Mjelletindene : Litltind, Valviktind, Breitinden, Mulstrantinden, Mjelletinden, Kollen, Bremnestinden, Kvannholmaksla - Turbading

Gå til innhold

Mjelletindene : Litltind, Valviktind, Breitinden, Mulstrantinden, Mjelletinden, Kollen, Bremnestinden, Kvannholmaksla

Nordsia
Mjelletindene – utrolig åttetopperstur fra tind til tind! - En av Norges desidert flotteste flertindeturer!

Dette er en tur som fortjener mer oppmerksomhet fra hele Norge, ja hvorfor ikke også fra utenlandske turister (veldig fjellvante slike!). Selv om man liker og er veldig komfortabel med at ikke altfor mange turister har «funnet» Salten og heller reiser rett til Lofoten, er dette en tur med potensiale til mer besøk. Den kan rett og slett bli veldig kjent om folk virkelig får opplevd den! Så er det selvsagt slik at turen er veldig lite tilrettelagt, her er det rå natur som gjelder. En slik tur krever også klart og fint vær.

Mjelletindene er fjellrekken som ligger imellom Mjelle og Festvåg. Den består av Litltind, Valviktind, Breitind, Mulstrantind, Mjelletind, Kollen, Bremnestind og Kvannholmaksla. Deler av rekken er kalt for Mjellefjellet på kart, men Mjelletindan / Mjelletindene er en bedre betegnelse.

Her kan man gå så godt som hele rekka oppe på toppen av fjellryggen – med utsikt alle veier! På gressdekt grønt underlag! Med mulighet for midnattssol om man går på den tiden av året. Uansett om man går i f eks august eller september er kveldssolen ekstra fin herfra.

Det er kun ved Litltind man må noe ned før man fortsetter turen mot vest. Så kan det for noen være litt «skummelt» opp mot Mulstrandtind når man kommer fra øst, men det går greit å komme seg opp også her.

De beste startstedene er ved den store svingen på Fv834 (Ragnhildstigan) i Valvikdalen, eller ved Skarrvatnet. Fra begge stedene går det sti og en mye brukt trasè opp mot velkjente Litltind. Et alternativt startsted er ved Futskaret, på høyden imellom Mulstrand og Mjelle. Her kan man velge å gå utvalgte topper, eller gå en veldig solid rundtur med dobbelt stigning. Det er tidvis veldig bratt opp her, og det kan fra avstand se vanskelig ut – men det går!

                     

Under det første galleriet står turrapporten min fra 2012, turen etter Litltind og mot vest.
(Skrevet i 2012, da jeg ikke var like god å skrive som noen år etterpå).
Turen videre fra Litltind er det ikke like mange som har gått. Selv prøvde vi å gå toppen "direkte" bortover. Vi erfarte at dette ble for vanskelig, så vi måtte gå et lite stykke tilbake og deretter litt nedover før vi kunne fortsette. Stigningen mot Valviktind var noe bratt men gikk veldig greit å gå. Det går et stitråkk det meste av veien, dog noe uklart noen plasser. Videre fra Valviktind er turen spesielt fin. Man følger toppen av fjellryggen på gressdekt grønn mark med utsikt alle veier! Særlig mot Nordsia av Bodø og kysten der (mot sør sett herfra) og mot Kjerringøy er utsikten fin.

Breitind og Mulstrandtind er navnene på de neste toppene man kommer til. Når man kommer langt nok ut får man etterhvert fri utsikt langs kysten. Man ser bl a Hovdenhalvøya og Mjelle sine strender fra en posisjon man vanligvis ikke ser dem fra. Mjelletind er navnet på den neste toppen man kommer til. Like etter denne er det fint å ta seg en rast med utsikt rett ned mot strendene på Mjelle.

Videre fortsetter man enkelt mot Kollen. Etter Kollen må man ned en rimelig bratt fjellside, som likevel går greit. Etter hvert kommer man til Bremnestind. På turen ned fra Bremnestinden passerer man i tillegg Kvannholmaksla, altså den åttende toppen denne dagen - en virkelig åttetopperstur! Så fortsetter man nedstigningen mot sjøen. Det går ingen stier og er helt umerket her, så man må bare "føle" seg fram. Selv gikk denne delen greit uten for mange vanskelige hinder.

På siste del av turen kan man velge om man vil gå helt ut til Festvåg og finne skogsveg/sti derfra, eller ta en "snarveg" igjennom den ofte veldig tette skogen. Selv tok vi vegen igjennom skogen ovenfor Husvatnet, som hadde noen hindre. Etterhvert møter man uansett på stien/skogsvegen som går forbi Nøkktjønna, Mjellevatnet og tilbake til Fv834. Ved Nøkktjønna står det en benk. Nøkktjønna er fin om man vil ta seg et bad og få av seg litt svette etter turen.

Alt i alt er dette en fantastisk tur, særlig om man samtidig får med seg kveldssolen ute i havet. Turen er ganske krevende for føttene, så den krever at man er i god form. Det eneste minuset med turen er at det ikke er noen vann eller pytter oppe ved toppene som man kan ta seg et bad i. Dog kan man gå ned 3-400 høydemeter til Storgrovvatnet eller Danmarksvatnet (egne turmål på siden min).

Under er galleriet til 2012-turen.

Tilbake til innholdet