Svarttjønna ovenfor Ytteren - Turbading

Gå til innhold

Svarttjønna ovenfor Ytteren

Rana og Helgeland

Tilgjengelighet/vegbeskrivelse: Man kjører til Ytteren utenfor Mo, og parkerer på en parkeringsplass ved Karvebakken. Derfra går det en skogsvei fra svingen i Karvebakken. Det er bratt et stykke oppover. Ved gapahuken på flata følger man skogsveien som går mot venstre (nord). Terrenget er fint til man kommer over haugen og ser Langvatnet. I det nye hugstfeltet skal man opp til høyre, over ei lita bru som går over bekken. Derfra er det litt stigning opp til toppen av haugen, og like bak her ligger Svarttjønna.

Området/fasiliteter: Det går sti rundt hele tjønna. Går man returen ned over Førahaugen får man en fin rundtur og kommer forbi Storstein / Lappsteinan. Svarttjønna har ifølge boken "Dine nære turstier : på stille turer i ditt nærmiljø", vært en yndet badeplass i generasjoner. Navnet kommer av den mørke myrbunnen, noe som i seg selv kanskje ikke høres altfor badevennlig ut. Det er siv rundt deler av vannet, men der det er berg er det fint å bade eller raste. Vi var med på en av Rana Blads "til topps-turen" hit sommeren 2011.

Vannforhold: Vannet kan bli behagelig på fine sommerdager. Rent og fint vann. Dog ligger det ganske høyt (287 meter over havet er ganske høyt i Nord-Norge) sånn at temperaturen fort går ned igjen. Midt i agust 2011 holdt vannet kun 13 grader.

Helhet: Et fint turmål enten man vil gå seg en tur, svømme, fiske eller lage seg bål.

Tilbake til innholdet