ved vannet kan det på vinddager blåse noe, men naustet gir ofte god ly.

Vanntemperaturen i Tussvatnet kan bli behagelig på finværsperioder utpå sommeren med opp til eller over 20 grader. I slutten av august på slutten av sommeren 2008 var vannet rundt 16 grader. Juli 2014 holdt vannet over 22 grader en ordentlig finværsdag. Rent vann som gir stor badeglede.

Fra "Tussen", den velkjente steinformasjonen ved Tussvatnet, er det flotte hoppemuligheter. Der kan du enten først klatre opp på Tussen, klatre ned til vannet, og hoppe fra 0-1 meter, eller hoppe fra rundt 5-6 meter på flere plasser. Du kan også svømme til en liten øy, klatre opp og hoppe fra den. Toppen av Tussen (10 meter eller høyere?) anbefales ikke, siden dette er farlig og kun mulig om man treffer absolutt nøyaktig. Igjennom Tussen er det forøvrig en spennende liten grottetunnel som særlig barn kan finne spennende.

Tussvatnet er også en fin vintertur, med terreng som passer fint for barn både med ski og i pulk. Løypen er dog ofte "oppgått" av folk som har gått der til fots. Ved naustet er det en flott akebakke som kommer ned fra huset. Merk at om du skal videre opp mot Erlingbu via Pundli-humpan, er terrenget for bratt for pulk.

Tørre dager går det også godt an å sykle til Tussvatnet på vanlig sykkel.
Back to content