Svartvatnet med stien Svartvatnet rundt - Turbading

Gå til innhold

Svartvatnet med stien Svartvatnet rundt

Sentrumsnært - med "den nære marka"
På tur til et befolkningsnært badevann og turområde!

Svartvatnet er et befolkningsnært og flott vann med en fin sti rundt hele. Hovedstien (med stor trafikk av turgåere til Keiservarden) går på vestsiden, så om du vil være litt mer alene går du heller runden rundt til de litt mer anonyme plassene langs de andre sidene av vannet. Særlig på østsiden av vannet er det mindre trafikk. Dog har vannet opplevd en stor økning av både badere og turgåere de siste årene (se de nye bildene i galleriet). En varm finværsdag er det nå nesten alltid masse badere ved vannet. Og mere kommer kanskje de neste årene – med åpningen av Wood hotell i 2024? Flott å se at folk liker å være ute! Og spesielt så mange ungdommer! Badeplassene rundt vannet skulle absolutt ha vært enda mere tilrettelagt. Hvilke andre tiltak får flere ungdommer ut frivillig på tur liksom?

Vannet her gir alltid stor badeglede – og gir rett og slett følelsen av «rent og fløyelsmykt» vann når du er i det. Deilig!

Fra Snippen (Rv80) følger du Rønvikveien gjennom Rønvikkrysset og over jernbanelinja helt til du møter på Fjellvegen og følger den opp til parkeringsplassen på Rønvikfjellet. Til Svartvatnet er det rundt 600 meters gange herfra. Raskest er det å følge sti til høyre for Øvre Vollvatnet (denne kan være rasfarlig om våren). Det er også mulig å sykle helt opp til vannet ved å følge hyttevegen. En alternativ og mindre brukt rute går opp Stordalen fra Pålan og Neståsveien. Innerst i Pålan er det plass til noen biler, og du følger stien oppover skogen. Lignende er det i Neståsveien, hvor stien starter i form av en trapp.

Bodømarkas Venner har laget en flott «Skjeltersjå» ved vannet. De har også fikset på stien rundt vannet, Svartvatnet rundt (1,6 km) – med klopping, trapper og benker. Helt fra p-plassen er runden 2,6 km, med ca 50 høydemeter – så dette er en ganske kort tur.

I likhet med Nedre- og Øvre Vollvatnet er dette et perfekt vann for de som vil ha seg et raskt bad imellom hjem og jobb. Den store styrken til vannet er nærheten til byen. Svartvatnet er mer avskjermet enn Vollvatnene, slik at du lettere kan bade uten forbipasserende. Det er også mulig å finne seg et par fine hoppeplasser ved Svartvatnet.

Hvis det er vind på sørsiden av vannet kan det ofte være stillere på nordsiden. Solforholdene er gode - på østsiden ved en av de 'anonyme' vikene går solen ned ca 2230 midt i juni.

Vannet kan nå opp mot 18-20 grader på fine sommerdager. Merk dog at det tar en stund før vannet når disse temperaturene. Ikke så fine kalde og regnfulle dager om sommeren ligger vannet ofte rundt 12-16 grader og gir deg ekstra mange endorfiner. «Supersommeren» 2014 nådde vannet over 21 grader, som nok er absolutt makstemperatur her. Heldigvis kanskje, siden vann over den temperaturen jo ikke gir det samme rene inntrykket. Sommeren 2023 holdt vannet store deler av sommeren (starten av juni til slutten av august) 18 til 20 grader og det «myldret» av badefolk ved vannet. De fleste vikene var mange kvelder fyllt opp! Her i nord er det jo slik at er det noen der (f eks den vika du har tenkt deg til) fra før – «ja så er det fullt» :-)

Bodø Jeger & Fiskerforening hadde rundt 2012 et spennende forslag om utvikling av hele området - kalt Rønvikfjell Aktivitetspark. Disse planene ble imidlertid lagt bort pga manglende finansiering. Svartvatnet ble ilag med Øvre Vollvatnet frigitt til vanlig bruk i 2004-2005. Før dette var vannene i området klausulert som drikkevann.
Tilbake til innholdet